3d-printing med silikon snart verklighet

wacker_silicone

Det tyska kemiföretaget Wacker är i färd med att utveckla en metod för att 3d-printa med silikon som material. Uppgifterna kommer från företagets kvartalsrapport.

Wacker är en av världens främsta tillverkare av silikon och silan och det är affärsområdet Wacker Silicon som kommer att stå för utvecklingen av den nya 3d-printtekniken.

Till skillnad från termoplaster och metaller går det inte att bygga med silikonmaterial lager för lager. Den metod som Wacker är igång med bygger på att en robot i hög hastighet placerar ut små droppar silikon genom ett munstycke. Dessa droppar vulkaniseras sedan på kort tid genom att man exponerar dem för UV-ljus. Resultatet ska vara en homogen komponent med avsevärt bättre ytfinish är du får med 3d-printade termoplaster. Enligt företaget ska resultatet vara i linje med formsprutning.

– Formsprutning är en etablerad produktionsform för serietillverkning och kommer även att vara så i framtiden, säger Dr Bernd Pachaly, forskningschef på Wacker Silicones. Men de som tar fram prototoyper eller bara vill ha några enstaka exemplar av en komponent kan nu kvickt och flexibelt ta fram dessa.

Exempel på områden där denna silikontekniken lämnar sig är bland annat medicin, där man kan ta fram patientspecifika och biokompatibla implantat. Även inom optik finns det konkreta tillämpningar, som linser och nässadlar (de stöd som vilar på näsryggen) till glasögon. Även ortopediska stöd kan vara en lämplig applikation.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: