Den tyska bilproducenten BMW meddelar att de nu installerat sin 500:e 3d-printade vattenpump för ett drivsystem i företagets bilar för standardvagnsracing. Milstolpen kommer dessutom lagom till säsongsstarten av German Touring Car Masters, DTM, den tyska motsvarigheten till STCC.
Högprecisionskomponenten är producerad i en aluminiumlegering och ska klara höga påfrestningar. De drivsystem som sitter i företagets bilar körs under full belastning i upp till 70 procnt av tiden. Dessutom måste alla rörliga delar tåla extrema förhållanden.
BMW:s ingenjörsteam började redan 2010 att utveckla en lättmetallspump i ett stycke. Tidigare bestod vattenpumpen av flera plastdelar. Produktionstekniken är SLM, Selective Laser Melting.
3d-print har varit en idealisk produktionsmetod, enlig BMW, eftersom det handlar om så små volymer. Dessutom har ingenjörerna kunnat förbättra och förfina konstruktionen i det sexbladiga pumphjulet, något som hade tagit avsevärt större resurser i anspråk med andra produktionsmetoder, menar man.
Biltillverkaren använder i dag de 3d-printade pumparna i all bilar som körs i DTM samt i skräddarsydda modeller av Z4 GT3.
BMW Group har arbetat med 3d-printteknik sedan 1991. I början använde man tekniken främst för prototyper och skisser. I dag har företaget en egen servicebyrå, Rapid Technologies Center, i München, Tyskland. Här tillverkar man årligen upp emot 25 000 prototyper och runt 100 000 komponenter för inhouse-kunder.