3d-printing med silikon snart verklighet

wacker_silicone

Det tyska kemiföretaget Wacker är i färd med att utveckla en metod för att 3d-printa med silikon som material. Uppgifterna kommer från företagets kvartalsrapport.

Wacker är en av världens främsta tillverkare av silikon och silan och det är affärsområdet Wacker Silicon som kommer att stå för utvecklingen av den nya 3d-printtekniken.

Till skillnad från termoplaster och metaller går det inte att bygga med silikonmaterial lager för lager. Den metod som Wacker är igång med bygger på att en robot i hög hastighet placerar ut små droppar silikon genom ett munstycke. Dessa droppar vulkaniseras sedan på kort tid genom att man exponerar dem för UV-ljus. Resultatet ska vara en homogen komponent med avsevärt bättre ytfinish är du får med 3d-printade termoplaster. Enligt företaget ska resultatet vara i linje med formsprutning.

– Formsprutning är en etablerad produktionsform för serietillverkning och kommer även att vara så i framtiden, säger Dr Bernd Pachaly, forskningschef på Wacker Silicones. Men de som tar fram prototoyper eller bara vill ha några enstaka exemplar av en komponent kan nu kvickt och flexibelt ta fram dessa.

Exempel på områden där denna silikontekniken lämnar sig är bland annat medicin, där man kan ta fram patientspecifika och biokompatibla implantat. Även inom optik finns det konkreta tillämpningar, som linser och nässadlar (de stöd som vilar på näsryggen) till glasögon. Även ortopediska stöd kan vara en lämplig applikation.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printat gips nära till hands

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Publicerat av: 

DMG Mori släpper ny hybrid

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar en ny hybridmaskin som kombinerar 3d-skrivare och fräs. – Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori. 

Publicerat av: 

Skarp vändning i vapenstrid

Förra året beslutade Trump-administrationen att grupper skulle få distribuera konstruktionsteckningar till 3d-vapen. Nu har en federal domare i delstaten Washington beslutat att tillståndet var olagligt. 

Publicerat av: 

Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. Även utställare från en rad olika teknikföretag kommer vara på plats.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: