3d-skrivare löser modellbehov för Sweco-arkitekter

sweco

En av talarna på årets 3dp Build-konferens är arkitekten Henrik Bejmar. Han ingår i ett projektteam på Sweco som för närvarande arbetar med att förbättra staden Columbo i Sri Lanka genom att utforma ett tillägg till staden som täcker 280 hektar. Det nya tillägget kommer att omfatta upp till 90 000 lägenheter och 200 000 kontorsplatser.

För att enkelt visualisera det ovanligt stora projektet har Henrik Bejmar och Sweco med sin egen extruderingsbaserade 3d-skrivare tagit fram modeller av byggnader som de har utformat för Columbo-projektet. 3dp.se har intervjuat Henrik Bejmar om projektet.

Hej Henrik! Vilka var de främsta utmaningarna med att använda 3d-skrivare för projektet?

– I och med att det var ett av våra första projekt där vi använder 3d-skrivare var det en del trial and error. Men vi arbetar med programvaran Revit och det har otroligt bra funktionalitet för 3d-utskrifter, med ett exportverktyg som har stöd för stl-formatet.

– Den största utmaningen var annars var att få ut allting snabbt eftersom vi bara har en skrivare. Här hjälpte det med en uppgradering av vår Ultimaker-skrivare som heter Olsson Block. Den gör att vi kan byta munstycke beroende på modellstorlek och detaljrikedom. Vi fick styra inställningar som tjocklek på väggar och utskriftshastighet, utan att ge avkall på kvaliteten, så klart.

– En utmaning som annars är specifik för min yrkesgrupp är att vi vill skriva ut bjälklag och horisontella element. För en 3d-skrivare ligger dessa ofta i fel vinkel och vi blir då beroende av stödmaterial.

sweco

Vilka är de främsta skillnaderna att arbeta med 3d-skrivarteknik för modeller jämfört med andra tekniker, som fysiskt framtagna modeller eller laserskärning?

– Vi har ingen laserskärning i huset, men ska investera i en maskin. Tidigare har vi antingen köpt modeller från externa leverantörer, eller byggt själva. Vi har ett modellrum där vi arbetar med material som cellplast och kartong. Det är en konventionell metod som kräver insatser av flera personer.

– Med egen 3d-skrivare går allt snabbare, vilket är väldigt fördelaktigt. Vi behöver vara upp till tre personer om vi ska arbeta med konventionella modeller. Nu trycker jag på print och sen gör jag något annat. Sedan kan vi få mer detaljrikedom i våra 3d-utskrifter.

– I projekt arbetar vi också mycket med enklare processutskrifter under arbetets gång, både för oss själva i projektteamet, men även för kunderna. Det är inte alla kunder som kan se hur en förändring i projektet kommer se ut i verkligheten, men om vi visar en 3d-utskriven modell blir det enklare för dem att se hur det kommer att se ut från olika vinklar genom att själva vrida på modellen I handen.

sweco_central_park

Hur kommer ni att arbeta med 3d-skrivartekniken i framtida projekt?

– Jag tror inte att 3d-skrivare kommer att ersätta gamla metoder. Arkitekter kommer snarare att kombinera laserskärning med 3d-utskrifter. Men vi kommer definitivt att köpa fler skrivare. Här på Sweco i Stockholm är vi runt 200 anställda, uppdelade i olika studios. Vi är i dagsläget den enda studion med egen 3d-skrivare.

– Det jag främst saknar är en större 3d-skrivare som kan producera större komponenter. Alternativt en maskin som kan skriva ut i flera material på samma gång för att även få en bredare taktil upplevelse, avslutar Henrik Bejmar.

Konferensen 3dp Build hålls den 20 april i Stockholm. Mer information hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: