onsdag 27 januari – vecka 4
Det är nu två år sedan Airbus initierade sitt program för att utveckla och certifiera 3d-print som produktionsmetod. Detta gjordes i samarbete med Stratasys, som också levererat FDM-tekniken till företaget.
I dag har Airbus producerat över tusen komponenter som sitter i företaget A350 XWB, en ny flygplanstyp som lanserades i december förra året. De 3d-printade delarna har använts som ersättning för traditionellt tillverkade diton i ett led att göra företagets supply chain mer flexibel. Det har i sin tur förbättrat ledtiderna i produktionen.
Alla komponenter har producerats i materialet ULTEM 9085, som certifierats enligt Airbus materialspecifikation. Materialet har hög hållfasthet i förhållande till vikt och uppfyller de krav som ställs på flygplansinteriörer.
Strax innan jul sjösattes Europas första sjödugliga båt som är 3d-printad i ett enda stycke. Denna historiska händelse ägde rum i Göteborg. Båten är resultatet av ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise och Cipax, som äger båtmodellen Pioneer.
Publicerat av:Ikea har tidigare själv tagit fram egna 3d-lösningar som använts i företaget. Nu har 3d-designern Adam Miklosi från Budapest låtit sig inspireras av flera Ikea-produkter och uppgraderat dessa. I god Ikea-tradition har han gett produktserien namnet ”Uppgradera”.
Publicerat av:Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.
Publicerat av: