God jul – vilket rekordår det blev

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 17 december 2015

collage_editorial

KRÖNIKA: I år såg vi att svensk industri började satsa på allvar. I USA visades en supersnabb skrivare som lovar stort – om den kan leverera. Och så fick vi se lanseringar från stora drakar som HP, Canon och Ricoh. Här är vår årskrönika för 2015.

Hundra gånger snabbare
Carbon3D och deras CLIP-teknik slog ner som en bomb i 3d-skrivarvärlden i våras. En SLA-liknande skrivare som man menade skulle vara upp emot hundra gånger snabbare än motsvarande tekniker. Visst, vi tror det när vi ser det. Men så fick vi se de olika videoklippen på nätet. Och mainstream-media talade om Terminator-effekten. Här i branschen tänkte vi nog mest: ”OK, men ge oss den tekniska specen då”

Än så länge har det varit tunt med information om maskinen. För att kunna göra en mer kvalificerad bedömning av hur bra CLIP-tekniken är vill vi till exempel veta mer om byggvolym, material och materialegenskaper samt pris på maskinen. Vi får hålla oss till nästa år om allt går vägen.

carbon3dp


2D ger sig in i 3D-världen

HP, Canon, Mimaki och Ricoh. Där har du fyra traditionella skrivarleverantörer som under året gett sig in i 3d-skrivarvärlden. HPs, Canons och Mimakis lösningar får vi se först nästa år, men Ricoh visade sin SLS-maskin AM S5500P på nya Formnext-mässan i Frankfurt i mitten av november. Det var förvånansvärt bra drag i företagets monter och vi tror inte att det endast var nyhetens behag. Ricoh har trots allt varit verksamma även som servicebyrå i över tio år, så för de insatta var deras 3d-skrivarlansering inte en blixt från klar himmel. Just nu är de ensamma om att ha visat sin maskin publikt, men nästa år kommer HP, Canon och Mimaki med största sannolikhet med färdiga versioner av sina lösningar.

Högst är nog dock förväntningarna på HPs teknik. Det är ett företag som i över två decennier gått från klarhet till klarhet inom bläckstråleteknik och tillhörande skrivhuvuden, där de leder ligan i vissa segment för ”vanliga” skrivare. De har också en stor forskningsapparat, både i Israel och på västkusten i USA.

hp_multi_jet_fusion

 

Tekniken som HP utvecklat heter Multi Jet Fusion och bygger på en selektiv härdning och färgning av pulvermaterial. Enligt företaget använder man flera härdningsvätskor, vilket påverkar egenskaperna i en enskild komponent. Du ska alltså kunna styra egenskaperna i en och samma komponent, lite som Stratasys polyjet-teknik. Dessutom då i fyrfärg (CMYK). 3d-skrivarområdet har stor betydelse för HP, som efter delningen av koncernen i en datordel och en skrivardel, inrättat 3d-skrivaraktiviteterna som ett eget affärsområde. Vi hoppas få se de första installationerna ute hos kunder nästa år.

Svenska satsningar
Visst rör det på sig i Sverige också. Den stora skrällen sett till investeringsstorlek står Sandvik för. De har nu dragit igång sitt forsknings- och utvecklingscenter uppe i Sandviken, ett projekt där de satsat runt 50 miljoner kronor. Här blir det plats för flera metall-tekniker som den 15 personer starka gruppen kan testa material och applikationer i.

– Vi har i dagsläget investerat i tre olika additiva processer, totalt sex maskiner med kringutrustning, som blästar, siktar, ugnar med mera, säger Mikael Schuisky, verksamhetschef för Additive Manufacturing Center.

Det nya forsknings- och utvecklingscentret ska bana väg för nya produkter, produktionsmetoder och affärsmöjligheter för koncernen.

– Investeringen i additiv tillverkning skapar möjligheter att tillverka produkter som har varit näst intill omöjligt att göra hittills, och dessutom på ett någorlunda produktivt sätt. Med vår expertis och kunskap inom metallurgi, i kombination med vår avancerade portfölj av olika metallpulver, kommer vi garanterat att stå i förgrunden när marknaden är mogen.

– Vi tittar nu på olika typer av specialverktyg samt maskinkomponenter.

Några av aktörerna i ADDING-projektet: Markus Börrisson, Swerea SWECAST, Jörgen Henriksson, Ankarsrum Die Casting och Elisabeth Eidersjö, Richardssons Verktygsservice.
Några av aktörerna i ADDING-projektet: Markus Börrisson, Swerea SWECAST, Jörgen Henriksson, Ankarsrum Die Casting och Elisabeth Eidersjö, Richardssons Verktygsservice.

Ett annat projekt heter ADDING och är ett samarbete mellan Swerea SWECAST,  VBN Components, Mittuniversitetet, Richardssons Verktygsservice, Ankarsrum Die Casting och Jönköpings Tekniska Högskola. ADDING syftar till att pröva om det går att 3d-skriva pressgjutningsverktyg som används för att ta fram komponenter i metall. Målet är kortare ledtider, mer formfrihet och effektivare verktyg. ADDING I avslutades i våras och nu fortsätter man med ADDING II.

På tal om Swerea så fick ju organisationen en ny projektledare för alla 3d-skrivarsatsningar. Hon heter Annika Strondl och har en bakgrund som materialvetare och har även arbetat på Arcam i Mölndal i slutet av 1990-talet.

Maskinparken har breddats den senaste tiden hos forskningsorganisationen. Förra året fick man in en kerammaskin från österrikiska Lithoz, den står i Göteborg, förresten, och i våras fick Swerea SWECAST i Jönköping sin sandskrivare från ExOne. Det innebär stora möjligheter för svenska gjuteriföretag som nu får tillgång till en viktig testbädd i en region med många industriföretag.

– Sedan har vi även under hösten fått in en mindre SLM Solutions-maskin i Mölndal, säger Annika Strondl. Vi har även skaffat en kompositmaskin till Swerea SICOMP uppe i Piteå. Och under första kvartalet nästa år får vi en Arcam-maskin till KIMAB.

Annika Strondl, Swerea.
Annika Strondl, Swerea.

Servicebyråerna går mot produktion
De svenska servicebyråerna har länge varit en viktig samarbetspartner för företag från olika industrier som inte haft egna maskiner. Med stor iver, passion och energi har de både utbildat och producerat åt  små och stora tillverkningsföretag. I år har många servicebyråer sett extrema orderingångar. Många maskiner har gått på högvarv och den största anledningen är att allt fler börjar producera slutprodukter. Då är det inte ett par prototyper längre, utan lågvolymsserier på ett par hundra exemplar.

– Vi märker absolut av att fler går mot produktion, säger Kenny Johansson, vd för den svenska servicebyrån Acron Formservice. Och med detta ökar volymerna, i somras körde vi till exempel ut 6000 detaljer.

För att möta denna efterfrågan har flera servicebyråer investerat i ny utrustning för plastdetaljer, fokuserad på ren produktion. Acron köpte en EOS P760, GT Prototyper i Ystad likaså. Prototal PDS investerade i en mindre EOS P396.

– För vår del har det varit årets viktigaste investering, säger Kenny Johansson om deras nya P760. Den är snabbare och ger avsevärt bättre output.

Anders Sjöberg på Digital Mechanics i Västerås bekräftar bilden av ett starkt ökat intresse för att skriva ut slutprodukter.

– På Digital Mechanics har vi under året sett ett helt nytt beteende hos kunderna, säger Anders Sjöberg. Tidigare har allt gått som prototyper, men nu talar alla om 3d-skrivare som produktionsteknik. För oss som servicebyrå blir det ännu viktigare att hitta nyttan för våra kunder.

– Det blir allt viktigare med bredd i produktionsteknik, att ha rätt kunskap, erbjuda kvalitet och att hjälpa kunden att välja rätt 3d-skrivarteknik för sitt jobb.

2014 flyttade Digital Mechanics till nya lokaler som var bättre anpassade för 3d-skrivarproduktion. Lokalerna är också byggda utifrån direktiven från Green Building. Nu är man på plats och arbetar genomgående med miljö och modern produktion som ledord.

– Vi har under året börjat att investera i arbetsmiljö för att hantera produktionen bättre. Det har till exempel blivit mer ergonomiska tvättlösningar för vår polyjetteknik, bättre hantering av spillmaterial och så återanvänder vi värmen från våra maskiner och för den tillbaka in i huset. Vi har även gått igenom lagar och krav, och är nu på gång med att certifiera oss för kvalitet och miljö.

– I år har vi också investerat i ett omfattande affärssystem för att få spårbarhet i hela produktionen. Jag tror inte att någon annan i vår bransch gör detta. Vi har nu också en 3d-scanner som gör att vi kan kontrollera detaljerna när vi byggt dem. Man kan säga att vi går mot en digital industrialisering.

Med tanke på trenden mot slutprodukter satsar Digital Mechanics nästa år på att styra processerna mot denna typ av produktion. Redan i januari anställer man en konstruktör som ska arbeta specifikt med jobb som ska skrivas ut i 3d.

– Han kommer att vara med i processerna och se till att produktionen blir rätt, både i plast och metall. Det handlar om att förädla vår kunskap och samtidigt se till att kundernas filer är optimerade för 3d-utskrift.

Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter.
Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter.

3d-teknikerutbildning i full gång
I år fick vi också landets första 3d-teknikerutbildning, där 3d-skrivarteknik är en av de viktigaste komponenterna. 3d-teknikutbildningen är på KY-nivå och drivs av Xenter i Botkyrka. Den första kullen började nu i våras och snart är det dags för praktik, eller LiA.

– Äntligen finns det någonstans att rekrytera – ungefär så är den respons vi fått på utbildningen, säger Jenny Sundborg, utbildningsledare på Xenter. Många har sagt och säger fortfarande att det är svårt att få tag på rätt folk.

– Studenterna ska ut på praktik den 15 februari, i vecka 7. De är ute i elva veckor, till och med vecka 17. Det ger dem gott om tid att komma in i jobbet. Målet nu är att studenterna ska säkra sina praktikplatser. Vår medverkan på AM-Dagen i december innebar en stor nytta för dem. De har bland annat gjort ett litet vykort med en bild på sig själva där de meddelade att de är tillgängliga för praktik. Som företagare kunde man då fylla i kortet om man är intresserad av en praktikant.

Jenny Sundborg säger också att om någon är intresserad av en 3d-teknikerpraktikant, så ska de i första hand vända sig till Jan Sätherlund på Xenter. Hittills har Solidmakarna, Prototal och Protech nappat, så det är först till kvarn som gäller.

En 3d-skrivare från Linköping
Linköpingsbaserade företaget Wematter består av ett gäng ingenjörer och programmerare som sedan starten för drygt ett år sedan gett sig i kast med att utveckla en egen 3d-skrivare. Företagets vd och grundare, Robert Kniola, var rätt fåordig när vi tidigare i år frågade honom om tekniken, men vi har förstått att materialen som används är pulverbaserad plastpolymer.

Wematters kommande maskin ska kunna användas både för prototyper och slutprodukter. Det ska handla om en mindre maskin som ska tilltala en bred målgrupp.

Med den stora uppsjö av 3d-skrivare i det här segmentet undrar man varför Kniola och hans team valt att utveckla en egen maskin. Enligt honom är den främsta anledningen att man vill få till samma materialegenskaper som i de större, industriella 3d-skrivarna. I höstas tog man in en investering från ALMI på runt en miljon kronor, vilket gjort att man kunnat växa.

– Det har varit ett jättespännande år, säger Robert Kniola. I januari när vi började var vi två anställda, nu i december är vi uppe i nio anställda. Vi som grundade företaget är mekanikkonstruktörer med fokus på plast. Nu har vi kompletterat med programvaruutvecklare, både på hårdvara och 3d-programmering, webb, maskinoperatörer och elkonstruktörer.

– Vi breddar också våra branscher. Fram till idag har vi främst fokuserat på produktutveckling och specifikt då för plastkonstruktion. Men vi har sett ett ökat intresse för produktion och att även kunna ersätta aluminium. Vi har inlett ett samarbete med flera sjukhus inom medicinteknik, ett projekt som heter Framtidens implantatkirurgi. Vi är en av många parter som ska hjälpa till att planera och producera volymimplantat. Dessa är alltså inte skräddarsydda för en specifik patient. Istället bidrar vi till att förenkla produktionen och få ett implantat att passa till alla patienter. Målet är att korta ledtiderna och producera först då produkten beställs.

– Målet för vår skrivarutveckling är att få upp tillförlitligheten i maskinen och stärka teamet ännu mer. Vi kommer att fortsätta att rekrytera i samma tempo och hoppas på en lansering i början av 2016.

Smycken, skor och glasögon – allt fler mode- och livsstilsprodukter personaliseras med 3d-skrivarteknik. FOTO: Negin Sadeghi
Smycken, skor och glasögon – allt fler mode- och livsstilsprodukter personaliseras med 3d-skrivarteknik. FOTO: Negin Sadeghi

Allt mer personaliserat
I takt med att våra yrkes- och privatliv blir allt mer digitala kan vi också i högre utsträckning skräddarsy informationen som ska nå oss. Vi skapar Spotify-spellistor, väljer bort tablå-tv för Netflix (och får samtidigt rekommendationer baserat på tidigare tittande), tar bort eller lägger till vänner på Facebook, LinkedIn eller Instagram.

2015 var året då vi på allvar såg att denna personaliseringstrend börjat sprida sig till den fysiska världen. Stora varumärken som Nike, Adidas och New Balance använder 3d-skrivarteknik för att skräddarsy komponenter i löparskor. Ambitionen med Adidas 3d-skrivarstrategi Futurecraft 3D är att kunderna i framtiden ska kunna gå in i en butik och komma ut med ett par 3d-utskrivna löparskor, anpassade efter användarens anatomi och löparstil.

Exemplet ovan handlar främst om funktion – en sko som är anpassad till användaren ger bättre stöd och komfort under löpningen. Men det finns ingenting som hindrar från att låta konsumenten anpassa sin produkt efter tycke och smak. Det såg vi bland på premiäromgången av konferensen 3dp Fashion, som hölls i Borås i oktober i år. Här visade flera föreläsare hur kundernas preferenser och vilja till att medverka i produktionen påverkar användningen av 3d-skrivare.

Svenska Tingeer, med vd Markus Eileryd i spetsen, har utvecklat en molnbaserad tjänst för smycken som kan integreras i en e-handelsmiljö. I tjänsten kan konsumenten förändra formen på smycket, välja material eller lägga in text, allt utifrån ett givet ramverk, förstås.

– Vi har  nischat oss helt mot smycken, det är här som vi ser det största intresset och de största värdena, säger Markus Eileryd. Vi har i dagsläget ett tiotal samarbeten på gång och vi kommer att gå ut offentligt med det första i början av nästa år.

– För de kunder vi arbetar med är dock möjligheten till att producera on-demand ofta viktigare än att låta konsumenten skapa ett unikt smycke. Vi arbetar främst med ädelmetaller och pläterad mässing, så det är högt värde på de produkter som beställs. Då är det också tryggt för våra kunder att veta att de inte behöver köpa på sig ett större lager.

Tack för i år
Det har hänt tonvis av andra, intressanta saker i branschen i år, men vi vill inte riskera att trötta ut er nu när ni ska kasta er över alla julbestyr.

Vi vill tacka läsare, sponsorer och samarbetspartner för ett fantastiskt tredimensionellt år. Från och med den 1 januari 2016 kommer 3dp.se:s redaktör Mattias Kristiansson att börja arbeta på heltid som chefredaktör för 3dp.se. Räkna därför med fler nyheter, artiklar, fördjupningar och konferenser framöver.

God jul och Gott nytt år!

PS. Missa inte nästa års event hos oss på 3dp.se:
3dp Build: 20 april
3dp Dental: 3 maj
3dp MedTech: 4 maj
3dp Fashion: oktober
AM-Dagen: 1 december

 

 

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design