Joseph DeSimone, vd för Carbon3D, som förra månaden visade sin lovande CLIP-teknik, har nu gått ut med mer information om vad vi kan förvänta oss av deras 3d-printteknik. Efter att ha fokuserat på produktionshastigheten, riktar man nu blickarna mot att utveckla fler material, menar han.
Enligt DeSimone ska de kunna använda material som inga andra leverantörer kan i sina existerande maskiner. Nyckeln till CLIP-tekniken, menar han, är materialen som kan användas och de materialegenskaper som dessa ger.
Ett material som ska gå att använda med Carbon3D:s maskin är Nylon 11, som påminner om Nylon 12. Det är ett högpresterande material framtaget för industriella applikationer, men ska ha högre hållfasthet och värmetålighet än Nylon 12.
Det som potentiellt begränsar CLIP-tekniken är det faktum att, oavsett material, så måste den polymer som används reagera på syre. Syre tillförs i materialbehållaren och hämmar härdningen av polymeren i ett tunt område på botten, där vätskan belyses med UV-ljus. Härdningen sker istället strax ovanför detta syreskikt. Men så länge man kan ta fram material som härdas av UV-ljus och reagerar korrekt på syre, så kan man i princip även arbetar mer kerammaterial, menar DeSimone.
Byggstorleken på den prototypmaskin som företaget visat upp ligger på 7,62 x 10,16 x 30,48 centimeter (3 x 4 x 12 tum). Tekniken är dock inte begränsad till denna byggstorlek, menar företaget.
I dagsläget testas CLIP-tekniken av företag i fordonsindustrin, ett forskningslabb, en sportutrustningstillverkare och en designstudio. Inga namn har offentliggjorts. Flera experter vittnar om att CLIP-tekniken ska vara särskilt bra på elastomerer – material med gummiliknande egenskaper. Därför kan man anta att tekniken lämpar sig för sportskotillverkare.
Källa: The Motley Fool