Materialinnovationer på Subcontractor

material_innovation

Årets Elmia Subcontractor har dragit igång och för tredje året i rad visar tyske innovationsgurun dr Sascha Peters nya material och innovativa processer från hela världen på mässans inspirationsarena Subcontractor InnoDex. Genom att ständigt hålla hela världen under lupp kan han vittna om att innovationsrikedomen är stor och växande.

– Det händer mycket nu. Vi ser många nya material och nya tillverkningssätt, bland annat kombinationer av traditionell och additiv tillverkning. Ett mycket spännande sådant exempel är en kolfiberskrivande robot, utvecklad av polska designern Basia Dżaman. Hon har lyckats skräddarsy lättviktskonstruktioner i kolfiber och ge dem smarta egenskaper, berättar dr Sascha Peters.

Även inom hållbara, biobaserade lösningar sker en stor utveckling, vilket också visas i utställningen. Sockerdrivna batterier, biologiskt nedbrytbar plast av kronärtskocka och kasserad matolja, och smarta idéer hämtade direkt från djurriket är några exempel.

– Forskningen om den sydamerikanska chaoanska horngrodan är ett av flera spännande exempel. Grodan har en mycket stark, snabb och klibbig tunga som den fångar gnagare och små fåglar med. Ett anmärkningsvärt biologiskt limsystem som forskare vid universitetet i Kiel har tittat närmare på. Tänk att kunna översätta den egenskapen till industrin!

Många fantastiska innovationer visas alltså, men man ska inte tro att de är science fiction. Det mesta kommer troligtvis att finnas på marknaden inom en snar framtid, menar dr Sascha Peters.

– Jag hoppas att utställningen ska öppna sinnet och sätta igång fantasin, framför allt hos alla designers och konstruktörer. Det är ju aldrig fel att ligga steget före.

Källa: Elmia Subcontractor

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mässa tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: 

Sjukhus säkrar operation med 3d-print

Skånes universitetssjukhus 3d-printar modeller för att bland annat förbereda sig inför svåra operationer. — Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. 

Publicerat av: 

Mimaki stärker med ny drivrutin

Mimaki börjar erbjuda sina skrivaranvändare den universala drivrutinen Cuttlefish. – Kombinationen av 3DUJ-553 och Cuttlefish kommer att bredda möjligheterna att 3d-printa i fullfärg, säger Mimakis chef för 3d-projektforskning och utveckling i Masakatsu, Okawa.

Publicerat av: