ExOnes maskin på plats hos Swerea SWECAST

Åsa Lauenstein är ansvarig för projektledare för Swerea SWECASTs 3d-printprojekt i Jönköping.

Åsa Lauenstein är ansvarig för projektledare för Swerea SWECASTs 3d-printprojekt i Jönköping.

Nu ser vi resultatet av det samarbete som 3d-printerleverantören ExOne och forskningsorganisationen Swerea inledde för drygt ett år sedan. Sedan början av augusti har Swerea SWECAST en anläggning i Jönköping för att skriva ut formar och kärnor i sand med en S-Max-printer från just ExOne.

Projektet sker i samarbete med ExOne, som nu tar sig in på den svenska marknaden. Anläggningen blir både ett showroom och ett produktionscenter för de formar och kärnor som företaget säljer genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik. Det är dit gjuterier som vill köpa en större mängd kärnor och formar för regelrätt produktion får vända sig. Resten av tiden har Swerea SWECAST tillgång till 3d-printern.

– Tar man Swerea SWECASTs verksamhet i lokalen så ser den helt annorlunda ut, säger Åsa Lauenstein, som är projektledare hos Swerea SWECAST. Vad vi erbjuder är det som vi alltid har gjort: forskningstjänster, utvecklingsuppdrag och kortare konsultuppdrag.

Swerea med sina fem anläggningar i Sverige, har flera aktiva 3d-printprojekt, samlade i det koncerngemensamma projektet 3D3. 3d-printade formar och kärnor har redan använts i ett flertal forskningsprojekt.

– Det här har släppt loss en enorm kreativitet och lekfullhet. Vi är inte längre begränsade av traditionellt tänkande utan vi kan direkt testa en idé och få den utskriven till nästa dag. Vi behöver heller inte vara lika försiktiga och rädda för återvändsgränder eftersom vi kan agera snabbt och få direkta återkopplingar dagligen.

Mer information om Swerea SWECAST finns på www.swereaswecast.se

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: