Svenskt företag bygger tjänst för personliga smycken

Markus Eileryd på Tingeer.

Markus Eileryd på Tingeer och exempel på den typ av personaliserade smycken som går att skapa på Personesse.se.

Vi har tidigare skrivit om svenska Tingeer och deras onlinetjänst för att skapa och 3d-printa komponenter. Nu lanserar företaget Personesse.se, en onlinetjänst där konsumenter ska kunna personalisera egna smycken.

Tingeer startade i april 2014 och erbjuder detaljhandelsföretag en 3d-printtjänst för e-handel där konsumenten själv får vara med och påverka designen innan köpet sker. Det är denna tanke man nu överför på smycken och personesse.se.

– Personesse ska först och främst ses som ett testverktyg som vi kan använda för att förbättra vår tjänst mot konsumenterna och retailföretaget, säger Markus Eileryd, VD för Tingeer. Tekniken bakom bygger på Tingeer’s egenutvecklade API och är lätt att integrera i andra web-shoppar.

Automatisering är nyckeln
Tingeer har ingen egen maskinpark, utan samarbetar med tre internationella servicebyråer. Man för också diskussioner med en svensk servicebyrå. Närheten till produktionsapparaten och automatisering i produktionsflödet är två viktiga utmaningar för företaget.

– Svårigheten är att få till en helt automatiserad produktionsprocess som dessutom är lokal, säger Markus Eileryd. Vi har i dag tillgång några API:er som är automatiserade från det att kunden trycker på ”köp” tills dess att filen landar i skrivaren. Problemet är det manuella arbetet som följer efter att produktionen är klar, med rengöring, polering, hantering, plätering, packning med mera. Kan vi automatisera fler steg i denna kedja så kan vi också få ner kostnaderna för varje 3d-printad produkt.

Metall och plast
Teknikmässigt är det främst sintring, både metall och polyamid, som används. För vissa produkter används även gjutning med 3d-printade gjutformar. Det finns en uppsjö av material, som brons, mässing, rostfritt stål, pläteringar med guld, silver och roséguld samt rent silver och rent guld.

Mot lansering
I dagsläget är man i uppstartsfas för pilotprojekt med tre smyckesföretag, varav ett, icke namngivet, svenskt företag som har butiker i Norden och Europa.

– Ett företag har kommit riktigt långt. Där har vi tagit fram passande produkter och börjat titta på hur vi ska integrera vårt gränssnitt i deras onlinebutik, säger Markus Eileryd. Nu är det i princip bara att trycka på startknappen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: