Arburg 3D Freeformer får svensk distributör

arburg_3d_freeformer

Tyska Arburgs printer 3D Freeformer är ett alternativ till formsprutning för tillverkning av plastdetaljer i små volymer. Lösningen har mötts av ett stort intresse sedan släppet 2013 och tilldelades Red Dot Award förra året. Nu är maskinen här i Sverige genom företagets svenska återförsäljare.

Den svenska återförsäljaren, Rafo AB i Mariestad, premiärvisade maskinen under Elmia Polymer.

– Vi ska köra en detalj som vi tror kommer ligga på en cykeltid någonstans runt 15–20 minuter, säger Stefan Folkesson, som är spindeln i nätet på Rafo och ansvarig för bland annat teknik och försäljning. Tanken med den här produkten är att kunden ska kunna använda den till
att köra en prototyp alternativt små volymer.

Maskinen använder vanlig standardgranulat, vilket ska vara kostnadseffektivt, menar Rafo. Specialmaterial har en tendens att vara väldigt dyra. Bordet inuti Freeformer 3D är 230 x 130 millimeter. Det är bordet som rör sig medan sprutenheten – eller snarare droppfunktionen – står still vertikalt och bygger lager på lager.

– Första varianten av maskinen, som nu släpps, är det två sprutenheter på, säger Stefan Folkesson. Vilket öppnar många möjligheter. Man kan förslagsvis köra stödmaterial i ena sprutan och ett annat material i den andra. Massor av bitar ute på marknaden är ju tvåkomponentskörda idag. Exempelvis skiftnycklar och sågar. Där du håller handen är materialet mjukare.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: