Wematter tar in ny finansiering

Robert Kniola, vd, Wematter, och Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest.

Robert Kniola, vd, Wematter, och Fredrik Malmström, investment manager på Almi Invest.

Almi Invest investerar 1,2 miljoner kronor i Wematter, ett nystartat bolag som utvecklar en ny typ av 3d-skrivare, som ska vara mindre och billigare än de som finns på marknaden idag. I emissionen på totalt 2,4 miljoner kronor deltar också privata investerare. Pengarna ska användas till nyanställningar och fortsatt expansion.

Wematter, som huserar på inkubatorn LEAD i Linköping, grundades i november 2014. Bolaget utvecklar en helt ny typ av 3d-skrivare, som går att ha på kontoret som vilken kopiator som helst. Wematters skrivare har ett patentsökt system för att hantera materialet för utskrifterna. Detta medger återvinning och ska göra hanteringen enkel och säker.

Skrivaren används för prototypdetaljer men även produktionsdetaljer och bolaget har redan betalande kunder på sin webbtjänst wematter.se. Där skriver Wematter ut produkter efter kundernas CAD-ritningar. Tanken är nu att vidareutveckla erbjudandet genom att placera ut skrivare på kundens kontor.

Ska vi se Wematter som en skrivarteknik eller en onlinebaserad servicebyrå?

– Onlinebyrån var det första som vi startade och kommer alltid finnas kvar, säger Wematters vd och grundare Robert Kniola. Nu är vi på gång med att utveckla en mindre 3d-printer riktad mot industrin som baserar sig på lärdomar vi fått från onlinebyrån.

– Huruvida man väljer att beställa via onlinebyrån eller väljer att ha en egen maskin handlar om vilka volymer man har behov av. Producerar man varje dag bör man fundera på en egen maskin.

Vad är det för 3d-printerteknik ni satsat på?

– Vi talar gärna närmare om det vid lanseringen. Det vi i dagsläget främst fokuserar på är produktutvecklingen och mekanikkomponenter. Det är en helt svenskutvecklad maskin där materialet utvecklas i samarbete med europeiska leverantörer. Tillämpningarna är främst plastkomponenter för mekanik.

– Med den nya investeringen kommer vi att kunna lansera vår maskin snabbare och nu handlar det framförallt om att stärka upp teamet och jobba i en snabbare takt.

Varför satsar ni på att utveckla en svensk maskin, med tanke på den uppsjö av lösningar som finns på marknaden?

– Det kommer från min tid som plastkonstruktör på Väderstad-Verken där jag kom i kontakt med en mängd olika maskiner, både inhouse och via servicebyråer. Det fick mig att börja fundera på om man inte kunde få högre hållfasthet och bättre materialegenskaper i en mindre kontorsmaskin som i de större, industriella 3d-printrarna.

Wematter är först i Sverige med att erbjuda en mindre lösning för professionellt bruk. På kundlistan står redan företag som Väderstad-Verken, Axis, Gunnebo, JC Decaux, och Combitech.

– Att få in Almi Invest som ägare är en stor trygghet för ett litet bolag som oss, säger Robert Kniola. Tack vare detta kapitaltillskott kan vi fortsätta vår expansion och leveranstakt. Idag kan vi inte leverera i den takt som kunderna efterfrågar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Här är världens första 3d-printade hjärta

Ett forskningsteam i Israel har 3d-printat ett mänskligt hjärta baserat på en patients egna celler och biologiska material. Enligt professor Tal Dvir som lett projektet, är det första gången som ett hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar har skrivits ut.

Publicerat av: 

Benbrytande framsteg

Bioforskare vid Rice University och University of Maryland meddelar att de lyckats ta fram en lösning som liknar människoben med hjälp av 3d-utskrift.

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

Petras kunskaper blev en hjälpande hand

Med hjälp av 3d-skanning, 3d-printing och tålamod lyckades Petra Jönsson designa och skriva ut en armprotes till femåriga Tova, född med dysmeli. – Det var ett projekt som kändes lite extra bra, eftersom jag fick möjligheten att göra något för en annan människa, säger Petra Jönsson.

Publicerat av: 

Protolabs satsar på koppar

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: