Fler dentalmaterial till Concept Lasers M2-modell

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 mars 2015

concept_laser_dental_ids2015

Concept Laser är ett tyskt företag som utvecklat en egen teknik för additiv tillverkning (3d-print). Laser cusing, som tekniken heter, påminner om lasersintring. Tekniken skiljer sig från sintring genom att man använder en annan typ av laser och en patenterad exponeringsteknik. I laser cusing-processen används en infraröd fiberlaser som smälter metallpulvret och producerar komponenter med mycket hög densitet.

Inom området dental har företaget modellen M2. Den använder en 200-wattslaser, men den senaste modellen går att utrusta med två laserkällor. Då ökar också produktionshastigheten med 80-100 procent, beroende på geometri.

Concept Laser förlitar sig på validerade material för produktion av dentala applikationer som bryggor. De klassiska materialen här är remanium star CL och rematitan CL från företaget Dentaurum. Produkter som är 3d-printade i Remanium star CL ska enligt Concept Laser ha goda egenskaper för att applicera fasader. Anledningen är att materialet medger låg termisk expansion och har en hög brottöjning. De mekaniska egenskaperna för rematitan är jämförbara med kobolt-krom-legeringar.

En nyhet på materialsidan är PAL KERAMIT 3-S från Nobil Metal, ett italienskt företag som specialiserat sig på material för dentalbruk. Detta är en palladiumbaserad legering som är certifierad och biokompatibel. Materialet ska vara särskilt lämpligt för komplexa strukturer som implantatbryggor.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE