3d-skrivare med när kvarts miljard går till forskning

FOTO: Creative Commons.

FOTO: Creative Commons.

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, beslöt den 10 november att tilldela produktionsforskning inom additiv tillverkning, elektronik, material, robotik och data 250 miljoner kronor. Det sker inom programmet ”Generiska metoder och verktyg för framtida produktion” som ska stödja forskning inom tillverkning och tjänsteproduktion.

Det är åtta rambidrag på 23-35 miljoner kronor fördelat under fem år som nu beviljats. Forskningsprojekten är alla kopplade till framtida produktion. Syftet är att stärka svensk konkurrenskraft och bidra till ökat samarbete mellan akademi och industri.

– SSF stöttar utveckling av kommande generationers produktionsmetoder, som gör Sverige världsledande. Det är glädjande att se kvalitén och mångfalden av forskningsidéer inom området produktion. Projekten representerar också stark tvärvetenskap och bredd mellan deltagande universitet, forskningsinstitut och företag, säger Lars Hultman, vd för SSF.

Totalt inkom 59 ansökningar, andelen beviljade projekt med kvinnliga huvudsökande är högre än andelen kvinnliga sökande.

Följande personer och projekt får medel:

• Magnus Berggren, 0D+1D+2D=3D, Linköpings universitet, Acreo, Innventia, KTH

• Tomas Löfwander, Epitaxiell grafen för metrologi, sensorer och elektronik, Chalmers, Linköpings universitet

• Lars Nyborg, Nanoteknikstödd tillverkning av högpresterande sinterstål, Chalmers, Lunds universitet, KTH

• Göran Stemme, Nästa generation laser 3D mikrobearbetningsmetoder, KTH

• Danica Kragic Jensfelt, Framtidens fabriker: Människa- robot-samarbetssystem, KTH

• Hans A Hansson, Molnbaserade produkter och produktion (FiC), Mälardalens högskola, Uppsala universitet, Chalmers

• Antal Boldizar, Tillverkning av nya hög- presterande CNF biokompositer, Chalmers, KTH

• Ulf Jansson, Utveckling av processer och material i additiv tillverkning, Uppsala universitet, Luleå tekniska universitet

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fem lyckliga vinnare ska få metallprinter

GE Additive levererar fem stora 3d-skrivare för metall till universitet i Europa och Nordamerika. – Maskinen kommer verkligen att hjälpa till att höja vårt program, säger Nina Bullock, programkoordinator på Calhoun Community College.

Publicerat av: 

De bryter mark med nytt filament

Graphmatech och add:north bryter mark med ett nytt konduktivt material. – Detta öppnar upp för många nya 3d-applikationer såsom värmeledande komponenter, skriver företagen i ett pressutskick. 

Publicerat av: 

Region Uppsala miljonsatsar på Material X

Uppsala vill ta täten i utvecklingen av framtidens hållbara material. –Additiv tillverkning kan minska koldioxid-avtrycket med cirka 90 procent i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder, skriver Region Uppsala.

Publicerat av: 

3d-printade smycken ska visa vägen

Shapeways har tagit fram en lösning för e-handel on-demand. För att demonstrera möjligheterna släpper de nu en smyckekollektion, Spring & Wonder, som skrivs ut med 3d-skrivare.

Publicerat av: 

Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: