Wematter tar in ny finansiering

Robert Kniola, vd, Wematter, och Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest.

Robert Kniola, vd, Wematter, och Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest.

Almi Invest investerar 1,2 miljoner kronor i Wematter, ett nystartat bolag som utvecklar en ny typ av 3d-skrivare, som ska vara mindre och billigare än de som finns på marknaden idag. I emissionen på totalt 2,4 miljoner kronor deltar också privata investerare. Pengarna ska användas till nyanställningar och fortsatt expansion.

Wematter, som huserar på inkubatorn LEAD i Linköping, grundades i november 2014. Bolaget utvecklar en helt ny typ av 3d-skrivare, som går att ha på kontoret som vilken kopiator som helst. Wematters skrivare har ett patentsökt system för att hantera materialet för utskrifterna. Detta medger återvinning och ska göra hanteringen enkel och säker.

Skrivaren används för prototypdetaljer men även produktionsdetaljer och bolaget har redan betalande kunder på sin webbtjänst wematter.se. Där skriver Wematter ut produkter efter kundernas CAD-ritningar. Tanken är nu att vidareutveckla erbjudandet genom att placera ut skrivare på kundens kontor.

Ska vi se Wematter som en skrivarteknik eller en onlinebaserad servicebyrå?

– Onlinebyrån var det första som vi startade och kommer alltid finnas kvar, säger Wematters vd och grundare Robert Kniola. Nu är vi på gång med att utveckla en mindre 3d-printer riktad mot industrin som baserar sig på lärdomar vi fått från onlinebyrån.

– Huruvida man väljer att beställa via onlinebyrån eller väljer att ha en egen maskin handlar om vilka volymer man har behov av. Producerar man varje dag bör man fundera på en egen maskin.

Vad är det för 3d-printerteknik ni satsat på?

– Vi talar gärna närmare om det vid lanseringen. Det vi i dagsläget främst fokuserar på är produktutvecklingen och mekanikkomponenter. Det är en helt svenskutvecklad maskin där materialet utvecklas i samarbete med europeiska leverantörer. Tillämpningarna är främst plastkomponenter för mekanik.

– Med den nya investeringen kommer vi att kunna lansera vår maskin snabbare och nu handlar det framförallt om att stärka upp teamet och jobba i en snabbare takt.

Varför satsar ni på att utveckla en svensk maskin, med tanke på den uppsjö av lösningar som finns på marknaden?

– Det kommer från min tid som plastkonstruktör på Väderstad-Verken där jag kom i kontakt med en mängd olika maskiner, både inhouse och via servicebyråer. Det fick mig att börja fundera på om man inte kunde få högre hållfasthet och bättre materialegenskaper i en mindre kontorsmaskin som i de större, industriella 3d-printrarna.

Wematter är först i Sverige med att erbjuda en mindre lösning för professionellt bruk. På kundlistan står redan företag som Väderstad-Verken, Axis, Gunnebo, JC Decaux, och Combitech.

– Att få in Almi Invest som ägare är en stor trygghet för ett litet bolag som oss, säger Robert Kniola. Tack vare detta kapitaltillskott kan vi fortsätta vår expansion och leveranstakt. Idag kan vi inte leverera i den takt som kunderna efterfrågar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Startskott för nordiskt 3d-printingsamarbete

I tisdags gick startskottet för Nordic AM Group, som har målet att skapa en nordisk marknad inom området för additiv tillverkning.
– Jag hoppas att det här kan leda till att industrin i Norden verkligen får upp ögonen för additiv tillverkning, Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park.

Publicerat av: 

Så kirrar du biffen

Är du sugen på en vegetarisk 3d-printad biff? Det spanska företaget NovaMeat har utvecklat en syntetisk, 3d-utskriven vegetarisk maträtt med ett utseende som påminner om nötkött eller kyckling.

Publicerat av: 

De ska sälja HP:s 3d-skrivare

3DVerkstan och 3D Center börjar samarbeta om att sälja HP:s 3d-skrivare i Sverige. – HP:s teknik blir en viktig
del i pusslet för att våra kunder ska kunna skapa olika geometrier, säger Daniel Ljungstig, vd 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Så exakta är 3d-printade tänder

Den digitala utvecklingen på dentalområdet har verkligen blommat ut. Men hur bra är tekniken egentligen? Detta har tandläkaren, tandteknikern och forskaren Michael Braian studerat i sin senaste avhandling.

Publicerat av: 

Så bildas ett ben atom för atom

Forskare på Chalmers universitet har tagit fram svaret på hur ett ben bildas på atomnivå. Arbetet har skett med hjälp av ett 3d-printat skelett som gett en ökad förståelse för hur man kan förbättra implantat och öka kunskapen om benskörhet.

Publicerat av: 

Vd med sikte på automation

Digital Metal ska satsa på automation och att snabba upp sitt befintliga system. –Vi har även något som skiljer sig mycket från andra aktörer på marknaden, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: