3d-printning med silikon snart verklighet

wacker_silicone

Det tyska kemiföretaget Wacker är i färd med att utveckla en metod för att 3d-printa med silikon som material. Uppgifterna kommer från företagets kvartalsrapport.

Wacker är en av världens främsta tillverkare av silikon och silan och det är affärsområdet Wacker Silicon som kommer att stå för utvecklingen av den nya 3d-printtekniken.

Till skillnad från termoplaster och metaller går det inte att bygga med silikonmaterial lager för lager. Den metod som Wacker är igång med bygger på att en robot i hög hastighet placerar ut små droppar silikon genom ett munstycke. Dessa droppar vulkaniseras sedan på kort tid genom att man exponerar dem för UV-ljus. Resultatet ska vara en homogen komponent med avsevärt bättre ytfinish är du får med 3d-printade termoplaster. Enligt företaget ska resultatet vara i linje med formsprutning.

– Formsprutning är en etablerad produktionsform för serietillverkning och kommer även att vara så i framtiden, säger Dr Bernd Pachaly, forskningschef på Wacker Silicones. Men de som tar fram prototoyper eller bara vill ha några enstaka exemplar av en komponent kan nu kvickt och flexibelt ta fram dessa.

Exempel på områden där denna silikontekniken lämnar sig är bland annat medicin, där man kan ta fram patientspecifika och biokompatibla implantat. Även inom optik finns det konkreta tillämpningar, som linser och nässadlar (de stöd som vilar på näsryggen) till glasögon. Även ortopediska stöd kan vara en lämplig applikation.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: