L’Oreal och Organovo ska 3d-printa hud

FOTO: WIKIPEDIA

FOTO: WIKIPEDIA

Kosmetikföretaget L’Oreal kommer i ett samarbete med bioprint-företaget Organovo att 3d-printa mänsklig vävnad som kan användas för att testa produkter. Inom fem år ska man ha tillgång till labbodlad hud för ändamålet.

Till sin hjälp har företaget Organovos teknik för så kallad bioprintning, NovoGen. Processen fram till målet innefattar först och främst att identifiera det byggmaterial som ska användas för att få fram en specifik vävnad. Därefter printas vävnaden i vertikala lager. Liknande tekniker har använts i labb för att ta fram vävnad för brännskadade.

I dagsläget odlar L’Oreal hudprover, vilket är en omständlig process. Först måste vävnad brytas ner till celler, därefter matas dessa med en särskild näringslösning och odlas i en miljö som påminner om människokroppen. Genom att istället 3d-printa hud hoppas man kunna få upp produktionshastigheten och förbättra precisionen i sin produktion.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: