Lundastudenter bygger mobil betong-3d-printer

Olaf Diegel, Lars Henrik Anell, Giorgos Nikoleris, och Borja Serra.

Olaf Diegel, Lars Henrik Anell, Giorgos Nikoleris, och Borja Serra.

Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Lunds universitet, och professor Giorgos Nikoleros, har tillsammans med två Masters-studenter tagit fram ett koncept för en mobil 3d-printer för att bygga hus. Projektet har genomförts i samarbete med det allmännyttiga bostadsbolaget Helsingborgshem.

Hjärtat i projektet var en tillgänglig robotarm från ABB. Det var också denna som satte ribban för storleken på 3d-printern. Med robotarmen och munstycken i XYZ-led kan man 3d-printa saker som betongbänkar för offentliga miljöer.

De båda studenterna, Borja Serra och Lars Henrik Anell, fick i uppdrag att bygga en 3d-printer med fungerande styrprogram för robotarmen och extruderingen. Ramen byggdes utifrån en aluminiumextrudering. Själva formen på munstycket utvecklades av Olaf Diegel och baserades på tidigare skisser som han gjort för en teknik som extruderar polymergranulat.

Den programvara som studenterna utvecklade förbereder CAD-modeller till 3d-printbara diton. Dessutom översätts allt till robotens ”språk”. Enligt flödet använder man MATLAB för att skikta CAD-filerna till en stl-fil, precis som en vanlig 3d-printer. Därefter översätts datat till RAPID-kod som ABB-roboten förstår. Dessutom använder man en algoritm som ser till att betongflödet är jämnt under produktionen.

Nu arbetar man på flera uppgraderingar. Bland annat kommer man att installera blad som kan kantutjämna det som produceras. Man ska även se över matningssystemet och möjligtvis ersätta robotarmen med en traversliknande lösning som medger större byggyta.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.