Wematter tar in ny finansiering

Robert Kniola, vd, Wematter, och Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest.

Robert Kniola, vd, Wematter, och Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest.

Almi Invest investerar 1,2 miljoner kronor i Wematter, ett nystartat bolag som utvecklar en ny typ av 3d-skrivare, som ska vara mindre och billigare än de som finns på marknaden idag. I emissionen på totalt 2,4 miljoner kronor deltar också privata investerare. Pengarna ska användas till nyanställningar och fortsatt expansion.

Wematter, som huserar på inkubatorn LEAD i Linköping, grundades i november 2014. Bolaget utvecklar en helt ny typ av 3d-skrivare, som går att ha på kontoret som vilken kopiator som helst. Wematters skrivare har ett patentsökt system för att hantera materialet för utskrifterna. Detta medger återvinning och ska göra hanteringen enkel och säker.

Skrivaren används för prototypdetaljer men även produktionsdetaljer och bolaget har redan betalande kunder på sin webbtjänst wematter.se. Där skriver Wematter ut produkter efter kundernas CAD-ritningar. Tanken är nu att vidareutveckla erbjudandet genom att placera ut skrivare på kundens kontor.

Ska vi se Wematter som en skrivarteknik eller en onlinebaserad servicebyrå?

– Onlinebyrån var det första som vi startade och kommer alltid finnas kvar, säger Wematters vd och grundare Robert Kniola. Nu är vi på gång med att utveckla en mindre 3d-printer riktad mot industrin som baserar sig på lärdomar vi fått från onlinebyrån.

– Huruvida man väljer att beställa via onlinebyrån eller väljer att ha en egen maskin handlar om vilka volymer man har behov av. Producerar man varje dag bör man fundera på en egen maskin.

Vad är det för 3d-printerteknik ni satsat på?

– Vi talar gärna närmare om det vid lanseringen. Det vi i dagsläget främst fokuserar på är produktutvecklingen och mekanikkomponenter. Det är en helt svenskutvecklad maskin där materialet utvecklas i samarbete med europeiska leverantörer. Tillämpningarna är främst plastkomponenter för mekanik.

– Med den nya investeringen kommer vi att kunna lansera vår maskin snabbare och nu handlar det framförallt om att stärka upp teamet och jobba i en snabbare takt.

Varför satsar ni på att utveckla en svensk maskin, med tanke på den uppsjö av lösningar som finns på marknaden?

– Det kommer från min tid som plastkonstruktör på Väderstad-Verken där jag kom i kontakt med en mängd olika maskiner, både inhouse och via servicebyråer. Det fick mig att börja fundera på om man inte kunde få högre hållfasthet och bättre materialegenskaper i en mindre kontorsmaskin som i de större, industriella 3d-printrarna.

Wematter är först i Sverige med att erbjuda en mindre lösning för professionellt bruk. På kundlistan står redan företag som Väderstad-Verken, Axis, Gunnebo, JC Decaux, och Combitech.

– Att få in Almi Invest som ägare är en stor trygghet för ett litet bolag som oss, säger Robert Kniola. Tack vare detta kapitaltillskott kan vi fortsätta vår expansion och leveranstakt. Idag kan vi inte leverera i den takt som kunderna efterfrågar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till
flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom
oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: 

De breddar materialutbudet

Skrivartillverkaren Stratasys lanserar två nya material, det nylon-baserade termoplasten Diran 410MF07 och den PEKK-baserade termoplasten Antero 840CN03.

Publicerat av: