Mutohs extruderingsmaskin kombinerar flera material

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 september 2015

mutoh_value_3d_resinoid_mr-5000

Det japanska företaget Mutoh är kanske mest kända för att leverera utrustning till den grafiska branschen. Men de har tidigare aviserat att de ser 3d-printning som ett strategiskt område. Nu lanserar företaget sin 3d-printer Value 3D Resinoid MR-5000.

En fullständig teknisk specifikation över den nya 3d-printern har inte släppts, det vi vet är att den ska kunna klara produktionshastigheter på upp till 300 millimeter per sekund samt att maskinen använder ett slags extruderingsteknik med dubbla munstycken. Mutoh har döpt den teknik som MR-500-modellen använder till Heat Fused Deposition Modeling. Maximal byggyta ligger på 500 x 500 x 500 millimeter och lagertjockleken på 0,1 millimeter.

Dessutom ska 3d-printern kunna producera med två olika material parallellt, till exempel ett med goda egenskaper för hållfasthet och ett flexibelt material, en teknik som Mutoh har döpt till bi-matrix technology. Några av de material som maskinen ska kunna hantera är bland annat ABS, polyamid och silikon. Genom att kombinera dessa i olika volymer i produktionen ska man alltså kunna få fram en rad egenskaper.

Byggplattan är tillverkad i en aluminiumlegering och kan värmas upp till 150 grader celsius. Med tanke på den generösa byggvolymen klarar byggplattan 100 kilos tyngd.

Prislappen för Value 3D Resinoid MR-5000 ligger på 83 000 dollar, eller cirka 700 000 kronor.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D