L’Oreal och Organovo ska 3d-printa hud

FOTO: WIKIPEDIA

FOTO: WIKIPEDIA

Kosmetikföretaget L’Oreal kommer i ett samarbete med bioprint-företaget Organovo att 3d-printa mänsklig vävnad som kan användas för att testa produkter. Inom fem år ska man ha tillgång till labbodlad hud för ändamålet.

Till sin hjälp har företaget Organovos teknik för så kallad bioprintning, NovoGen. Processen fram till målet innefattar först och främst att identifiera det byggmaterial som ska användas för att få fram en specifik vävnad. Därefter printas vävnaden i vertikala lager. Liknande tekniker har använts i labb för att ta fram vävnad för brännskadade.

I dagsläget odlar L’Oreal hudprover, vilket är en omständlig process. Först måste vävnad brytas ner till celler, därefter matas dessa med en särskild näringslösning och odlas i en miljö som påminner om människokroppen. Genom att istället 3d-printa hud hoppas man kunna få upp produktionshastigheten och förbättra precisionen i sin produktion.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.