Med 3d-print på schemat

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 28 oktober 2015
Nynne Spuur, en av grundarna av RealDream.
Nynne Spuur, en av grundarna av RealDream.

Det danska företaget RealDream har en dröm om att alla skolelever ska kunna använda modern teknik som 3d-printning. Företaget har arbetat med IT i undervisningssammanhang i flera år och de båda grundarna, Nynne Spuur och Tom Rasmussen, har båda gedigna bakgrunder inom pedagogik.

RealDreams affärsidé är lika enkel som genialisk – att utbilda elever i 3d-konstruktion och 3d-printning. Det leder både till en bättre förståelse för traditionellt ”svåra” ämnen som matematik och teknik, och gör att eleverna blir bättre på att lösa problem.

Fokus ligger på att undervisa och att lära sig. Genom ett samarbete med bland andra Protech och MakerBot har RealDream man tillgång till alla de verktyg som behövs, från 3d-printrar och 3d-scannrar, till programvara som 123D Design från Autodesk.

En 3d-workshop med RealDream börjar med en tät dialog med skolan och dess lärare. Alla workshops integreras med den schemalagda undervisningen. Således går det att anpassa 3d-kurserna med matematik, slöjd, fysik, ja, även litteratur, om man så vill.

En workshop kan vara på en dag eller en hel vecka. Målet är att skolan ska bli så självgående inom 3d som möjligt. RealDream tar med all utrustning – 3d-printer, datorer, programvara och 3d-scanning.

– De stora fördelarna är att eleverna får arbeta process- och lösningsorienterat, säger Nynne Spuur. De får direkt visuell feedback på det de designar genom skärmen och taktilt, genom det de väljer att 3d-printa.

Tom Rasmussen ser 3d-printning som en renässans som har möjligheten att påverka alla undervisningsämnen, även slöjd och historia.

– Att lära ut ligger mig varmt om hjärtat, säger Tom Rasmussen. Jag brinner för att förbättra förutsättningarna för att undervisa alla barn, även de med särskilda behov. För mig handlar det om att kunna förmedla komplex information, men på ett sätt som eleverna ser som underhållande. De tycker att det är spännande och motiverande att se när det de skapat i ett program tar form i 3d-printern.

Att designa i 3d är inte bara något som äldre och tekniskt kunniga elever kan göra. Alla kan arbeta med det. Hos de yngre eleverna är det många som spelat Minecraft, till exempel, och de rör sig lätt mellan spel och design av landskap, smycken eller kläder. Hos de äldre barnen, på mellanstadienivå, arbetar RealDream ofta med att återskapa verktyg och vapen från vikingatiden. Och de som går i högstadiet och på gymnasiet arbetar ofta med arkitektur och produktutveckling.

– Vanligtvis är det i de lägre årskurserna som man leker med 3d-tekniken ungefär på samma sätt som Minecraft, sägert Tom Rasmussen. Sedan kommer man inte i kontakt med 3d-tekniken igen förrän på gymnasiet. Det är detta avbrott i kontakten med 3d-teknik som vi vill stoppa. De elever som inte är så lässtarka får också möjlighet att delta när teori blir mer handgriplig, vilket både motiverar och gör att de lär sig.

Hör RealDream berätta mer om sin unika arbetsmetod för att föra in 3d-teknik i undervisningen på konferensen 3dp School den 24 augusti i Stockholm.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212