Halv miljon sålda enheter nästa år, visar prognos

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 1 oktober 2015

3d_printer

Enligt det amerikanska analysföretaget Gartners nya prognos kommer det att sälja en halv miljon 3d-printrar nästa år. Det är isåfall en ökning med 103 procent jämfört med årets siffror, som förväntas landa på 244 533 sålda 3d-printrar.

Det Gartner fokuserat på i sin prognos är sju specifika 3d-printtekniker. Av dessa leder extruderingstekniken ligan i år med 232 336 sålda enheter. År 2019 förväntas försäljningen av 3d-printrar med extruderingsteknik landa på runt 5,5 miljoner enheter, vilket isåfall är 97,5 procent av det totala antalet sålda enheter. Orsaken till denna stora bit av kakan är att mindre konsumentmaskiner är prisvärda och attraktiva för en större konsumentgrupp.

Det genomsnittliga försäljningspriset varierar beroende på teknik och marknad. Varje marknad har sin dynamik och mix av utrustning, priser och krav från köparna. Maskiner som bygger på så kallad directed energy deposition kostar mest, tätt följt av pulverbäddslösningar.

Sett till prissegment är det 3d-printrar upp till 1000 dollar, samt segmentet 1000-2500 dollar som domineras av extruderingsteknik. 3d-printrar som kostar under 1000 dollar utgör 25,5 procent av dessa båda prissegment enligt årets prognos. Dessa två segment kommer att öka, menar Gartner.

Den främsta målgruppen för dessa mindre maskiner är dock inte konsumenter, utan skolor och universitet. Motsvarande drivkrafter för större, industriella 3d-printrar är slutprodukter samt forskning och framsteg inom material.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1