Nationell arena ska lösa 3d-skrivarutmaningar

nationell_arena

Lars Nyborg, prefekt och professor, Yt- och mikrostrukturteknik, Material- och tillverkningsteknik, på Chalmers, Per Nylén, professor i produktionsteknik på Högskolan Väst och Staffan Söderberg, vd, Swerea KIMAB.

Chalmers, Högskolan Väst och Swerea skapar nu en nationell arena för metallbaserade 3d-utskrifter. Med initiativet vill man öka takten inom forskning, utbildning och informationsspridning. Det ska i sin tur stärka den svenska verkstads- och metallindustrins konkurrenskraft.

– Sverige har ett stort kunnande inom detta område och det ska vi utnyttja, stärka och vidareutveckla. Vi vill med gemensamma krafter vara med och stärka svensk industris konkurrenskraft. Vi har olika erfarenhet och kompetens att bidra med och vårt mål är att skapa en världsledande position för svensk industri inom området, säger Staffan Söderberg, VD Swerea KIMAB.

Rent konkret är arenan ett nätverk av testbäddar med olika metallbaserade 3d-skrivartekniker. Swerea har investerat i tre olika metalltekniker; EBM, binder jetting och lasersintring. Dessutom har Högskolan Väst ett nytt pulverbäddslaboratorium. Vid Chalmers satsar man på metallbaserad pulverbäddsteknik som ska komplettera det befintliga utbudet inom ramen för arenan.

– Tillsammans kan vi skapa konkreta resultat för den svenska industrin och samtidigt bli en stark aktör internationellt inom additiv tillverkning av metaller, säger Per Nylén, verksamhetsledare för Högskolan Västs produktionstekniska forskning.

De olika parterna tillför olika spetskompetens inom automatiserade 3d-utskrifter, från pulver och pulvermetallurgi till automatiserade industriella processer. Men även om Sverige ligger långt framme kunskapsmässigt så krävs det nu ett stort fokus och en nationell satsning på utveckling av 3d-tekniken innan den kommer att påverka tillverkningsindustrin i någon högre utsträckning, menar man.

– Utmaningarna industrin står inför handlar om att kunna öka volymen på tillverkningen, öka takten, vilka material som finns tillgängliga och flexibiliteten i utrustningen. Dessa utmaningar tror jag den nya arenan kommer att kunna bidra till att lösa, säger Lars Nyborg, professor i material och tillverkningsteknik, Chalmers.

De tre aktörerna har de senaste månaderna tillsammans erhållit flera nya projekt inom ramen för Vinnovas Strategiska Innovationsprogram. De har även fått drygt sex miljoner kronor ur EU:s regionala utvecklingsfond för att bygga ett laboratorium för pulverbädd med elektronstråle som värmekälla (EBM). Syftet är att tillverka komplexa, högprestanda produkter och Högskolan Väst är projektägare.

Totalt löper elva projekt inom ramen för den nationella arenan. Några av dessa är:

• Högpresterande lättviktskomponenter genom AM
Aktörer: Swerea, Chalmers, Högskolan Väst, GKN, Siemens, Höganäs

• Pulver och materialdesign för flexibel AM av högpresterande komponenter
Aktörer: Chalmers, Swerea, Stockholms universitet, Siemens, Höganäs, RZ Riboverken

• Utveckling av nästa generations verktyg genom additiv tillverkning – ADDING 2
Aktörer: Swerea, VBN Components, Ankarsrum Die Casting, Richardssons Verktygsservice, NovaCast Systems, Volvo Trucks, Jönköping universitet

• Modelleringsstödd materialutveckling för AM och nya pulverstål
Aktörer: Swerea, Höganäs, Carpenter, Bodycote


UTRUSTNING I ARENAN-SAMARBETET
Maskiner baserade på pulverbädd:
• SLM Solutions SLM 125HL, hos Swerea
• Arcam S12-AX, specialkoncept, beställd av Swerea
• Arcam EBM A2X, beställd av högskolan Väst
• SLM-maskin, under uppstart på Chalmers

Maskiner baserade på Directed Energy Deposition-teknik:
Robotiserad lasersvets för tråd och pulver, på högskolan Väst

Maskiner baserade på Binder jetting-teknik:
ExOne S-Max Tech Specs, hos Swerea SWECAST i Jönköping

Maskiner baserade på fotopolymerteknik:
• Lithoz CeraFab 7500, främst kerammaterial, hos Swerea i Mölndal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.