3d-print i skolan hett ämne på konferens

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxx, Xxxxxxxxx, och  Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter Yrkeshögskola.

Erik Cederberg, grundare av Stockholm Makerspace, och Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter Yrkeshögskola.

Fredagen den 6 mars bjöd 3DVerkstan in kunder, 3d-print-intresserade och press till en konferens om 3d-printtekniken. Runt 100 personer från industri, skola och forskningsvärlden fick under 3D Print Meetup 2015 ta del av intressanta föreläsningar och se ett par nya maskiner från Ultimaker.

Under dagen visade 3DVerkstan upp den mindre Ultimaker 2 Go samt den högre Ultimaker 2 Extended.

På eftermiddagen hölls två korta 60-minuter-workshops, en för 3d-printing för skolor och lärande verksamheter och den andra för desktop 3d-printing för industrin och för yrkesverksamma inom produktutveckling.

Ett exempel på ett intressant projekt som presenterades var massproduktion i mindre skala med hjälp av desktopbaserade 3d-skrivare. David Windestål från RCExplorer har använt två Ultimaker 3d-skrivare för att producera och sälja över 1000 byggsatser för tricopters över hela världen. Det betyder att det nu finns möjligheter att med relativt små medel prova på sin produktidé utan stora investeringar.

Behovet av kompetens inom 3d-skrivarteknik är stort och företag har svårt att hitta den kompetens som efterfrågas på en växande marknad, menar 3DVerkstan. Företrädare från utbildningsväsendet stämmer in.

– Det är viktigt att skolan möter kompetensefterfrågan från industri för att skapa jobb, säger Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter Yrkeshögskola, som i höst drar igång landets första 3d-teknikutbildning på YH-nivå.

En annan företrädare som också deltog på konferensen var Mimmi von Plato, tekniklärare på NTI-Gymnasiet.

– Jag fick en helt ny inblick av processen vid 3d-utskrift. Det finns ett lärovärde i att barnen får pröva sig fram vid utskrifter, göra fel och förstå hur de ska lösa problemen. Det var kul att se ett stort intresse bland kvinnor och det vore bra om ännu fler deltog medan 3d-kulturen växer. Det finns också ett värde i att det ännu känns som ett könsneutralt område som inte är präglat av tradition.

Viktor Rydbergs samskola utanför Stockholm ligger i framkanten av skolutvecklingen där lärare och eleverna i årskurs 7-9 använder 3d-skrivare.  Bland annat i teknik och fysik samt till utskrift av presentations- och föreläsningsmaterial i övriga ämnen. I processen utvecklar eleverna färdigheter att skapa föremål i 3d (modellera i CAD-program) och förmåga att lösa tekniska problem. Lärare får tillgång till 3d-modeller som föreläsningsmaterial och kan låta barn klämma och känna för att förstå bättre.

Lars Lingman, utvecklingsledare på Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor, en av de drivande i verksamheten, kommenterar:

– Det finns många utvecklingsområden i skolan där 3d-skrivare förbättrar lärande och kreativitet, bland annat i naturvetenskapliga ämnen. Som lärare måste man få se och uppleva 3d-skrivare för att inse möjligheterna. Utbudet av 3d-skrivare uppfyller skolans behov bättre idag vad gäller både kvalité och prisklasser.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: