Stort intresse för nederländsk cementskrivare

FOTO: Rien Meulman

FOTO: Rien Meulman

På Eindhovens tekniska universitet i Nederländerna har man precis tagit i bruk en storskalig cementskrivare som ska klara minst sagt stora volymer. Maxformatet är på 11 meter i längd, fem meter i bredd, och fyra meter i höjd. Planen är att universitetet ska samarbeta med byggindustrin under de kommande åren för att ta fram lämpliga kommersiella applikationer, som kompletta, skräddarsydda väggar.

Cementskrivaren är byggd av det nederländska ingenjörsföretaget ROHACO. Den ser i det närmaste ut som en lyftkran med ett skrivhuvud som rör sig i 360 grader. Skrivartekniken är ett slags extrudering.

Enligt professor Theo Salet och forskarstudenten Rob Wolfs kommer skrivaren att möjliggöra en rad tillämpningar. Det enda som krävs är ny kunskap, rätt teknik och rätt material. En möjlig tillämplning är tunna, fina cementstrukturer. I traditionell tillverkning med cement är det gjutformen som bestämmer slutformen på produkten, vilket gör det till en rätt klumpig produktionsform för smäckrare applikationer.

Andra saker som kan skrivas ut är kvaliteten på cementen, färg, men kanske viktigast, integrerad funktionalitet. Fiberförstärkt cement ger hållfasthet, kombinationen av cement och isolering minskar uppvärmningskostnader och förbättrar även ljudisoleringen. Det går också att redan i utskriften ta höjd för allt från vattenrör, elledningar, elektronik som termostat eller belysning, med mera.

Projektet går under namnet 3D Concrete Printing, 3DCP. Totalt har tio företag investerat runt sex miljoner kronor i projektet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: