Energimyndigheten har beviljat 4 miljoner kronor i finansiering till VBN Components för utveckling av nya 3d-printade material under två år. Företaget har i dag ett stålverk i Uppsala där man tillverkar stålkomponenter i det patenterade och slitstarka materialet Vibenite.
– Vi är stolta över att vår 3d-printningsteknik får detta förtroende från Energimyndigheten, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components. Med bas i vår stålteknologi kan vi utveckla nya material med egenskaper som är svåra eller omöjliga att ta fram med andra metoder. Det vi kommer att göra är att utveckla nya material som har kompletterande egenskaper till den höga nötningstålighet vi redan har på vårt första material.
Företaget har i dag en teknik som gör det möjligt att kunna producera nya material genom avancerad 3d-printning, och för att kunna utveckla framtidens material behövs finansiering. Genom Energimyndighetens finansiering på fyra miljoner kronor kan nu VBN Components utveckla nya material för 3d-printning.
Med nya material designade mer efter specifika användningsområden så kan den totala energiförbrukningen avsevärt minskas från tillverkning av verktyg och komponenter till slutanvändning, menar man på VBN Components. De nya materialen kommer att ha mycket högt nötningsmotstånd. Fördelen med materialen som ska utvecklas är att de sparar energi och råmaterial både i den traditionellt tunga material- och komponentframställningen men framförallt i slutanvändningen. På köpet så får slutanvändaren kraftigt förbättrad prestanda i sina komponenter.
Utvecklingen kommer ske med bas i Uppsala tillsammans med experter inom olika delar av materialvetenskapsområdet.
VBN Components är en av talarna på årets upplaga av AM-Dagen, en konferens med fokus på 3d-printning av slutprodukter i metall för svensk industri.