Hela Oslo i en enda 3d-printad modell

oslo

Oslo kommuns planerings- och byggnadsnämnd, Plan- og bygningsetaten, har lagt ner stora resurser på att ta fram en helt ny, 3d-printad modell över staden. Beslutet om en modelluppdatering togs redan 2012, men man stötte på flera hinder på vägen. Bland annat saknades 3d-printexpertis hos kommunen, även om man hade investerat i utrustning.

Men förra året tillsatte man ett projektteam på åtta personer. Det första steget bestod i att konstruera en grundkarta i 2D, som utgjorde själva referensen för den kommande 3d-printade modellen. Grundkartan användes för att dela upp staden i sektorer. Existerande strukturer och kommande byggnationer inkluderades i den tredimensionella modellen.

Modellen täcker ett område på 34,8 kvadratkilometer. Den är uppdelad i 360 block på runt ett A3-ark per block. Totalt mäter den 3d-printade modellen 7,6 x 4,5 meter. Skalan är på 1:1000.

Produktionen sköttes av två ZPrinter 650 och monteringen gjordes på en träbas. Varje block går att frigöra från modellen, till exempel för att detaljgranska ett område. Dessutom förenklar det framtida uppdateringar av modellen.

Beståndsdelarna i varje block är en terrängmodell, tvådimensionell kartografisk information och tredimensionella byggnader. Terrängmodellerna är baserade på LIDAR-data, denna jämnar ut terräng och eliminerar vissa höjdskillnader som annars kan ställa till det i själva 3d-printningen.

Valet av ZPrinter 650 var främst för att denna möjliggör produktion i fyrfärg. För själva konstruktionen användes Autodesks 3D Studio Max och här arbetade projektteamet tätt samman med Oslos stadsplaneringsdepartement.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: