Svenskt företag bygger tjänst för personliga smycken

Markus Eileryd på Tingeer.

Markus Eileryd på Tingeer och exempel på den typ av personaliserade smycken som går att skapa på Personesse.se.

Vi har tidigare skrivit om svenska Tingeer och deras onlinetjänst för att skapa och 3d-printa komponenter. Nu lanserar företaget Personesse.se, en onlinetjänst där konsumenter ska kunna personalisera egna smycken.

Tingeer startade i april 2014 och erbjuder detaljhandelsföretag en 3d-printtjänst för e-handel där konsumenten själv får vara med och påverka designen innan köpet sker. Det är denna tanke man nu överför på smycken och personesse.se.

– Personesse ska först och främst ses som ett testverktyg som vi kan använda för att förbättra vår tjänst mot konsumenterna och retailföretaget, säger Markus Eileryd, VD för Tingeer. Tekniken bakom bygger på Tingeer’s egenutvecklade API och är lätt att integrera i andra web-shoppar.

Automatisering är nyckeln
Tingeer har ingen egen maskinpark, utan samarbetar med tre internationella servicebyråer. Man för också diskussioner med en svensk servicebyrå. Närheten till produktionsapparaten och automatisering i produktionsflödet är två viktiga utmaningar för företaget.

– Svårigheten är att få till en helt automatiserad produktionsprocess som dessutom är lokal, säger Markus Eileryd. Vi har i dag tillgång några API:er som är automatiserade från det att kunden trycker på ”köp” tills dess att filen landar i skrivaren. Problemet är det manuella arbetet som följer efter att produktionen är klar, med rengöring, polering, hantering, plätering, packning med mera. Kan vi automatisera fler steg i denna kedja så kan vi också få ner kostnaderna för varje 3d-printad produkt.

Metall och plast
Teknikmässigt är det främst sintring, både metall och polyamid, som används. För vissa produkter används även gjutning med 3d-printade gjutformar. Det finns en uppsjö av material, som brons, mässing, rostfritt stål, pläteringar med guld, silver och roséguld samt rent silver och rent guld.

Mot lansering
I dagsläget är man i uppstartsfas för pilotprojekt med tre smyckesföretag, varav ett, icke namngivet, svenskt företag som har butiker i Norden och Europa.

– Ett företag har kommit riktigt långt. Där har vi tagit fram passande produkter och börjat titta på hur vi ska integrera vårt gränssnitt i deras onlinebutik, säger Markus Eileryd. Nu är det i princip bara att trycka på startknappen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: 

Rapport: 3d-print kan få
företag att blomstra

Wohlers har identifierat 3d-print som ett verktyg för företag att spara tid och pengar. Med för att tekniken ska växa krävs en större förståelse för teknikens möjligheter bland ledningsgrupper. I dag används tekniken bland annat för att tillverka jiggar, verktyg och fixturer.

Publicerat av: 

De utvecklar metallskrivare för rymden

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Publicerat av: 

Arcam expanderar gånger tre

GE Additive nu investerat i en ny produktionslokal i Göteborg. Satsningen kommer efter att företaget sett en ökad efterfrågan på den teknik som dotterbolaget Arcam arbetar med i dag.

Publicerat av: 

Så använder Heineken 3d-print

Öljätten Heineken har dragit nytta av den additiva tillverkningstekniken i sin produktion. Det har lett till både tids- och kostnadsbesparingar, skriver Ultimaker på sin hemsida. 

Publicerat av: