Hela Oslo i en enda 3d-printad modell

oslo

Oslo kommuns planerings- och byggnadsnämnd, Plan- og bygningsetaten, har lagt ner stora resurser på att ta fram en helt ny, 3d-printad modell över staden. Beslutet om en modelluppdatering togs redan 2012, men man stötte på flera hinder på vägen. Bland annat saknades 3d-printexpertis hos kommunen, även om man hade investerat i utrustning.

Men förra året tillsatte man ett projektteam på åtta personer. Det första steget bestod i att konstruera en grundkarta i 2D, som utgjorde själva referensen för den kommande 3d-printade modellen. Grundkartan användes för att dela upp staden i sektorer. Existerande strukturer och kommande byggnationer inkluderades i den tredimensionella modellen.

Modellen täcker ett område på 34,8 kvadratkilometer. Den är uppdelad i 360 block på runt ett A3-ark per block. Totalt mäter den 3d-printade modellen 7,6 x 4,5 meter. Skalan är på 1:1000.

Produktionen sköttes av två ZPrinter 650 och monteringen gjordes på en träbas. Varje block går att frigöra från modellen, till exempel för att detaljgranska ett område. Dessutom förenklar det framtida uppdateringar av modellen.

Beståndsdelarna i varje block är en terrängmodell, tvådimensionell kartografisk information och tredimensionella byggnader. Terrängmodellerna är baserade på LIDAR-data, denna jämnar ut terräng och eliminerar vissa höjdskillnader som annars kan ställa till det i själva 3d-printningen.

Valet av ZPrinter 650 var främst för att denna möjliggör produktion i fyrfärg. För själva konstruktionen användes Autodesks 3D Studio Max och här arbetade projektteamet tätt samman med Oslos stadsplaneringsdepartement.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: