Lundastudenter bygger mobil betong-3d-printer

Olaf Diegel, Lars Henrik Anell, Giorgos Nikoleris, och Borja Serra.

Olaf Diegel, Lars Henrik Anell, Giorgos Nikoleris, och Borja Serra.

Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Lunds universitet, och professor Giorgos Nikoleros, har tillsammans med två Masters-studenter tagit fram ett koncept för en mobil 3d-printer för att bygga hus. Projektet har genomförts i samarbete med det allmännyttiga bostadsbolaget Helsingborgshem.

Hjärtat i projektet var en tillgänglig robotarm från ABB. Det var också denna som satte ribban för storleken på 3d-printern. Med robotarmen och munstycken i XYZ-led kan man 3d-printa saker som betongbänkar för offentliga miljöer.

De båda studenterna, Borja Serra och Lars Henrik Anell, fick i uppdrag att bygga en 3d-printer med fungerande styrprogram för robotarmen och extruderingen. Ramen byggdes utifrån en aluminiumextrudering. Själva formen på munstycket utvecklades av Olaf Diegel och baserades på tidigare skisser som han gjort för en teknik som extruderar polymergranulat.

Den programvara som studenterna utvecklade förbereder CAD-modeller till 3d-printbara diton. Dessutom översätts allt till robotens ”språk”. Enligt flödet använder man MATLAB för att skikta CAD-filerna till en stl-fil, precis som en vanlig 3d-printer. Därefter översätts datat till RAPID-kod som ABB-roboten förstår. Dessutom använder man en algoritm som ser till att betongflödet är jämnt under produktionen.

Nu arbetar man på flera uppgraderingar. Bland annat kommer man att installera blad som kan kantutjämna det som produceras. Man ska även se över matningssystemet och möjligtvis ersätta robotarmen med en traversliknande lösning som medger större byggyta.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: