Hon samordnar Swereas 3d-printforskning

Annika Strondl, Swerea.

Annika Strondl, Swerea.

Annika Strondl, forskningsledare för pulvermaterial och sektionschef för processutveckling på Swerea KIMAB, är även nytillträdd projektledare för Swereas samlade 3d-printforskning inom ramen för Swerea 3D3. Hon talar om organisationens arbete med 3d-printning på konferensen AM-Dagen den 3 december i Stockholm. Vi har intervjuat henne om hur 3d-printutvecklingen ser ut i Sverige och vad Swerea ser som de viktigaste forskningsområdena.

Det projekt som Annika Strondl ansvarar för på Swerea, 3D3, syftar till att skapa en infrastruktur för hela 3d-printkedjan från idé till färdig komponent. Här ingår beredning, additiv tillverkning och verifiering.

– Nu arbetar vi med att samordna alla våra kompetenser inom våra fem bolag. Vi har redan en bra bild av vad som finns i kompetensväg, men mycket arbete återstår, även med att få in fler forskningsområden.

Swereas spetsområden är metaller, keramer och gjutformar och ny utrustning har införskaffats inom alla tre områdena. Swerea, Chalmers och Högskolan Väst startar under hösten också en nationell arena för additiv tillverkning av metall. Målet är möjliggöra innovativ produktutveckling och tillverkning för att stödja tillämpad FoU av industriell additiv tillverkning. Det är en viktig förutsättning när svenska tillverknings- och industriföretag går från prototyper till att börja se närmare på additiv tillverkning av slutprodukter.

I Sverige är det företag som Siemens Industrial Turbomachinery, GKN Aerospace och Sandvik som kommit längst i detta arbete, alltså sektorer som energi, flyg, stål och verktyg.

– Men det finns en rad andra företag som kommit olika långt i sitt utforskande av 3d-printtekniken och som är fortsatt intresserade av att veta hur tekniken kan gynna deras produktion.

De viktigaste frågorna för de industriföretag som intresserar sig för slutprodukter rör sig kring repeterbarhet och reproducerbarhet.

– Det handlar om att ha koll på att det blir lika bra varje gång en komponent produceras. En annan viktig fråga är att utröna hur pulverkvaliteten påverkar kvaliteten på slutprodukten, alltså kopplingen mellan pulver och 3d-printad komponent.

Just metallpulver är vi i Sverige bra på. Sverige har 0,2 procent av den globala stålmarknaden, men hela 25 procent av metallpulvermarknaden. Och metallpulver ligger Annika Strondl varmt om hjärtat, även om hon ser att mycket arbete kvarstår.

– Det är uppenbart att det idag finns för få material med färdiga processparametrar. Här återstår mycket arbete för att tekniken ska växa. Det andra området är att utarbeta standarder för att kunna mäta förhållandet mellan metallpulver och färdig komponent. Det är även viktigt att veta hur många gånger ett pulver kan återanvändas utan att det påverkar prestandan hos slutprodukten.

Hör Annika Strondl tala om Swereas 3d-printforskning på årets AM-Dagen. Mer info om konferensen hittar du här.


FAKTA
Annika Strondl är forskningsledare för pulvermaterial och sektionschef för processutveckling på Swerea KIMAB. Forskningen sträcker sig från tillverkning av metallpulver i pilotskala till egenskaper hos färdiga produkter tillverkade med olika pulvermetallurgiska processer. Hon har arbetat på Arcam AB och även disputerat på nickbaserade superlegeringar tillverkade med elektronstrålesmältning (EBM). Annika är projektledare för Swereas satsning på 3d-printning, Swerea 3D3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.