Sveriges första hårdvaru-hubb öppnar i Stockholm

Linda Krondahl, vd på nystartade hårdvaruhubben THINGS.

Linda Krondahl, vd på nystartade hårdvaruhubben THINGS.

Den 26:e mars 2015 öppnas officiellt dörrarna för THINGS i Stockholm, Sveriges första co-working space för hårdvarustartups med globala ambitioner inom tillväxtområden som sakernas internet, wearables, 3d-scanning och -printing och medicinteknik.

Initiativet till THINGS togs av inkubatorn STING, som också initierade starten av Stockholms centrala co-working space för digitala startups, SUP46. THINGS sammanför nystartade bolag och industripartners i en unik, kollaborativ miljö. Officiella industripartners som ABB, Assa Abloy, Husqvarna, NCC och SEB får via partnerskapet nära tillgång till entreprenörerna på THINGS, och vice versa.

Detta skapar ett symbiotiskt förhållande som ofta ger inspiration till en etablerad organisations egen innovationsprocess, och kan hjälpa till att hitta lösningar på befintliga utvecklingsproblem eller behov på båda sidor. Ett brett utbud av relevanta teknikpartners, som Cisco och TeliaSonera, kommer också att spela en betydande roll på THINGS.

− THINGS är en oberoende aktör, det är inte ägt av investerare eller ett produktionsföretag − vilket skiljer sig från andra hårdvaruhubbar runt om i världen. Tillgången till maskiner för att utveckla och testa prototyper öppnar fantastiska möjligheter, och det nära engagemanget från våra industripartners är också unikt. Förutom kontakten med startups får de även en ny sorts arena att träffas på sinsemellan, säger Pär Hedberg, grundare och vd på STING och initiativtagare till THINGS.

− Skandinavisk design har ett internationellt rykte för elegant funktionalitet och ren estetik. På THINGS sammanför vi teknik och design på ett väldigt svenskt sätt, men för en internationell marknad, och ansluter några av de mest innovativa individerna och företagen i hela världen. I fotspåren av Electrolux, Ericsson och Hasselblad, bland andra, kommer THINGS att hjälpa fram nästa generation av teknik- och hårdvaruframgångar, säger Linda Krondahl, vd på THINGS.

THINGS är beläget i ett speciellt anpassat hus på 2000 kvadratmeter beläget på KTH Campus Valhallavägen. Här erbjuder man startups möjligheter för att utveckla prototyper, och betydande möjligheter att bygga lokala och globala nätverk som kan påskynda en internationell expansion.

Hubben har plats för drygt 30 nystartade företag (kallade medlemmar) och består av delade arbetsutrymmen eller egna rum, eventutrymmen, mötesrum, en egen verkstad med laserskärare och 3d-skrivare, samt tillgång till specialutrustning och kunskap via partnerskap med KTH och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Bland medlemmarna som redan sitter på THINGS finns Volumental, en molnbaserad plattform för att skapa exakta 3d-modeller som kan användas för att specialanpassa produkter och tjänster, och Evothings, som erbjuder verktyg för effektiv utveckling av mobila appar inom sakernas internet (IoT), där mobiltelefonen ska kommunicera med uppkopplade saker och IoT- tjänster.

Genom att hålla regelbundna hårdvarurelaterade event och erbjuda flexibla, delade arbetsutrymmen och utvecklingsmöjligheter blir THINGS ett nav för innovation som samlar driftiga och inspirerande företag och individer i ett ekosystem. Andra fördelar för startups på THINGS inkluderar tillgång till ett etablerat nätverk av investerare, externa tjänster och tillverkare. På det här sättet har THINGS blivit ett nordiskt nav för innovation och hårdvara likt Highway1 och Lab IX i San Francisco.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.