3d-printing med silikon snart verklighet

wacker_silicone

Det tyska kemiföretaget Wacker är i färd med att utveckla en metod för att 3d-printa med silikon som material. Uppgifterna kommer från företagets kvartalsrapport.

Wacker är en av världens främsta tillverkare av silikon och silan och det är affärsområdet Wacker Silicon som kommer att stå för utvecklingen av den nya 3d-printtekniken.

Till skillnad från termoplaster och metaller går det inte att bygga med silikonmaterial lager för lager. Den metod som Wacker är igång med bygger på att en robot i hög hastighet placerar ut små droppar silikon genom ett munstycke. Dessa droppar vulkaniseras sedan på kort tid genom att man exponerar dem för UV-ljus. Resultatet ska vara en homogen komponent med avsevärt bättre ytfinish är du får med 3d-printade termoplaster. Enligt företaget ska resultatet vara i linje med formsprutning.

– Formsprutning är en etablerad produktionsform för serietillverkning och kommer även att vara så i framtiden, säger Dr Bernd Pachaly, forskningschef på Wacker Silicones. Men de som tar fram prototoyper eller bara vill ha några enstaka exemplar av en komponent kan nu kvickt och flexibelt ta fram dessa.

Exempel på områden där denna silikontekniken lämnar sig är bland annat medicin, där man kan ta fram patientspecifika och biokompatibla implantat. Även inom optik finns det konkreta tillämpningar, som linser och nässadlar (de stöd som vilar på näsryggen) till glasögon. Även ortopediska stöd kan vara en lämplig applikation.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: