Svenskt projekt utvecklar träbaserade 3d-konstruktioner

would_wood

Det transdisciplinära projektet Would wood ska etablera ett konsortium för att utveckla integrerade material och produktionskoncept för storskalig additiv tillverkning av avancerade träbaserade 3Dkonstruktioner. Målet är möbler och byggelement och i förlängningen byggnationer av mellan till stor skala för framtidens hållbara städer.

Would Wood är ett av 31 nya projekt som fått finansiering med sammanlagt 16 miljoner kronor av Vinnova genom programmet Utmaningsdriven innovation. Initiativet till ansökan kommer från tre unga arkitekter: Cesilia Silvasti, Kayrokh Moattar och Lily Huang. Bakom ansökan ligger White arkitekter, Arkitekturskolan och Mekatronikgruppen på Maskinkonstruktion, KTH samt Innventia. Projektet koordineras av Mikael Lindström, Innventia.

Projektet syftar till att utveckla framtidens hållbara material. Nya material kan inte utvecklas optimalt om de måste anpassas till dagens tillverkningsprocesser därför är det viktigt att framtagningen av de nya innovativa materialen sker i nära samarbete med utvecklingen av nya tillverkningsprocesser.

Det handlar om ett innovativt träbaserat material för 3Dprinting samt dess fabrikationsteknik. Utmaningen ligger i att modernisera dagens tillverkningsteknik av träprodukter och göra den anpassningsbar för 3d-skrivarteknik. Would wood omfattar utveckling av material, robotik och additiva tillverkningsprocesser samt designverktyg för att utveckla hållbara träbaserade kompositer som lämpar sig för medelstor-/storskalig 3d-skrivarteknik.

– Vår vision är att radikalt förändra sättet vi producerar allt från möbler, accessoarer, och byggnadsdelar till hela byggnader. På så vis lägger vi grunden till en ny kedja för varor och tjänster baserad på 3D-printat trä, säger Innventias projektledare Mikael Lindström.

Att producera lokalt, på beställning, utan stora lager, spill eller mellanhänder och därmed säkerställa kvalitet och goda arbetsvillkor är också en viktig del av drivkraften bakom utvecklingen av 3d-skrivarteknik.

– Vi tror att denna teknik kommer förändra sättet vi ser på alla aspekter av hållbarhet, såsom livskvalité, miljö, logistik, materialstrategier, energi och transporter. Det är en väldigt spännande tid och vi ser 3D-printat trä som ett innovativt, hållbart och självklart material i framtidens biobaserade ekonomi, säger Mikael.

Genom att samarbeta över branschgränser inom design och arkitektur, robotik och mekatronik samt materialteknik, perceptionspsykologi och skogsindustri genererar detta projekt tvärvetenskapliga kunskaper och samverkan. Projektet avser att samverka med övriga satsningar kring additiva tillverkningsprocesser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS: ”En miljon lasrar”

3d-skrivarleverantören EOS premiärvisar sin LaserProFusion-teknik för polymerutskrifter på Formnext-mässan. En teknik som enligt EOS ska kunna ersätta formsprutning för serieproduktion. 

Publicerat av: 

Elmia sätter fokus på fordon

Fordonsindustrin anammar additiv tillverkning på nya sätt. –Fordonstillverkare har på senare tid börjat arbeta med att förändra hela bilens konstruktion, menar Dr Sascha Peters från material- och teknikföretaget Haute Innovation.

Publicerat av: 

Prototal: ”Vi vill bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter”

Prototalkoncernen har förvärvat företag med en sak i sikte: Att bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter. Med en rad strukturella förändringar det senaste året sätter de nu fokus på tre kärnområden: 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning med tillhörande verktygstillverkning.

Publicerat av: 

Det får du inte missa under Formnext

Flera företag släpper hintar om vad som kommer gå att skåda under Formnext-mässan i Frankfurt, 13-16 november. Vi listar några av aktörerna som kommer att finnas på mässgolvet.

Publicerat av: 

Ger sig Mitsubishi in i
3d-världen?

Nyligen har flera internationella medier fått information om att Mitsubishi arbetar på en ny 3d-metallskrivare. Det är ännu inte namngivet och det kan vara att det enbart är en prototyp. Men inom två till tre år kan Mitsubishis intåg på marknaden vara ett faktum. 

Publicerat av: 

Siemens anställer ny designpartner

Siemens Industrial Turbomachinery AB, med fäste Finspång, har gett Etteplan i uppdrag att designa nya delar och applikationer för hjälpsystem till gasturbiner som framställs genom additiv tillverkning. 

Publicerat av: 

Gillette erbjuder personlig design

Gillette provar ett nytt koncept för att leverera rakupplevelser till män. Tillsammans med Formlabs startar de konceptet The Razor Maker – 3d-utskrivna och personaliserade handtag för rakhyvlar.

Publicerat av: 

Kodak och Evolve tekniksatsar

Kodak och Evolve Additive Solutions ska bistå varandra i företagens tekniska utveckling. – Vi är väldigt glada för möjligheten att expandera egenskaperna med vår elektrofotografiska plattform utanför 2d-utskrift till 3d-utskrift, säger Kodaks John O’Grady.

Publicerat av: 

De lägger i nästa växel

Additive Industries och 3rd Dimension Industrial 3D Printing ingår partnerskap. 3rd Dimension la nyligen sin första beställning hos Additive Industries på den uppmärksammade metallskrivaren MetalFAB1.

Publicerat av: 

Här kan additiv tillverkning blomstra

En kartläggning av additiv tillverkning i Mellansverige har gjorts på uppdrag av 9 svenska regioner. Resultatet visar stor potential för industrier i Mellansverige, men också ett behov av kompetensutveckling.

Publicerat av: 

Flera spännande talare klara för AM-Dagen

Den 5 december är det dags för AM-Dagen, 3dp.se:s årliga konferens om 3d-utskrivna slutprodukter för svenska teknikföretag inom bland annat fordons, flyg- och verkstadsindustri. Nu är ännu fler talare klara för dagen!

Publicerat av: 

Ford prisas för 3d-verktyg

Ford vinner samtliga pris för additiv tillverkning i Automotive Innovation Awards Competition. Detta efter att ha tillverkat verktyg för fordon med hjälp av additiv tillverkning.

Publicerat av: