Elever återskapar norska Bergen med 3d-print

bergen_school

Åttondeklassarna i Rothaugen-skolan i norska Bergen har nyligen genomfört ett lite annorlunda historieprojekt som innefattat matematik och 3d-printning. Projektet, Bergen 1814, gick ut på att 3d-printa staden så som den såg ut 1814. Resultatet går nu att beskåda på stadsbiblioteket i staden.

En av de huvudansvariga lärarna vid Rothaugen-skolan, Terje Pedersen, fick idén efter en diskussion med elever, bibliotekarier och grafiska formgivare, där man försökte sammanföra matematik, 3d-printteknik och historia i syfte att öka kännedomen om staden, men också att utmana eleverna i sin utbildning.

– Det har både varit ett hårt arbete och skoj, säger Pedersen. Eleverna har arbetat i grupper, där de intervjuat bibliotekspersonal, utforskat staden och använt Google Sketchup för att rita sina hus som sedan 3d-printats.

– Med 3d-printtekniken har vi kunnat visualisera projektet på ett helt annat sätt än tidigare. Tekniken har också utan tvekan rönt en del uppmärksamhet bland eleverna. Några gånger har det blivit fel i printningen, men då har vi bara börjat om igen. Det finns en lärandeaspekt i att misslyckas också.

Alla grupper inledde sitt arbete med att skissa upp valda byggnader innan de satte sig vid datorn och Google Sketchup. Under själva 3d-printningen, som gjordes på två Ultimaker 2, fick alla elever delta i processen.

Projektet gav lärarna blodad tand och man kommer att använda 3d-printning i fler projekt de kommande åren.

Källa: 3Dverkstan

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: