3d-printaktörer i samlad trupp på Industrimässorna

industrimassorna_sveat_main
På årets Industrimässorna på MalmöMässan var det stor uppslutning i branschorganisationen SVEATs monter. Här fanns företrädare för många av de stora 3d-printerleverantörerna, som 3D Center, r.a.p.s, EOS, Protech, men också servicebyråer som Acron Formservice, GT Prototyper och Höganäs Digital Metal.

På plats var även Sten Farre på Swerea Swecast, som berättar att den 3d-printer för sandgjutformar från ExOne som man blivit lovad nu blir av. Maskinen kommer att inhysas i en iordningställd industrilokal i Jönköping och man räknar med att vara igång i april.

Jan Sätherlund och Jenny Sundborn, Xenter.

Jan Sätherlund och Jenny Sundborn, Xenter.

I höst drar Xenter igång landets första 3d-teknikutbildning på yrkeshögskolenivå och de båda utbildningsledarna för utbildningen, Jan Sätherlund och Jenny Sundborn, var på plats på Malmömässan för att ta del av det senaste. I ledningsgruppen för 3d-teknikutbildningen ingår flera SVEAT-medlemmar.

– Maskinen ska först och främst användas av ExOne som en del av deras nya servicecenter i Sverige, säger Sten Farre. Men vi har blivit lovade tio procents användning och vi har redan projekt som står och väntar.

Publikrekord i Värnamo
Kenny Johansson, vd på Acron Formservice i småländska Anderstorp, anordnade i veckan en minst sagt välbesökt konferens i samarbete med Campus Värnamo. Temat för dagen var metallsintring och man hade bjudit in Andreas Tulaj, en expert från Concept Laser, och Ulf Lindhe från programvaruföretaget Netfabb.

– Vi hade egentligen bara plats för 80 besökare, men landade på 96 stycken, säger Kenny Johansson. Det var främst från regionens näringsliv, men även stora industridrakar från Göteborg och Stockholmsregionen. Extremt kul var det, även om vi var smått nervösa över det stora besökarantalet.

– Just kombinationen av Concept Lasers metallsintringsteknik och Netfabbs programvara för optimering av 3d-printproduktion var ett viktigt sätt att visa deltagarna vad som är möjligt. Vi tog ett metallsintrat formsprutningsverktyg som exempel. Genom simuleringar går det att se värmekritiska områden i den formsprutade detaljen och genom att exportera detta data till Netfabbs verktyg går det att optimera kylkanalerna baserat på simuleringen. Det leder i sin tur till avsevärt bättre slutprodukter.

Evald Ottosson.

Evald Ottosson.

Nästa steg för SVEAT
På mässan höll även SVEATs ordförande Evald Ottosson ett föredrag om nästa steg för branschorganisationen, SVEAT 2.0. Det är ett viktigt led i vidareutvecklingen av branschorganisationen och innebär, enkelt uttryckt, att fler får vara med.

– Nu vidgar vi möjligheten att bli medlem, säger Evald Ottosson. Vi fick en förfrågan av företrädare från den akademiska världen och undrade om de skulle starta en egen organisation. Det tyckte vi lät som en dålig idé och bjöd in dem till SVEAT.

– Med de nya medlemmarna blir det även enklare att sköta all administration samtidigt som vi kan utöka aktiviteterna. Dessutom kommer de in med värdefull kunskap i organisationen.

I ett första skede handlar det om de nya medlemmarna Mittuniversitetet i Östersund och Lunds Tekniska Högskola. De har båda en omfattande forskningsaktivitet kring 3d-print, dessutom har Mittuniversitetet en egen Arcam-maskin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Verklighetens Iron Man-dräkt 3d-printad

EOS och Gravity Industries samarbete når nya höjder, bokstavligen. Tillsammans har de tillverkat flygdräkten Jet Suit – verklighetens Iron Man-dräkt som kan få människan att färdas genom luften i 70 kilometer i timmen.

Publicerat av: 

Protolabs vill expandera i norden

Protolabs ställer ut under Elmia Subcontractor. – Vi vill expandera i norden och under mässan kan vi möta kunder på plats, berättar Douglas Lannerström, account manager för Protolabs svenska kontor.

Publicerat av: 

Prototal visar spetskompetens

Prototal, som genomgått stora förändringar den senaste tiden, hade en stor monter under Elmia Subcontractor. För att förtydliga för omvärlden hade de i montern ett, eller kanske tre, tydliga budskap.

Publicerat av: 

EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: