Svenskt företag bygger tjänst för personliga smycken

Markus Eileryd på Tingeer.

Markus Eileryd på Tingeer och exempel på den typ av personaliserade smycken som går att skapa på Personesse.se.

Vi har tidigare skrivit om svenska Tingeer och deras onlinetjänst för att skapa och 3d-printa komponenter. Nu lanserar företaget Personesse.se, en onlinetjänst där konsumenter ska kunna personalisera egna smycken.

Tingeer startade i april 2014 och erbjuder detaljhandelsföretag en 3d-printtjänst för e-handel där konsumenten själv får vara med och påverka designen innan köpet sker. Det är denna tanke man nu överför på smycken och personesse.se.

– Personesse ska först och främst ses som ett testverktyg som vi kan använda för att förbättra vår tjänst mot konsumenterna och retailföretaget, säger Markus Eileryd, VD för Tingeer. Tekniken bakom bygger på Tingeer’s egenutvecklade API och är lätt att integrera i andra web-shoppar.

Automatisering är nyckeln
Tingeer har ingen egen maskinpark, utan samarbetar med tre internationella servicebyråer. Man för också diskussioner med en svensk servicebyrå. Närheten till produktionsapparaten och automatisering i produktionsflödet är två viktiga utmaningar för företaget.

– Svårigheten är att få till en helt automatiserad produktionsprocess som dessutom är lokal, säger Markus Eileryd. Vi har i dag tillgång några API:er som är automatiserade från det att kunden trycker på ”köp” tills dess att filen landar i skrivaren. Problemet är det manuella arbetet som följer efter att produktionen är klar, med rengöring, polering, hantering, plätering, packning med mera. Kan vi automatisera fler steg i denna kedja så kan vi också få ner kostnaderna för varje 3d-printad produkt.

Metall och plast
Teknikmässigt är det främst sintring, både metall och polyamid, som används. För vissa produkter används även gjutning med 3d-printade gjutformar. Det finns en uppsjö av material, som brons, mässing, rostfritt stål, pläteringar med guld, silver och roséguld samt rent silver och rent guld.

Mot lansering
I dagsläget är man i uppstartsfas för pilotprojekt med tre smyckesföretag, varav ett, icke namngivet, svenskt företag som har butiker i Norden och Europa.

– Ett företag har kommit riktigt långt. Där har vi tagit fram passande produkter och börjat titta på hur vi ska integrera vårt gränssnitt i deras onlinebutik, säger Markus Eileryd. Nu är det i princip bara att trycka på startknappen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler ska utbildas inom 3d-printing

Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik. Så ska Mittuniversitetets nya utbildning heta. – Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Publicerat av: 

De satsar på programvara

PLM Group, återförsäljare av HP, 3D Systems och Markforged på den nordiska marknaden, satsar nu på programvara. Därför ingår de ett partnerskap med den belgiska utvecklaren Materialise.

Publicerat av: 

Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: