Cellink, ett svenskt uppstartsföretag, har utvecklat vad de menar är världens första universella bio-bläck, alltså ett material som kan användas i bio-printning. Cellink menar att ett material som är klart att användas i olika forskningsprojekt kan påskynda utvecklingen av nya lösningar inom vävnad och organ.
Företaget, som leds av Erik Gatenholm och Ivan Tournier, har tagit fram ett material som ska ha god kompatibilitet för olika applikationer. Problemet inom bio-printning är att all forskning som bedrivs måste börja med själva grundmaterialet som ska 3d-printas. Därefter appliceras själva cellmaterialet. Det är ett resurskrävande och mödosamt arbete som Cellink nu menar kan elimineras med deras universella printmaterial.
Man släpper initialt ett start-kit som kan användas för att snabbt ta fram egna biologiska byggmaterial. Vanligtvis brukar tillvägagångssättet gå ut på att 3d-printa bio-bläck och ett annat polymerliknande material, en process som tar lång tid.
Några av resultaten kan läsas i tidskriften Biomacromolecues. Genom att använda en hydrogel baserad på nanocellulosa registrerade företaget förökning efter 21 dagars odling.
I nästa steg kommer Cellink att applicera bio-printning på fler typer av vävnad, till exempel inom kosmetologi, benstrukturer och lever.