tisdag 28 mars – vecka 13
Almi Invest investerar 1,2 miljoner kronor i Wematter, ett nystartat bolag som utvecklar en ny typ av 3d-skrivare, som ska vara mindre och billigare än de som finns på marknaden idag. I emissionen på totalt 2,4 miljoner kronor deltar också privata investerare. Pengarna ska användas till nyanställningar och fortsatt expansion.
Wematter, som huserar på inkubatorn LEAD i Linköping, grundades i november 2014. Bolaget utvecklar en helt ny typ av 3d-skrivare, som går att ha på kontoret som vilken kopiator som helst. Wematters skrivare har ett patentsökt system för att hantera materialet för utskrifterna. Detta medger återvinning och ska göra hanteringen enkel och säker.
Skrivaren används för prototypdetaljer men även produktionsdetaljer och bolaget har redan betalande kunder på sin webbtjänst wematter.se. Där skriver Wematter ut produkter efter kundernas CAD-ritningar. Tanken är nu att vidareutveckla erbjudandet genom att placera ut skrivare på kundens kontor.
Ska vi se Wematter som en skrivarteknik eller en onlinebaserad servicebyrå?
– Onlinebyrån var det första som vi startade och kommer alltid finnas kvar, säger Wematters vd och grundare Robert Kniola. Nu är vi på gång med att utveckla en mindre 3d-printer riktad mot industrin som baserar sig på lärdomar vi fått från onlinebyrån.
– Huruvida man väljer att beställa via onlinebyrån eller väljer att ha en egen maskin handlar om vilka volymer man har behov av. Producerar man varje dag bör man fundera på en egen maskin.
Vad är det för 3d-printerteknik ni satsat på?
– Vi talar gärna närmare om det vid lanseringen. Det vi i dagsläget främst fokuserar på är produktutvecklingen och mekanikkomponenter. Det är en helt svenskutvecklad maskin där materialet utvecklas i samarbete med europeiska leverantörer. Tillämpningarna är främst plastkomponenter för mekanik.
– Med den nya investeringen kommer vi att kunna lansera vår maskin snabbare och nu handlar det framförallt om att stärka upp teamet och jobba i en snabbare takt.
Varför satsar ni på att utveckla en svensk maskin, med tanke på den uppsjö av lösningar som finns på marknaden?
– Det kommer från min tid som plastkonstruktör på Väderstad-Verken där jag kom i kontakt med en mängd olika maskiner, både inhouse och via servicebyråer. Det fick mig att börja fundera på om man inte kunde få högre hållfasthet och bättre materialegenskaper i en mindre kontorsmaskin som i de större, industriella 3d-printrarna.
Wematter är först i Sverige med att erbjuda en mindre lösning för professionellt bruk. På kundlistan står redan företag som Väderstad-Verken, Axis, Gunnebo, JC Decaux, och Combitech.
– Att få in Almi Invest som ägare är en stor trygghet för ett litet bolag som oss, säger Robert Kniola. Tack vare detta kapitaltillskott kan vi fortsätta vår expansion och leveranstakt. Idag kan vi inte leverera i den takt som kunderna efterfrågar.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige