3d-skrivare löser modellbehov för Sweco-arkitekter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 januari 2016

sweco

En av talarna på årets 3dp Build-konferens är arkitekten Henrik Bejmar. Han ingår i ett projektteam på Sweco som för närvarande arbetar med att förbättra staden Columbo i Sri Lanka genom att utforma ett tillägg till staden som täcker 280 hektar. Det nya tillägget kommer att omfatta upp till 90 000 lägenheter och 200 000 kontorsplatser.

För att enkelt visualisera det ovanligt stora projektet har Henrik Bejmar och Sweco med sin egen extruderingsbaserade 3d-skrivare tagit fram modeller av byggnader som de har utformat för Columbo-projektet. 3dp.se har intervjuat Henrik Bejmar om projektet.

Hej Henrik! Vilka var de främsta utmaningarna med att använda 3d-skrivare för projektet?

– I och med att det var ett av våra första projekt där vi använder 3d-skrivare var det en del trial and error. Men vi arbetar med programvaran Revit och det har otroligt bra funktionalitet för 3d-utskrifter, med ett exportverktyg som har stöd för stl-formatet.

– Den största utmaningen var annars var att få ut allting snabbt eftersom vi bara har en skrivare. Här hjälpte det med en uppgradering av vår Ultimaker-skrivare som heter Olsson Block. Den gör att vi kan byta munstycke beroende på modellstorlek och detaljrikedom. Vi fick styra inställningar som tjocklek på väggar och utskriftshastighet, utan att ge avkall på kvaliteten, så klart.

– En utmaning som annars är specifik för min yrkesgrupp är att vi vill skriva ut bjälklag och horisontella element. För en 3d-skrivare ligger dessa ofta i fel vinkel och vi blir då beroende av stödmaterial.

sweco

Vilka är de främsta skillnaderna att arbeta med 3d-skrivarteknik för modeller jämfört med andra tekniker, som fysiskt framtagna modeller eller laserskärning?

– Vi har ingen laserskärning i huset, men ska investera i en maskin. Tidigare har vi antingen köpt modeller från externa leverantörer, eller byggt själva. Vi har ett modellrum där vi arbetar med material som cellplast och kartong. Det är en konventionell metod som kräver insatser av flera personer.

– Med egen 3d-skrivare går allt snabbare, vilket är väldigt fördelaktigt. Vi behöver vara upp till tre personer om vi ska arbeta med konventionella modeller. Nu trycker jag på print och sen gör jag något annat. Sedan kan vi få mer detaljrikedom i våra 3d-utskrifter.

– I projekt arbetar vi också mycket med enklare processutskrifter under arbetets gång, både för oss själva i projektteamet, men även för kunderna. Det är inte alla kunder som kan se hur en förändring i projektet kommer se ut i verkligheten, men om vi visar en 3d-utskriven modell blir det enklare för dem att se hur det kommer att se ut från olika vinklar genom att själva vrida på modellen I handen.

sweco_central_park

Hur kommer ni att arbeta med 3d-skrivartekniken i framtida projekt?

– Jag tror inte att 3d-skrivare kommer att ersätta gamla metoder. Arkitekter kommer snarare att kombinera laserskärning med 3d-utskrifter. Men vi kommer definitivt att köpa fler skrivare. Här på Sweco i Stockholm är vi runt 200 anställda, uppdelade i olika studios. Vi är i dagsläget den enda studion med egen 3d-skrivare.

– Det jag främst saknar är en större 3d-skrivare som kan producera större komponenter. Alternativt en maskin som kan skriva ut i flera material på samma gång för att även få en bredare taktil upplevelse, avslutar Henrik Bejmar.

Konferensen 3dp Build hålls den 20 april i Stockholm. Mer information hittar du här.

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Elmotorcykel helt byggd av 3D-printade delar

I samband med en mässa i Japan nyligen visade 3D-skrivartillverkaren BigRep upp en elmotorcykel som består enbart av 3D-printade delar, exklusive elektronik.
Nera_eMotorbike (1)

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1