Essve utvecklar ny skruv i Sverige med 3d-printing

essve_prototyper_metall

Den svenska specialisten på infästningar, Essve, har tagit ett helt nytt grepp om sin viktiga produktutveckling med hjälp av 3d-printning. Nu kan de fram prototyper på en tiondel av tiden jämfört med tidigare använda metoder.

Från att historiskt ha förlagt sin produktutveckling primärt hos asiatiska producenter tar nu Essve hem all produktutveckling till Kista med hjälp av utökad personalstyrka, nytt testlabb och 3d-skrivare. Från att vänta upp till tre månader på en prototyp går nu samma process på ett par veckor.

– Vi har alltid jobbat med produktutveckling tillsammans med tillverkarna, säger Christofer Lindberg, teknisk chef, Essve. Men nu blir vi så lokala som det går. Genom att äga produktutvecklingen i större utsträckning kommer vi att snabbare kunna leverera rätt produkter till marknaden – på kortare tid.

Sedan hösten 2014 har företaget lämnat in en rad patentansökningar på innovativa infästningstekniker, bland annat karmskruv, betongbult och nivåskruv. Produkterna inom mekanisk infästning ritas av teknikerna i Kista och med hjälp av 3d-skrivare kan Essve ta fram funktionella prototyper och även genomföra tester lokalt.

Tidigare har framtagningen av en enda prototyp tagit upp till tre månader, då varje ny prototyp ofta behövde en helt ny maskin, samt att hela processen har varit outsourcad till Asien. Med hjälp av 3d-skrivare har denna process minskat till ett par veckor för en användbar stålprototyp som sedan kan testas i Kista-labbet.

– Processen är mycket snabb och effektiv i dag. Inom Essve har vi en enorm innovationskraft och nu har vi verktygen för att snabbt materialisera den kraften. Vi vill äga hela processen och nu är vi på banan på riktigt och kan säkerställa att vi tar ut de absolut bästa produkterna på marknaden. Vi kommer även att stärka upp vår interna verksamhet med ett antal ingenjörer under året, avslutar Christofer Lindberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Workshop ska stärka samarbeten

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Publicerat av: 

Sandvik klar för AM-dagen

Den 5 december är det återigen dags för årets konferens om additiv tillverkning för industrin, AM-dagen. Nu står Mikael Schuisky från Sandvik klar som talare. 

Publicerat av: 

Husdrömmar i 3d-printad
betong

Det började med en insikt om att husbygge inte handlar om mikrometer. I dag har insikten omvandlats till företaget ConcretePrint, som har målet att en dag 3d-printa villor och radhus i betong.

Publicerat av: 

EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: