Klassiskt plommonstop blev 3d-printad cykelhjälm

bowler_hat

Äger man en gammaldags höghjulingscykel bör man också ha en tillhörande, tidstypisk cykelhjälm. Det vet Per Kristav, universitetsadjunkt vid Lunds universitet. För att få till en snygg hjälm använde han både en gammal hatt och modern 3d-printteknik.

Utgångspunkten var formen av ett klassiskt plommonstop. Första steget var att 3d-scanna en befintlig cykelhjälm med 3D Systems Sense. Sedan caddades en ny form upp utifrån plommonstop-formen i Solidworks. Därefter kombinerades inscanning och plommonstop-form i Materialise Magics, varpå 3d-scanningen sedan avlägsnades. Kvar var då en 3d-modell med plommonstop-form, perfekt integrerad i cykelhjälmen.

I nästa steg 3d-printades hjälmen med SLS-teknik på en EOS Formiga P110 och limmades på den befintliga cykelhjälmen. Som pricken över i:et fästes också brättet från det gamla plommonstopet. Allt producerades vid Lunds universitets Idea 2 Product Lab. Hatten av för ett välgjort jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: