Hon samordnar Swereas 3d-printforskning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 25 september 2015
Annika Strondl, Swerea.
Annika Strondl, Swerea.

Annika Strondl, forskningsledare för pulvermaterial och sektionschef för processutveckling på Swerea KIMAB, är även nytillträdd projektledare för Swereas samlade 3d-printforskning inom ramen för Swerea 3D3. Hon talar om organisationens arbete med 3d-printning på konferensen AM-Dagen den 3 december i Stockholm. Vi har intervjuat henne om hur 3d-printutvecklingen ser ut i Sverige och vad Swerea ser som de viktigaste forskningsområdena.

Det projekt som Annika Strondl ansvarar för på Swerea, 3D3, syftar till att skapa en infrastruktur för hela 3d-printkedjan från idé till färdig komponent. Här ingår beredning, additiv tillverkning och verifiering.

– Nu arbetar vi med att samordna alla våra kompetenser inom våra fem bolag. Vi har redan en bra bild av vad som finns i kompetensväg, men mycket arbete återstår, även med att få in fler forskningsområden.

Swereas spetsområden är metaller, keramer och gjutformar och ny utrustning har införskaffats inom alla tre områdena. Swerea, Chalmers och Högskolan Väst startar under hösten också en nationell arena för additiv tillverkning av metall. Målet är möjliggöra innovativ produktutveckling och tillverkning för att stödja tillämpad FoU av industriell additiv tillverkning. Det är en viktig förutsättning när svenska tillverknings- och industriföretag går från prototyper till att börja se närmare på additiv tillverkning av slutprodukter.

I Sverige är det företag som Siemens Industrial Turbomachinery, GKN Aerospace och Sandvik som kommit längst i detta arbete, alltså sektorer som energi, flyg, stål och verktyg.

– Men det finns en rad andra företag som kommit olika långt i sitt utforskande av 3d-printtekniken och som är fortsatt intresserade av att veta hur tekniken kan gynna deras produktion.

De viktigaste frågorna för de industriföretag som intresserar sig för slutprodukter rör sig kring repeterbarhet och reproducerbarhet.

– Det handlar om att ha koll på att det blir lika bra varje gång en komponent produceras. En annan viktig fråga är att utröna hur pulverkvaliteten påverkar kvaliteten på slutprodukten, alltså kopplingen mellan pulver och 3d-printad komponent.

Just metallpulver är vi i Sverige bra på. Sverige har 0,2 procent av den globala stålmarknaden, men hela 25 procent av metallpulvermarknaden. Och metallpulver ligger Annika Strondl varmt om hjärtat, även om hon ser att mycket arbete kvarstår.

– Det är uppenbart att det idag finns för få material med färdiga processparametrar. Här återstår mycket arbete för att tekniken ska växa. Det andra området är att utarbeta standarder för att kunna mäta förhållandet mellan metallpulver och färdig komponent. Det är även viktigt att veta hur många gånger ett pulver kan återanvändas utan att det påverkar prestandan hos slutprodukten.

Hör Annika Strondl tala om Swereas 3d-printforskning på årets AM-Dagen. Mer info om konferensen hittar du här.


FAKTA
Annika Strondl är forskningsledare för pulvermaterial och sektionschef för processutveckling på Swerea KIMAB. Forskningen sträcker sig från tillverkning av metallpulver i pilotskala till egenskaper hos färdiga produkter tillverkade med olika pulvermetallurgiska processer. Hon har arbetat på Arcam AB och även disputerat på nickbaserade superlegeringar tillverkade med elektronstrålesmältning (EBM). Annika är projektledare för Swereas satsning på 3d-printning, Swerea 3D3.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC