Arburg 3D Freeformer får svensk distributör

arburg_3d_freeformer

Tyska Arburgs printer 3D Freeformer är ett alternativ till formsprutning för tillverkning av plastdetaljer i små volymer. Lösningen har mötts av ett stort intresse sedan släppet 2013 och tilldelades Red Dot Award förra året. Nu är maskinen här i Sverige genom företagets svenska återförsäljare.

Den svenska återförsäljaren, Rafo AB i Mariestad, premiärvisade maskinen under Elmia Polymer.

– Vi ska köra en detalj som vi tror kommer ligga på en cykeltid någonstans runt 15–20 minuter, säger Stefan Folkesson, som är spindeln i nätet på Rafo och ansvarig för bland annat teknik och försäljning. Tanken med den här produkten är att kunden ska kunna använda den till
att köra en prototyp alternativt små volymer.

Maskinen använder vanlig standardgranulat, vilket ska vara kostnadseffektivt, menar Rafo. Specialmaterial har en tendens att vara väldigt dyra. Bordet inuti Freeformer 3D är 230 x 130 millimeter. Det är bordet som rör sig medan sprutenheten – eller snarare droppfunktionen – står still vertikalt och bygger lager på lager.

– Första varianten av maskinen, som nu släpps, är det två sprutenheter på, säger Stefan Folkesson. Vilket öppnar många möjligheter. Man kan förslagsvis köra stödmaterial i ena sprutan och ett annat material i den andra. Massor av bitar ute på marknaden är ju tvåkomponentskörda idag. Exempelvis skiftnycklar och sågar. Där du håller handen är materialet mjukare.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mässa tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: 

Sjukhus säkrar operation med 3d-print

Skånes universitetssjukhus 3d-printar modeller för att bland annat förbereda sig inför svåra operationer. — Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. 

Publicerat av: 

Mimaki stärker med ny drivrutin

Mimaki börjar erbjuda sina skrivaranvändare den universala drivrutinen Cuttlefish. – Kombinationen av 3DUJ-553 och Cuttlefish kommer att bredda möjligheterna att 3d-printa i fullfärg, säger Mimakis chef för 3d-projektforskning och utveckling i Masakatsu, Okawa.

Publicerat av: