Svenskt företag bakom unikt material för bio-printning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 juni 2015

cellink

Cellink, ett svenskt uppstartsföretag, har utvecklat vad de menar är världens första universella bio-bläck, alltså ett material som kan användas i bio-printning. Cellink menar att ett material som är klart att användas i olika forskningsprojekt kan påskynda utvecklingen av nya lösningar inom vävnad och organ.

Företaget, som leds av Erik Gatenholm och Ivan Tournier, har tagit fram ett material som ska ha god kompatibilitet för olika applikationer. Problemet inom bio-printning är att all forskning som bedrivs måste börja med själva grundmaterialet som ska 3d-printas. Därefter appliceras själva cellmaterialet. Det är ett resurskrävande och mödosamt arbete som Cellink nu menar kan elimineras med deras universella printmaterial.

Man släpper initialt ett start-kit som kan användas för att snabbt ta fram egna biologiska byggmaterial. Vanligtvis brukar tillvägagångssättet gå ut på att 3d-printa bio-bläck och ett annat polymerliknande material, en process som tar lång tid.

Några av resultaten kan läsas i tidskriften Biomacromolecues. Genom att använda en hydrogel baserad på nanocellulosa registrerade företaget förökning efter 21 dagars odling.

I nästa steg kommer Cellink att applicera bio-printning på fler typer av vävnad, till exempel inom kosmetologi, benstrukturer och lever.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft