ExOnes maskin på plats hos Swerea SWECAST

Åsa Lauenstein är ansvarig för projektledare för Swerea SWECASTs 3d-printprojekt i Jönköping.

Åsa Lauenstein är ansvarig för projektledare för Swerea SWECASTs 3d-printprojekt i Jönköping.

Nu ser vi resultatet av det samarbete som 3d-printerleverantören ExOne och forskningsorganisationen Swerea inledde för drygt ett år sedan. Sedan början av augusti har Swerea SWECAST en anläggning i Jönköping för att skriva ut formar och kärnor i sand med en S-Max-printer från just ExOne.

Projektet sker i samarbete med ExOne, som nu tar sig in på den svenska marknaden. Anläggningen blir både ett showroom och ett produktionscenter för de formar och kärnor som företaget säljer genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik. Det är dit gjuterier som vill köpa en större mängd kärnor och formar för regelrätt produktion får vända sig. Resten av tiden har Swerea SWECAST tillgång till 3d-printern.

– Tar man Swerea SWECASTs verksamhet i lokalen så ser den helt annorlunda ut, säger Åsa Lauenstein, som är projektledare hos Swerea SWECAST. Vad vi erbjuder är det som vi alltid har gjort: forskningstjänster, utvecklingsuppdrag och kortare konsultuppdrag.

Swerea med sina fem anläggningar i Sverige, har flera aktiva 3d-printprojekt, samlade i det koncerngemensamma projektet 3D3. 3d-printade formar och kärnor har redan använts i ett flertal forskningsprojekt.

– Det här har släppt loss en enorm kreativitet och lekfullhet. Vi är inte längre begränsade av traditionellt tänkande utan vi kan direkt testa en idé och få den utskriven till nästa dag. Vi behöver heller inte vara lika försiktiga och rädda för återvändsgränder eftersom vi kan agera snabbt och få direkta återkopplingar dagligen.

Mer information om Swerea SWECAST finns på www.swereaswecast.se

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printat gips nära till hands

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Publicerat av: 

DMG Mori släpper ny hybrid

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar en ny hybridmaskin som kombinerar 3d-skrivare och fräs. – Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori. 

Publicerat av: 

Skarp vändning i vapenstrid

Förra året beslutade Trump-administrationen att grupper skulle få distribuera konstruktionsteckningar till 3d-vapen. Nu har en federal domare i delstaten Washington beslutat att tillståndet var olagligt. 

Publicerat av: 

Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. Även utställare från en rad olika teknikföretag kommer vara på plats.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: