Arcam hjälper Rolls-Royce med flyget

airbus_a350_1000

Rolls-Royce kommer senare under året att flygtesta sin nya motor Trent XWB-97. I jetmotorn använder man världens största 3d-printade komponent, menar företaget.

Komponenten är producerad i titan och har en diameter på 1,5 meter. När motorn går i skarp produktion kommer den 3d-printade komponenten dock inte att finnas med, iallafall inte initialt. Enligt Rolls-Royce är 3d-printproduktionen ett steg mot att visa att tekniken går att använda för produktion av industriella komponenter. Dessa kan, enligt företaget, korta ledtiderna med 30 procent.

Rolls-Royce är inga duvungar när det gäller användningen av 3d-print. De senaste fem åren har man samarbetat med University of Sheffield och Arcam, bland annat för att reparera komponenter.

Jetmotorn Trent XWB-97 ska sitta i kommande Airbus A350-1000. Det är den mest kraftfulla motorn som utvecklats för ett Airbus-plan. Flygplanet ska börja tas i bruk 2017 och kan ta upp till 369 passagerare i två klasser.

En kommentar till “Arcam hjälper Rolls-Royce med flyget”
  1. Bengt Sköld skriver:

    ARCAM går från klarhet till klarhet, högt värderade på börsen jovisst men där finns grund för detta.

    Kör hårt!

    BS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom
oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: