Addema samarbetar kring innovativ svensk proteslösning

Christoffer Lindhe är ingenjör och ligger bakom en ny typ av benproteser.

Christoffer Lindhe är ingenjör och ligger bakom en ny typ av benproteser.

Servicebyrån Addema har inlett ett samarbete med den svenska protestillverkaren Lindhe Xtend. Samarbetet gäller 3d-printning av protesskydd till Lindhe Xtends nyligen lanserade benproteser. Det är ett område som ligger grundaren Christoffer Lindhe varmt om hjärtat.

Christoffer Lindhe var bara 17 år när han förlorade båda benen och ena armen i en tågolycka 2006. Han överlevde, mycket tack vare att han var elitsimmare. Målmedvetet bestämde han sig för att fortsätta sitt aktiva liv och redan två år efter olyckan tävlade han i Paralympics med framstående placeringar både i Peking 2008 och i London 2012.

Men att gå utomhus visade sig vara en utmaning. Christoffer provade många olika protesfötter men hittade ingen som var riktigt bra. Han kom fram till att det var den begränsade rörligheten i protesfoten som var problemet. I samarbete med ortopedtekniker och universitet, började han att utveckla en egen fotprotes som ledde till Xtend Foot. Det är en protesfot med större vridförmåga i sidled, som rör sig mer som en mänsklig fot och anpassar sig till underlaget om man trampar på något ojämnt.

De protesskydd som Lindhe Xtend utvecklat tillsammans med Addema har flera funktioner. För det första skyddar de protesfoten. En knäprotes går från knäet och nedåt och är egentligen ett rör ner mot foten och är således oskyddat och, för somliga, oestetiskt.

– Protesskyddet monteras över detta rör och ger ett skydd mot stötar och slitage, säger Claes Sjödahl på Addema. Det gör också att du får en form som liknar den delen av benet som protesen täcker.

– Sedan går skydden också att individanpassa på olika sätt, både i fråga om form och färg. Det väljer man själv som köpare.

Skydden 3d-printas med SLS-teknik i polyamid. De består av två delar; en framsida och en baksida. Efter printning kläs framsidan med läder, medan baksidan putsas och lackas.

Projektet med Lindhe Xtend kommer i kölvattnet av att Addema blivit certifierat och mottagit sitt ISO 13485:2012-certifikat av det ackrediterade certifieringsbolaget Intertek.

– Medicinteknik och life science är ett viktigt område för oss som vi vill växa inom, säger Claes Sjödahl. Certifieringen är en förutsättning för detta.

Totalt räknar Addema med att tillverka någonstans mellan 50-100 protesskydd per år. Lindhe Xtend säljer globalt, så det kan bli tal om fler när produkterna uppmärksammas i andra länder.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: