Halv miljon sålda enheter nästa år, visar prognos

3d_printer

Enligt det amerikanska analysföretaget Gartners nya prognos kommer det att sälja en halv miljon 3d-printrar nästa år. Det är isåfall en ökning med 103 procent jämfört med årets siffror, som förväntas landa på 244 533 sålda 3d-printrar.

Det Gartner fokuserat på i sin prognos är sju specifika 3d-printtekniker. Av dessa leder extruderingstekniken ligan i år med 232 336 sålda enheter. År 2019 förväntas försäljningen av 3d-printrar med extruderingsteknik landa på runt 5,5 miljoner enheter, vilket isåfall är 97,5 procent av det totala antalet sålda enheter. Orsaken till denna stora bit av kakan är att mindre konsumentmaskiner är prisvärda och attraktiva för en större konsumentgrupp.

Det genomsnittliga försäljningspriset varierar beroende på teknik och marknad. Varje marknad har sin dynamik och mix av utrustning, priser och krav från köparna. Maskiner som bygger på så kallad directed energy deposition kostar mest, tätt följt av pulverbäddslösningar.

Sett till prissegment är det 3d-printrar upp till 1000 dollar, samt segmentet 1000-2500 dollar som domineras av extruderingsteknik. 3d-printrar som kostar under 1000 dollar utgör 25,5 procent av dessa båda prissegment enligt årets prognos. Dessa två segment kommer att öka, menar Gartner.

Den främsta målgruppen för dessa mindre maskiner är dock inte konsumenter, utan skolor och universitet. Motsvarande drivkrafter för större, industriella 3d-printrar är slutprodukter samt forskning och framsteg inom material.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.