Multimaterialprinter för under 50 000 kronor

mit_multifab

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, har tagit fram vad de menar är en prisvärd 3d-printer som ska kunna producera i tio olika material – samtidigt. Forskarna vid Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) lanserade sin lösning på den årliga IT-konferensen SIGGRAPH i Los Angeles i mitten av augusti.

Lösningen MultiFAB är framtagen med lågpriskonsumenter för runt 7000 dollar. Den ska råda bot på flera av de tekniska utmaningar som vanligtvis förekommer när man använder flera material i 3d-printprocessen. Med extruderingsteknik kräver varje material sina förutsättningar, till exempel temperatur på munstycket. MultiFAB använder istället inkjetteknik för att blanda flytande polymerer i form av små droppar.

Upplösningen ska ligga på 40 mikrometer och det finns en inbyggd funktion för autokalibrering. Det finns även en inbyggd 3d-scannerlösning som registrerar och återkopplar eventuella fel. Det är en typ av inspektionslösning som granskar produktionen lager för lager, men antagligen långt ifrån mer professionella inlinebaserade inspektionssystem. En annan intressant funktion är möjligheten att integrera kretsar och sensorer direkt i 3d-printprocessen, vilket eliminerar behovet av montering efter det att komponenten 3d-printats. I dagsläget är det endast amerikanska Optomec som visat denna typ av lösning.

I dagsläget har lösningen använts för att producera komponenter som mobilskal och LED-linser, men forskarteamet ser även möjligheter inom elektronik, mikrosensorer, robotik och medicinsk bildteknik.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.