Sandvik bygger stort forskningscenter inom 3d-print

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 januari 2015
Mikael Schuisky på Sandvik.
Mikael Schuisky på Sandvik.

Mikael Schuisky är operativ chef för det forskningscenter inom additiv tillverkning som verkstadskoncernen Sandvik nu sjösatt i Sandviken. 3dp har intervjuat honom om projektet.

Vad är det ni satsar på och varför?
– Vi bygger upp ett Sandvik forskningscenter i Sandviken med fokus på additiv tillverkning. Vi vill undersöka hur denna material- och tillverkningsteknik kan användas i Sandviks nuvarande produktion och även möjligheter för helt nya produkter.

Vilka tekniker satsar ni på och varför?
– Vi tittar i dagsläget brett på olika additiva tekniker för metaller då vi bedömer att det är viktigt att vi inte låser in oss i vissa tekniker. Detta är speciellt viktigt i det inledande skedet.

Hur mycket personal och vilka kompetenser söker ni?
– Målet är att skapa en grupp på cirka 15 personer. Framför allt tekniker, ingenjörer och affärsutvecklare som jobbar med additiva processer. Nyckelkunskaper är naturligtvis erfarenheter från additiv tillverkning men även pulvermetallurgi, materialkaraktärisering och CAD och 3D-design är av vikt.

Vad är det för prislapp på satsningen?
– Vi går inte ut med några siffror för denna satsning.

Vilka kort- respektive långsiktiga mål ser ni med forskningscentret?
– Ett huvudmål är att öka förståelsen för de additiva tillverkningsteknikerna och vilka möjligheter dessa kan ge för Sandvik.

Vilka är de största utmaningarna med satsningen, som du ser det?
– Det gäller att göra sansade affärsbedömningar av nya tekniker, så som additiv tillverkning, och inte dras med i någon hajp som inte blir något. Därför gäller det att identifiera de områden / produkter där additiv tillverkning verkligen kan göra en skillnad och satsa på dessa guldkorn.

Vilka applikationer handlar det i första hand om?
– Vi tittar brett för hela koncernen på alla möjliga applikationer som finns inom Sandvik.

Kommer det att bli tal om förvärv och isåfall inom vilket/vilka områden – material, teknik, know-how?
– Vi är i uppstarten av satsningen och fokuserar nu på att utveckla den tekniska kompetensen inom Sandvik.

Var är ni i dagsläget i projektet?
– Vi bygger nu upp centret i Sandviken och det handlar mycket om att iordningställa lokaler, få in utrustningar för att utveckla teknikerna och anställa rätt kompetens.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1