3d-printaktörer i samlad trupp på Industrimässorna

industrimassorna_sveat_main
På årets Industrimässorna på MalmöMässan var det stor uppslutning i branschorganisationen SVEATs monter. Här fanns företrädare för många av de stora 3d-printerleverantörerna, som 3D Center, r.a.p.s, EOS, Protech, men också servicebyråer som Acron Formservice, GT Prototyper och Höganäs Digital Metal.

På plats var även Sten Farre på Swerea Swecast, som berättar att den 3d-printer för sandgjutformar från ExOne som man blivit lovad nu blir av. Maskinen kommer att inhysas i en iordningställd industrilokal i Jönköping och man räknar med att vara igång i april.

Jan Sätherlund och Jenny Sundborn, Xenter.

Jan Sätherlund och Jenny Sundborn, Xenter.

I höst drar Xenter igång landets första 3d-teknikutbildning på yrkeshögskolenivå och de båda utbildningsledarna för utbildningen, Jan Sätherlund och Jenny Sundborn, var på plats på Malmömässan för att ta del av det senaste. I ledningsgruppen för 3d-teknikutbildningen ingår flera SVEAT-medlemmar.

– Maskinen ska först och främst användas av ExOne som en del av deras nya servicecenter i Sverige, säger Sten Farre. Men vi har blivit lovade tio procents användning och vi har redan projekt som står och väntar.

Publikrekord i Värnamo
Kenny Johansson, vd på Acron Formservice i småländska Anderstorp, anordnade i veckan en minst sagt välbesökt konferens i samarbete med Campus Värnamo. Temat för dagen var metallsintring och man hade bjudit in Andreas Tulaj, en expert från Concept Laser, och Ulf Lindhe från programvaruföretaget Netfabb.

– Vi hade egentligen bara plats för 80 besökare, men landade på 96 stycken, säger Kenny Johansson. Det var främst från regionens näringsliv, men även stora industridrakar från Göteborg och Stockholmsregionen. Extremt kul var det, även om vi var smått nervösa över det stora besökarantalet.

– Just kombinationen av Concept Lasers metallsintringsteknik och Netfabbs programvara för optimering av 3d-printproduktion var ett viktigt sätt att visa deltagarna vad som är möjligt. Vi tog ett metallsintrat formsprutningsverktyg som exempel. Genom simuleringar går det att se värmekritiska områden i den formsprutade detaljen och genom att exportera detta data till Netfabbs verktyg går det att optimera kylkanalerna baserat på simuleringen. Det leder i sin tur till avsevärt bättre slutprodukter.

Evald Ottosson.

Evald Ottosson.

Nästa steg för SVEAT
På mässan höll även SVEATs ordförande Evald Ottosson ett föredrag om nästa steg för branschorganisationen, SVEAT 2.0. Det är ett viktigt led i vidareutvecklingen av branschorganisationen och innebär, enkelt uttryckt, att fler får vara med.

– Nu vidgar vi möjligheten att bli medlem, säger Evald Ottosson. Vi fick en förfrågan av företrädare från den akademiska världen och undrade om de skulle starta en egen organisation. Det tyckte vi lät som en dålig idé och bjöd in dem till SVEAT.

– Med de nya medlemmarna blir det även enklare att sköta all administration samtidigt som vi kan utöka aktiviteterna. Dessutom kommer de in med värdefull kunskap i organisationen.

I ett första skede handlar det om de nya medlemmarna Mittuniversitetet i Östersund och Lunds Tekniska Högskola. De har båda en omfattande forskningsaktivitet kring 3d-print, dessutom har Mittuniversitetet en egen Arcam-maskin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


PostNord startar molnbaserad 3d-portal

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal där kunderna kan omvandla sin idé till 3d-utskrifter som sedan distribueras av PostNord. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor med 3d-skrivare. I höst levereras ytterligare 600 3d-skrivare till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: