Japansk printerleverantör utvecklar 3d-printer

Mimakis vd Hisayuki Kobayashi menar att det handlar om en fyrfärgsmaskin. Samma färgmöjligheter har HPs kommande 3d-printer.

Mimakis vd Hisayuki Kobayashi menar att det handlar om en fyrfärgsmaskin. Samma färgmöjligheter har HPs kommande 3d-printer.

Sedan HP för två år sedan tillkännagav att de hoppar på 3d-printtåget med sin egenutvecklade teknik Multi Jet Fusion, låg det en viss förväntan i grafiska branschen om att fler ”2D-aktörer” skulle annonsera sina egna 3d-printinitiativ. Så blev det inte riktig. Epson har sjösatt en femårsplan med inriktning mot 3d-print och Brother ser det som ett intressant område. Men japanska storformatsleverantören Mimaki har nu lyft på locket för en kommande, egenutvecklad 3d-printer. Dessutom med färgkapacitet.

Det är Mimaki Japans styrelseordförande Akira Iked som först avslöjade att företaget har arbetat på en 3d-printer sedan 2011. Tekniken kan mycket väl bygga på modellen UJF-3042, en printer som kan printar på tredimensionella föremål. Enligt Mimakis vd, Hisayuki Kobayashi handlar det om en 3d-printer med fyrfärgskapacitet. Bläcket som används ska dessutom vara UV-härdande och klara upp till tio miljoner olika färger.

Enligt Kobayashi investerar man över sju procent av den årliga omsättningen i projektet. Man kommer även att utveckla programvara. Vilka applikationsområden man riktar sig mot är inte bestämt, men Kobayashi nämner arkitektur- och medicinska modeller. Inom två år beräknar man ha en färdig maskin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: