onsdag 18 maj – vecka 20
Allt fler smyckesdesigners använder 3d-print i allt från skisser till gjutformar och slutprodukter. Nu använder även den världskända smyckesdesignern Lara Bohinc 3d-printteknik. Designerteamet till Lara Bohinc tar fram prototyper för att verifiera design och utseende innan man sätter det verkliga smycket i produktion. Det skriver Protech på sin webbplats.
Innan Lara Bohinc började använda 3d-print inhouse skickade hon och teamet sina skisser till en servicebyrå. De skrev i sin tur ut skisserna och skicka tillbaka prototyperna. Det fungerade bra men blev i längden en tidskrävande process.
I och med att 3d-print-tekniken utvecklades och utrustningen blev mer tillgänglig på marknaden till ett rimligt pris införskaffade Lara sin första 3d-printer. Med egen maskin fick Lara upp tidsspannet mellan idé till prototyp på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt.
Lara har nu använt sig av en MakerBot i ett par år. Förutom hon och teamet sparar tid, kan de även på enkelt sätt se hur små förändringar i designen se ut med prototypen och senare påverka helhetsintrycket av det slutgiltiga smycket.
Massivit 3D satsar mot den nordiska marknaden. Sedan snart ett år tillbaka är Björn Björnström företagets representant i Norden, och under Elmia 3D den 10-13 maj är han på plats för att visa möjligheterna med den patenterade GDP-teknologin för storskaliga utskrifter.
Publicerat av:Metallforskningsinstitutet Swerim och Sandvik-ägda Kanthal har investerat i en gemensam atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver. En satsning som ska bidra till att Sverige behåller sin världsledande position inom metallpulver.
Publicerat av: