Så gick det på årets AM-Dagen-konferens

am_dagen_2015_rapport

3dp.se:s stora årliga konferens för 3d-utskrivna slutprodukter, AM-Dagen, hölls på Kistamässan i början av december. Fokus på årets konferens var material och materialutveckling, samt topologioptimering av konstruktioner som ska 3d-utskrivas.

Årets huvudtalare, Arcams vd Magnus René, förklarade hur man under sina femton år på marknaden gått från de första skälvande stegen till att ha sålt hundra system världen över. Starkast är man i USA, Kina och Italien, på områdena flygindustri och implantat. Den största flaskhalsen idag, som Arcam ser det, är materialutbud och -kostnader.

– Kan vi sänka kostnaderna på material för additiv tillverkning, kan vi också påskynda implementeringen av tekniken, säger Magnus René.

Annika Strondl är ansvarig för Swereas samlade forskning inom additiv tillverkning. Hon berättar om att man nu har tillgång till de flesta 3d-skrivarteknikerna, både i huset, men också genom samarbeten med andra organisationer och universitet. Den senaste investeringen är en maskin från Arcam som kommer att finnas på plats i början av nästa år.

Den nederländska 3d-printerutvecklaren Additive Industries är en av branschens senaste spelare. Företaget har sedan starten 2012 arbetat hårt med att utveckla vad de menar är nästa generations metallskrivare. I utvecklingen av MetalFAB1, som maskinen heter, har man haft stor nytta av det stora teknikkluster som finns i Eindhoven, med stora aktörer inom laser, halvledare och mätutrustning.

Lars Pursche från SolidThinking förklarade hur generativ design och topologioptimering kan bidra till förbättrad prestanda och form hos 3d-utskrivna komponenter. Företaget, som ägs av Altair, har ett stort antal kundfall i ryggsäcken och Lars Pursche gick igenom hur företag som Scania och Leiber Group använder SolidThinkings programvara för att reducera vikt och förbättra egenskaperna i 3d-utskrivna komponenter.

VBN Components teknikchef, Ulrik Beste, berättar att man nyligen säkrat finansiering av Energimyndigheten för att ta fram ett nytt nötningsbeständigt material med samma egenskaper som det patenterade materialet Vibenite. Dock ska det nya materialet även vara mycket korrosionsbeständigt.

– Det kan låta underligt att Energimyndigheten finansierar ett sådant projekt, men tanken är att det ska leda till förbättrad prestanda och hållbarhet i de fräsverktyg som ofta är tillverkade av Vibenite. Det sparar i sin tur energi, säger Ulrik Beste.

Metasphere, baserat i Luleå, är en ny aktör inom material. Kennet Almkvist från huvudägaren H.C. Starck, gick igenom hur man producerar detta helt sfäriska material samt vilka egenskaper materialet ger, både i traditionell och additiv tillverkning.

Jacob Tryde på danska AT Lighting använder topologioptimering och 3d-skrivare för att utveckla helt unika passiva kyllösningar för LED-belysning i olika metallegeringar. Genom avancerade algoritmer beräknar programvara fram den optimala formen för optimal kylning på olika typer av LED-belysningar.

Sist ut var Magnus Sundstedt på DST CONTROL. Det Linköpingsbaserade företaget använder sin FDM-skrivare för att ta fram skräddarsydda komponenter som ingår i kamera- och sensorutrustning för drönare och UAV:er.

– Det är en teknik som vi var mycket tidigt ute med, säger Magnus Sundstedt. Den har också möjliggjort att vi kunnat nå framgångar och säkrat avtal med stora aktörer i branschen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS firar 30 år med 3d-print

EOS firar 30 år inom den additiva tillverkningsbranschen. I dag har de över 1 200 anställda över hela världen. Men hur tänker de tackla den alltmer konkurrerande marknaden i framtiden?

Publicerat av: 

InkClub vidgar vyerna

Det svenska e-handelsföretaget InkClub, som framför allt är kända för sina bläckpatroner och lasertoners, ger sig nu in på marknaden för 3d-utskrift. Företaget förvärvar huvuddelen av Prima Printer Nordic AB.

Publicerat av: 

Protolabs börjar erbjuda
kopparutskrifter

Protolabs lanserar en tjänst för 3d-utskrifter av legerad koppar. – Det innebär att ingenjörer nu kan få ut koppardelar på marknaden snabbare och mer kostnadseffektivt, säger Andrea Landoni, Product Manager på Protolabs.

Publicerat av: 

3d-printad utställning av återvunnet skräp

Den 25 maj invigs världens första 3d-printade utställning vars föremål är tillverkade av återvunnet material. – Konceptet gör utställningen världsunik i sin framställning, skriver Bohusläns museum i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

3D Center får fler HP-skrivare

Den svenska HP-leverantören 3D Center breddar portföljen med flera 3d-skrivarmodeller från tillverkaren. – Vi ser helt nya möjligheter inom produktutveckling och prototyper, säger vd Ulf Qviberg.

Publicerat av: 

Formlabs släpper två nya skrivare

I veckan lanserade Formlabs två nya 3d-skrivare för industriell användning, Form 3 och Form 3L. – De använder en ny unik SLA-teknik som kallas LFS, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan som är Formlabs svenska återförsäljare. 

Publicerat av: 

Nu kan du printa i pantone

Stratasys inför Pantones färger i två av sina 3d-skrivarsystem. Detta ska ge designer möjligheten att arbeta med samma färgskala var i världen en än befinner sig. 

Publicerat av: 

Siemens och Interspectral utvecklar ny mjukvara

Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång och visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping har utvecklat mjukvaran AM Explorer. Enligt företagen kommer mjukvaran göra att Siemens kan utforska stora mängder 3d-data.

Publicerat av: 

Framsteg i projekt – flera materialblandningar får grönt ljus

De fem aktörerna, Sveaskog, BLB Industries, Nefab, EcoRub och Swerea SICOMP, beviljades 4,1 miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation under förra året. Nu meddelar de att projektet har identifierat flera materialblandningar som fungerar i printern.

Publicerat av: 

De 3d-printar fasader som fastnar

För arkitekter finns flera fördelar med att använda sig av additiv tillverkning. Enligt det tyska bygg- och techföretaget Aectual som 3d-printar för arkitekter, börjar utskrifter i de större formaten att lämna sin experimentella fas och äntra den verkliga världen.

Publicerat av: 

Protech breddar produktportföljen

Protech utökar produktsortimentet med 3d-skrivare för metall frånXact Metal. – Vi på Protech kan nu erbjuda en 3d-skrivare för metall runt en miljon kronor, säger vd Anders Brask.

Publicerat av: