Svenskt projekt utvecklar träbaserade 3d-konstruktioner

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 9 december 2015

would_wood

Det transdisciplinära projektet Would wood ska etablera ett konsortium för att utveckla integrerade material och produktionskoncept för storskalig additiv tillverkning av avancerade träbaserade 3Dkonstruktioner. Målet är möbler och byggelement och i förlängningen byggnationer av mellan till stor skala för framtidens hållbara städer.

Would Wood är ett av 31 nya projekt som fått finansiering med sammanlagt 16 miljoner kronor av Vinnova genom programmet Utmaningsdriven innovation. Initiativet till ansökan kommer från tre unga arkitekter: Cesilia Silvasti, Kayrokh Moattar och Lily Huang. Bakom ansökan ligger White arkitekter, Arkitekturskolan och Mekatronikgruppen på Maskinkonstruktion, KTH samt Innventia. Projektet koordineras av Mikael Lindström, Innventia.

Projektet syftar till att utveckla framtidens hållbara material. Nya material kan inte utvecklas optimalt om de måste anpassas till dagens tillverkningsprocesser därför är det viktigt att framtagningen av de nya innovativa materialen sker i nära samarbete med utvecklingen av nya tillverkningsprocesser.

Det handlar om ett innovativt träbaserat material för 3Dprinting samt dess fabrikationsteknik. Utmaningen ligger i att modernisera dagens tillverkningsteknik av träprodukter och göra den anpassningsbar för 3d-skrivarteknik. Would wood omfattar utveckling av material, robotik och additiva tillverkningsprocesser samt designverktyg för att utveckla hållbara träbaserade kompositer som lämpar sig för medelstor-/storskalig 3d-skrivarteknik.

– Vår vision är att radikalt förändra sättet vi producerar allt från möbler, accessoarer, och byggnadsdelar till hela byggnader. På så vis lägger vi grunden till en ny kedja för varor och tjänster baserad på 3D-printat trä, säger Innventias projektledare Mikael Lindström.

Att producera lokalt, på beställning, utan stora lager, spill eller mellanhänder och därmed säkerställa kvalitet och goda arbetsvillkor är också en viktig del av drivkraften bakom utvecklingen av 3d-skrivarteknik.

– Vi tror att denna teknik kommer förändra sättet vi ser på alla aspekter av hållbarhet, såsom livskvalité, miljö, logistik, materialstrategier, energi och transporter. Det är en väldigt spännande tid och vi ser 3D-printat trä som ett innovativt, hållbart och självklart material i framtidens biobaserade ekonomi, säger Mikael.

Genom att samarbeta över branschgränser inom design och arkitektur, robotik och mekatronik samt materialteknik, perceptionspsykologi och skogsindustri genererar detta projekt tvärvetenskapliga kunskaper och samverkan. Projektet avser att samverka med övriga satsningar kring additiva tillverkningsprocesser.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1