Så gick det på årets AM-Dagen-konferens

am_dagen_2015_rapport

3dp.se:s stora årliga konferens för 3d-utskrivna slutprodukter, AM-Dagen, hölls på Kistamässan i början av december. Fokus på årets konferens var material och materialutveckling, samt topologioptimering av konstruktioner som ska 3d-utskrivas.

Årets huvudtalare, Arcams vd Magnus René, förklarade hur man under sina femton år på marknaden gått från de första skälvande stegen till att ha sålt hundra system världen över. Starkast är man i USA, Kina och Italien, på områdena flygindustri och implantat. Den största flaskhalsen idag, som Arcam ser det, är materialutbud och -kostnader.

– Kan vi sänka kostnaderna på material för additiv tillverkning, kan vi också påskynda implementeringen av tekniken, säger Magnus René.

Annika Strondl är ansvarig för Swereas samlade forskning inom additiv tillverkning. Hon berättar om att man nu har tillgång till de flesta 3d-skrivarteknikerna, både i huset, men också genom samarbeten med andra organisationer och universitet. Den senaste investeringen är en maskin från Arcam som kommer att finnas på plats i början av nästa år.

Den nederländska 3d-printerutvecklaren Additive Industries är en av branschens senaste spelare. Företaget har sedan starten 2012 arbetat hårt med att utveckla vad de menar är nästa generations metallskrivare. I utvecklingen av MetalFAB1, som maskinen heter, har man haft stor nytta av det stora teknikkluster som finns i Eindhoven, med stora aktörer inom laser, halvledare och mätutrustning.

Lars Pursche från SolidThinking förklarade hur generativ design och topologioptimering kan bidra till förbättrad prestanda och form hos 3d-utskrivna komponenter. Företaget, som ägs av Altair, har ett stort antal kundfall i ryggsäcken och Lars Pursche gick igenom hur företag som Scania och Leiber Group använder SolidThinkings programvara för att reducera vikt och förbättra egenskaperna i 3d-utskrivna komponenter.

VBN Components teknikchef, Ulrik Beste, berättar att man nyligen säkrat finansiering av Energimyndigheten för att ta fram ett nytt nötningsbeständigt material med samma egenskaper som det patenterade materialet Vibenite. Dock ska det nya materialet även vara mycket korrosionsbeständigt.

– Det kan låta underligt att Energimyndigheten finansierar ett sådant projekt, men tanken är att det ska leda till förbättrad prestanda och hållbarhet i de fräsverktyg som ofta är tillverkade av Vibenite. Det sparar i sin tur energi, säger Ulrik Beste.

Metasphere, baserat i Luleå, är en ny aktör inom material. Kennet Almkvist från huvudägaren H.C. Starck, gick igenom hur man producerar detta helt sfäriska material samt vilka egenskaper materialet ger, både i traditionell och additiv tillverkning.

Jacob Tryde på danska AT Lighting använder topologioptimering och 3d-skrivare för att utveckla helt unika passiva kyllösningar för LED-belysning i olika metallegeringar. Genom avancerade algoritmer beräknar programvara fram den optimala formen för optimal kylning på olika typer av LED-belysningar.

Sist ut var Magnus Sundstedt på DST CONTROL. Det Linköpingsbaserade företaget använder sin FDM-skrivare för att ta fram skräddarsydda komponenter som ingår i kamera- och sensorutrustning för drönare och UAV:er.

– Det är en teknik som vi var mycket tidigt ute med, säger Magnus Sundstedt. Den har också möjliggjort att vi kunnat nå framgångar och säkrat avtal med stora aktörer i branschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: