Materialinnovationer på Subcontractor

material_innovation

Årets Elmia Subcontractor har dragit igång och för tredje året i rad visar tyske innovationsgurun dr Sascha Peters nya material och innovativa processer från hela världen på mässans inspirationsarena Subcontractor InnoDex. Genom att ständigt hålla hela världen under lupp kan han vittna om att innovationsrikedomen är stor och växande.

– Det händer mycket nu. Vi ser många nya material och nya tillverkningssätt, bland annat kombinationer av traditionell och additiv tillverkning. Ett mycket spännande sådant exempel är en kolfiberskrivande robot, utvecklad av polska designern Basia Dżaman. Hon har lyckats skräddarsy lättviktskonstruktioner i kolfiber och ge dem smarta egenskaper, berättar dr Sascha Peters.

Även inom hållbara, biobaserade lösningar sker en stor utveckling, vilket också visas i utställningen. Sockerdrivna batterier, biologiskt nedbrytbar plast av kronärtskocka och kasserad matolja, och smarta idéer hämtade direkt från djurriket är några exempel.

– Forskningen om den sydamerikanska chaoanska horngrodan är ett av flera spännande exempel. Grodan har en mycket stark, snabb och klibbig tunga som den fångar gnagare och små fåglar med. Ett anmärkningsvärt biologiskt limsystem som forskare vid universitetet i Kiel har tittat närmare på. Tänk att kunna översätta den egenskapen till industrin!

Många fantastiska innovationer visas alltså, men man ska inte tro att de är science fiction. Det mesta kommer troligtvis att finnas på marknaden inom en snar framtid, menar dr Sascha Peters.

– Jag hoppas att utställningen ska öppna sinnet och sätta igång fantasin, framför allt hos alla designers och konstruktörer. Det är ju aldrig fel att ligga steget före.

Källa: Elmia Subcontractor

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: