En forskargrupp vid universitetet i Groningen, Nederländerna, är i färd med att utveckla en teknik och polymermaterial för att 3d-printa tandersättningar. Det intressanta är att polymeren är antibakteriell och ska enligt gruppen ha förmåga att eliminera bakterier som kommer i kontakt med materialet.
Produktionsmetoden är en form av stereolitografi. Det antibakteriella ämne som integrerats i polymermaterialet är kvartära ammoniumsalter. Dessa är positivt laddade och får därför negativt laddade bakteriemembran att spricka, varpå bakterierna dör. Forskargruppen har redan 3d-printat testmodeller som implantat och ortodontiapplikationer.
Även om forskningsprojektet fortfarande är i sin linda, så är potentialen enorm. Många infektioner som uppstår i munhålan då en patient fått ett implantat sker ofta på grund av svårigheten att hålla rent med sådana enkla medel som tandborste och tandkräm. Med ett antibakteriellt material kan dessa infektioner elimineras.
Andreas Hermann, en av forskarna i gruppen, säger att det krävs fler tester. Än så länge har gruppen utfört tester där 3d-printade komponenter placerats i en vätska med saliv och bakterier i sex dagar. För att utvärdera effekten av den antibakteriella beståndsdelarna behöver 3d-printade komponenter få ligga i denna vätska under kortare och längre tidsperioder.
Gruppen har publicerat rapporten ”3D Printable Antimicrobial Composite Resins” i Advanced Function Materials som du hittar här.