Hett kylskåp blev verklighet på en vecka

nipi_smart_cooler

Det brittiska uppstartsföretaget Nipi Smart Cooler har tagit fram en ny typ av mobilt kylskåp som drivs med solceller. Företaget har nu med 3d-printning fått fram en funktionsprototyp som bidragit till att de snabbt fått in investeringskapital från gräsrotsfinansiering och en större asiatisk investerare.

Enligt företaget ska deras kylskåp hålla isbitar kalla och fina i upp till sex dagar. Andra funktioner är LED-lampor, mugghållare, minikassaskåp och skärbräda.

3d-printtekniken var avgörande för att få till en fungerande produkt från det första idéstadiet, menar Nipi Smart Coolers designansvarige, Luke Guttery.

– Det är enastående hur snabbt vi kunde gå från servettskiss till funktionell prototyp som vi kunde testa utomhus, säger Luke Guttery. Med våra deadlines hade detta inte varit möjligt utan 3d-printning. På bara ett par dagar kunde vi ta fram höljet i ett UV-resistent material för att testa solpanelerna ute i solen samt se hur hjulen fungerade. Vi fick faktiskt fram en funktionsprototyp på en vecka, något som med traditionell tillverkning skulle ta upp emot en månad.

Alla komponenter i prototypkylskåpet har 3d-printats med FDM- och polyjet-teknik. Med tanke på att produkten ska användas utomhus i direkt solsken var det viktigt att hitta ett material som kunde motstå stark UV-strålning. Man valde Stratasys termoplast ASA, som ska klara höga temperaturer och UV-strålning. Däck och handtag 3d-printades med polyjetteknik i kombinationer med rigida och gummiliknande material. Iterationerna av dessa två komponenter gjordes med olika hårdhetsgrad för att se vad som lämpade sig bäst för typiskt handhavande av kylskåpet.

– Genom att använda multimaterialteknik kunde vi validera både hur handtaget kändes och betedde sig under användning, säger Gary Miller, vd för servicebyrån 3D Print Bureau, som producerat alla komponenter. Vi kunde också utarbeta spåren på däcken till hjulen innan dessa sattes i volymproduktion.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Velo3D satsar på end-to-end

Velo3D släpper nu en ny end-to-end lösning för 3d-utskrifter i metall. Med tillhörande programvara ska det vara möjligt att slippa inre stödstrukturer.

Publicerat av: 

CELLINK utmanar cancerceller

Från mänsklig vävnad till fokus på mänskliga cancerceller. – Det viktigaste är att skapa patientnytta världen över, säger Erik Gatenholm, vd för bioskrivarföretaget CELLINK.

Publicerat av: 

De har siktet inställt på metall

3D Systems och GF Machining Solutions ska tillsammans utveckla en ny generation 3d-skrivare. Tillsammans vill de omdefiniera tillverkningsprocessen för komplexa metalldelar.

Publicerat av: 

Ta steget in i framtiden med 3d-utskrivna klackar

Sko eller skulptur? Nu lanseras vad som kanske kan bli morgondagens nya partyskor: 3d-utskrivna och individanpassade ”Myceliumsko”. – Vi konstruerade inte bara en sko utan en historia om kontinuitet och innovation, säger designerparet Ica och Kostika. 

Publicerat av: 

Mammut får tvilling i plast

Materialise har gett sig in på ett 3d-projekt som heter duga. Ta en titt på vad företaget menar är det största projektet med hjälp av SLA-teknik någonsin…

Publicerat av: 

Så hjälper du eleverna att nå de nya läromålen

I juli infördes förändringar i läroplanen för en ökad IT-kompetens i skolan. Konferensen 3dp School, den 16 augusti, ger lärare möjlighet att tanka kunskap om hur 3d-skrivare och digitala verktyg kan hjälpa eleverna att uppnå de nya målen.

Publicerat av: 

Mer matchmaking inom svensk industri

Svensk industri fortsätter att investera tungt i Sverige. Inom 3d-tekniken har detta märkts genom ett flertal nystartade innovationslabb. Nu tilldelas Tillväxtverket 20 miljoner för att göra Sverige världsledande inom hållbar industriell produktion. 

Publicerat av: 

Beställ organ via ny molntjänst

3D-Systems lanserar ny on-demand-tjänst för hälsovårdspersonal. – Vi är dedikerade att fortsätta att expandera våra vårdtjänster för att möta marknadens behov, säger Katie Weimer, vice vd för medicinsk utrustning på 3D Systems.

Publicerat av: 

Arkitektkopia utökar sin
3d-satsning

Arkitektkopia kompletterar och utökar i sin satsning på 3d-utskrifter. – Vår målsättning är långsiktigt att bli marknadsledare inom valda kundsegment, säger Arkitektkopias vd Gunnar Duintjer.

Publicerat av: