Addema samarbetar kring innovativ svensk proteslösning

Christoffer Lindhe är ingenjör och ligger bakom en ny typ av benproteser.

Christoffer Lindhe är ingenjör och ligger bakom en ny typ av benproteser.

Servicebyrån Addema har inlett ett samarbete med den svenska protestillverkaren Lindhe Xtend. Samarbetet gäller 3d-printning av protesskydd till Lindhe Xtends nyligen lanserade benproteser. Det är ett område som ligger grundaren Christoffer Lindhe varmt om hjärtat.

Christoffer Lindhe var bara 17 år när han förlorade båda benen och ena armen i en tågolycka 2006. Han överlevde, mycket tack vare att han var elitsimmare. Målmedvetet bestämde han sig för att fortsätta sitt aktiva liv och redan två år efter olyckan tävlade han i Paralympics med framstående placeringar både i Peking 2008 och i London 2012.

Men att gå utomhus visade sig vara en utmaning. Christoffer provade många olika protesfötter men hittade ingen som var riktigt bra. Han kom fram till att det var den begränsade rörligheten i protesfoten som var problemet. I samarbete med ortopedtekniker och universitet, började han att utveckla en egen fotprotes som ledde till Xtend Foot. Det är en protesfot med större vridförmåga i sidled, som rör sig mer som en mänsklig fot och anpassar sig till underlaget om man trampar på något ojämnt.

De protesskydd som Lindhe Xtend utvecklat tillsammans med Addema har flera funktioner. För det första skyddar de protesfoten. En knäprotes går från knäet och nedåt och är egentligen ett rör ner mot foten och är således oskyddat och, för somliga, oestetiskt.

– Protesskyddet monteras över detta rör och ger ett skydd mot stötar och slitage, säger Claes Sjödahl på Addema. Det gör också att du får en form som liknar den delen av benet som protesen täcker.

– Sedan går skydden också att individanpassa på olika sätt, både i fråga om form och färg. Det väljer man själv som köpare.

Skydden 3d-printas med SLS-teknik i polyamid. De består av två delar; en framsida och en baksida. Efter printning kläs framsidan med läder, medan baksidan putsas och lackas.

Projektet med Lindhe Xtend kommer i kölvattnet av att Addema blivit certifierat och mottagit sitt ISO 13485:2012-certifikat av det ackrediterade certifieringsbolaget Intertek.

– Medicinteknik och life science är ett viktigt område för oss som vi vill växa inom, säger Claes Sjödahl. Certifieringen är en förutsättning för detta.

Totalt räknar Addema med att tillverka någonstans mellan 50-100 protesskydd per år. Lindhe Xtend säljer globalt, så det kan bli tal om fler när produkterna uppmärksammas i andra länder.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: