Många 3d-printintresserade på High Tech Engineering

hightecheng_rapport

Premiäromgången för nya mässan High Tech Engineering och Elektronik i Göteborg den 14-15 april innefattade även en minikonferens med tema 3d-printning för tillverkningsföretag. Konferensen arrangerades av 3dp.se och innehöll flera programpunkter som alla var välbesökta. Totalt var det över hundra personer som besökte konferensen.

3d-scanning – motsatsen till 3d-print
I takt med att 3d-printtekniken används allt mer och av allt fler för tillverkning av slutprodukter ställs det också högre krav på geometrisäkring och kvalitetskontroll. I synnerhet i de fall då man ska säkerställa toleranser på delar som ska ingå i en komponent. Ett välbesökt föredrag stod Börje Larsson på Cascade för. Cascade är ett svenskt företag som är verksamt inom optisk mätteknik och CAD-arbete. Börje Larsson berättade om så kallad reverse engineering och hur 3d-scanning kan bidra till att geometrisäkra 3d-printade komponenter.

Juridikens samspel
Thomas Lindqvist och Anna Rzewuska, båda från advokatbyrån Hammarskiöld & Co förklarade vilka juridiska ramverk som omgärdar – och skyddar – företag som använder 3d-print som produktionsmetod. De tog också upp aktuella kundfall där företag drabbats av rättighetsintrång och hur man på olika sätt kan hantera dessa situationer. I vissa fall är det tal om att ta det till rätten, medan andra, som leksaksföretaget Hasbro, istället samarbetar med privatpersoner som kopierat företagets rättighetsskyddade designer.

Från prototyper till slutprodukter
Kenny Johansson, vd på servicebyrån Acron Formservice, berättade om hur företaget arbetar med 3d-printprojekt från prototyper till slutprodukter. Han tog också upp ett konkret exempel där han jämförde kostnader för tillverkning med 3d-print respektive formsprutning. Hans jämförelse visade överraskande att brytpunkten för när det är ekonomiskt mer attraktivt att formspruta en detalj faktiskt ligger på flera tusen exemplar.

Svensk exportframgång med 3d-print
Marcus Helgesson, företagare och uppfinnare, har i sitt företag Industrial Dynamics Sweden AB, utvecklat en kostnadseffektiv lösning för att testa friktion. Själv kallar han sin uppfinning Forceboard för världens första tvådimensionella våg. Med Forceboard har Marcus rönt framgångar internationellt och flera namnkunniga företag använder produkten. Det intressanta med Forceboard är att Marcus Helgesson tillverkar varje exemplar för hand och 20 procent av komponenterna är 3d-printade på en Makerbot Replicator. Förutom att det kortar ledtiderna innebär 3d-printtekniken också att varje Forceboard kan skräddarsys för varje kund.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: