Första kullen 3d-tekniker har börjat

Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter, och den första kullen studenter på Xenters 3D-tekniker-utbildning. FOTO: Patrik Lark

Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter, och den första kullen studenter på Xenters 3D-tekniker-utbildning. FOTO: Patrik Lark

Nu har den första kullen studenter påbörjat sin 3d-tekniker-utbildning vid Xenter i Botkyrka, utanför Stockholm. Vi intervjuar Xenters utbildningsledare Jenny Sundborg för att höra hur det har gått.

Hur ser studenternas bakgrund ut, har de tidigare arbetat med 3d-teknik?

– Förkunskapskraven är att de ska ha läst CAD-teknik, annars får de göra en distanskurs så att de får 3d-tänket med sig. Det finns inget krav på att de tidigare ska ha jobbat med 3d.

– Alla har dock ett brinnande intresse för 3d-teknik och 3d-printning/additiv tillverkning. Vecka två på utbildningen var studenterna på studiebesök hos Scania i Södertälje, vilket var en ögonöppnare för dem. Sedan blev de lite besvikna över att inte direkt få börja skriva ut på maskinerna. De fick tåla sig ända till i början av september innan de fick börja packa upp dem.

– Vi jobbar med entreprenöriellt lärande där studenterna får leta fram fakta själva. Detta är något som genomsyrar hela utbildningen. Därför fick de installera de nya 3d-skrivarna på egen hand i smågrupper och komma fram till hur de fungerar. Sedan har de såklart möjlighet att få support från de stora leverantörerna.

Vad har ni för utrustning i huset för de nya studenterna?

– Vi har flera Ultimaker 2, de är precis som Flashforge – som vi också har –  lite mindre och smidigare maskiner. Studenterna har även tillgång till större maskiner. Vi har två  pulvermaskiner från 3D Systems, en monokrom och en färg. Vi har en Fortus 250, samt två stycken Projet 1200 som arbetar med mikro SLA där vätskan är inkapslad i kassetter. Vi känner att det är säkrare än att hålla på att fylla på med material från flaskor.

– Vi har också valt ett CAD-program med låg instegströskel, Ironcad, för meningen är inte att studenterna ska sitta och cadda hela dagarna, utan främst arbeta med 3d-utskrifter.

En stor del av utbildningen sker ute på arbetsplatser. Hur har ni löst det?

– Studenternas första LIA-period, alltså Lärande i Arbete, görs i mitten av februari 2016, då är de ute på ett företag i elva veckor. Studenterna har redan nu börjat fundera på platser och de har även fått prata med ledningsgruppsmedlemmarna. Tanken är att studenterna ska söka och hitta LIA-platser själva. Nästa LIA görs strax innan examen våren 2017. Då handlar det om 16 veckor. Sedan tillkommer även fyra veckor examensarbete, ett arbete som ska vara kopplat till LIA-platsen.

Ledningsgruppen är ju djupt engagerad i denna utbildning, hur ser de på utbildningsstarten och vad är deras målsättning?

– De är mycket positiva. Vi avser att ha en mässa i Tumba nästa vår där vi ska visa maskiner och ha workshops. Vi ser det som en marknadsföringsmöjlighet både för oss som utbildningsanordnare och för branschen.

Vad har ni för målsättningar för första kullen?

– För det första vill vi att alla ska få ett jobb i 3d-branschen efter utbildningen. Vi vill också att de ska ha fått det de behöver, att de har rätt bagage med sig. Det är ju ledningsgruppens uppgift i första hand och Xenters uppgift är att verkställa.

Hur ser ni på efterfrågan för den kompetens som 3d-tekniker-studenterna kommer att ha?
– Enligt ledningruppen kommer efterfrågan att öka. Vi tror till exempel att antalet internetbaserade utskriftstjänster kommer att öka. Det känns som att Sverige legat på efterkälken, men nu börjar det hända saker.


MER OM 3D-TEKNIK-UTBILDNINGEN
3d-tekniker, som den nya YH-utbildningen heter, är 2-årig och ger 400 YH-poäng. Den är studiemedelsberättigad och en stor del av utbildningen är förlagd ute i yrkeslivet, så kallat Lärande i Arbete, LIA. Under utbildningstiden varvas teori med praktik och man går i princip igenom alla steg i den additiva tillverkningsprocessen, från programvara till färdig geometri. Den första kullen på 28 studenter började den 26 augusti i år och tar sin examen våren 2017.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: 

Rapport: 3d-print kan få
företag att blomstra

Wohlers har identifierat 3d-print som ett verktyg för företag att spara tid och pengar. Med för att tekniken ska växa krävs en större förståelse för teknikens möjligheter bland ledningsgrupper. I dag används tekniken bland annat för att tillverka jiggar, verktyg och fixturer.

Publicerat av: 

De utvecklar metallskrivare för rymden

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Publicerat av: 

Arcam expanderar gånger tre

GE Additive nu investerat i en ny produktionslokal i Göteborg. Satsningen kommer efter att företaget sett en ökad efterfrågan på den teknik som dotterbolaget Arcam arbetar med i dag.

Publicerat av: 

Så använder Heineken 3d-print

Öljätten Heineken har dragit nytta av den additiva tillverkningstekniken i sin produktion. Det har lett till både tids- och kostnadsbesparingar, skriver Ultimaker på sin hemsida. 

Publicerat av: