Klassiskt plommonstop blev 3d-printad cykelhjälm

bowler_hat

Äger man en gammaldags höghjulingscykel bör man också ha en tillhörande, tidstypisk cykelhjälm. Det vet Per Kristav, universitetsadjunkt vid Lunds universitet. För att få till en snygg hjälm använde han både en gammal hatt och modern 3d-printteknik.

Utgångspunkten var formen av ett klassiskt plommonstop. Första steget var att 3d-scanna en befintlig cykelhjälm med 3D Systems Sense. Sedan caddades en ny form upp utifrån plommonstop-formen i Solidworks. Därefter kombinerades inscanning och plommonstop-form i Materialise Magics, varpå 3d-scanningen sedan avlägsnades. Kvar var då en 3d-modell med plommonstop-form, perfekt integrerad i cykelhjälmen.

I nästa steg 3d-printades hjälmen med SLS-teknik på en EOS Formiga P110 och limmades på den befintliga cykelhjälmen. Som pricken över i:et fästes också brättet från det gamla plommonstopet. Allt producerades vid Lunds universitets Idea 2 Product Lab. Hatten av för ett välgjort jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.