Nu går det att skriva ut blodkärl

blood_vessels

Forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien verkar ha gjort ett genombrott inom så kallad bio-utskrifter (bio printing). Forskargruppen har enligt uppgift lyckats skriva ut blodkärl, vilket är ett slags helig gral i dessa sammanhang.

Det mänskliga kardiovaskulära systemet är extremt komplext, men forskarna har lyckats ta fram en första, enklare lösning där små blodkärl – kapillärer, kan utvecklas för egen maskin. Kärlen har de implementerat i en vävnad med levande celler.

Det första steget i processen är att skriva ut små ”rör” av celler och biokompatibla material som förser vävnaden med näringsämnen. Kapillärerna ansluter sig sedan till dessa rör och kan börja leverera näringsämnen till vävnaden.

– Vå forskning är ett första steg i att kunna ta fram en mer naturtrogen mänsklig vävnad utanför kroppen, säger Monica Moya, en av forskarna. Att kunna skriva ut organ ligger fortfarande rätt långt borta, däremot kan vi skriva ut vävnad för att testa läkemedel, till exempel.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.