3d-skrivare löser modellbehov för Sweco-arkitekter

sweco

En av talarna på årets 3dp Build-konferens är arkitekten Henrik Bejmar. Han ingår i ett projektteam på Sweco som för närvarande arbetar med att förbättra staden Columbo i Sri Lanka genom att utforma ett tillägg till staden som täcker 280 hektar. Det nya tillägget kommer att omfatta upp till 90 000 lägenheter och 200 000 kontorsplatser.

För att enkelt visualisera det ovanligt stora projektet har Henrik Bejmar och Sweco med sin egen extruderingsbaserade 3d-skrivare tagit fram modeller av byggnader som de har utformat för Columbo-projektet. 3dp.se har intervjuat Henrik Bejmar om projektet.

Hej Henrik! Vilka var de främsta utmaningarna med att använda 3d-skrivare för projektet?

– I och med att det var ett av våra första projekt där vi använder 3d-skrivare var det en del trial and error. Men vi arbetar med programvaran Revit och det har otroligt bra funktionalitet för 3d-utskrifter, med ett exportverktyg som har stöd för stl-formatet.

– Den största utmaningen var annars var att få ut allting snabbt eftersom vi bara har en skrivare. Här hjälpte det med en uppgradering av vår Ultimaker-skrivare som heter Olsson Block. Den gör att vi kan byta munstycke beroende på modellstorlek och detaljrikedom. Vi fick styra inställningar som tjocklek på väggar och utskriftshastighet, utan att ge avkall på kvaliteten, så klart.

– En utmaning som annars är specifik för min yrkesgrupp är att vi vill skriva ut bjälklag och horisontella element. För en 3d-skrivare ligger dessa ofta i fel vinkel och vi blir då beroende av stödmaterial.

sweco

Vilka är de främsta skillnaderna att arbeta med 3d-skrivarteknik för modeller jämfört med andra tekniker, som fysiskt framtagna modeller eller laserskärning?

– Vi har ingen laserskärning i huset, men ska investera i en maskin. Tidigare har vi antingen köpt modeller från externa leverantörer, eller byggt själva. Vi har ett modellrum där vi arbetar med material som cellplast och kartong. Det är en konventionell metod som kräver insatser av flera personer.

– Med egen 3d-skrivare går allt snabbare, vilket är väldigt fördelaktigt. Vi behöver vara upp till tre personer om vi ska arbeta med konventionella modeller. Nu trycker jag på print och sen gör jag något annat. Sedan kan vi få mer detaljrikedom i våra 3d-utskrifter.

– I projekt arbetar vi också mycket med enklare processutskrifter under arbetets gång, både för oss själva i projektteamet, men även för kunderna. Det är inte alla kunder som kan se hur en förändring i projektet kommer se ut i verkligheten, men om vi visar en 3d-utskriven modell blir det enklare för dem att se hur det kommer att se ut från olika vinklar genom att själva vrida på modellen I handen.

sweco_central_park

Hur kommer ni att arbeta med 3d-skrivartekniken i framtida projekt?

– Jag tror inte att 3d-skrivare kommer att ersätta gamla metoder. Arkitekter kommer snarare att kombinera laserskärning med 3d-utskrifter. Men vi kommer definitivt att köpa fler skrivare. Här på Sweco i Stockholm är vi runt 200 anställda, uppdelade i olika studios. Vi är i dagsläget den enda studion med egen 3d-skrivare.

– Det jag främst saknar är en större 3d-skrivare som kan producera större komponenter. Alternativt en maskin som kan skriva ut i flera material på samma gång för att även få en bredare taktil upplevelse, avslutar Henrik Bejmar.

Konferensen 3dp Build hålls den 20 april i Stockholm. Mer information hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: