Även Airbus inleder skarp produktion

aerotec

Förra veckan skrev vi om GE Aviations italienska dotterbolag Avio Aero och deras storinvestering i Arcam-teknik. De tio nya maskinerna ska rätt in i produktion när moderbolaget drar igång tillverkning av turbinblad till kommande jetmotorer.

Nu sällar sig Airbus dotterbolag AEROTEC till Avio Aero. Företaget har i ett första skede börjat skriva ut titandelar för bränslesystemet till det militära transportflygplanet A400M, komponenter som ska börja levereras nu i mars. Dessa har tidigare gjutits och sedan svetsats ihop till slutprodukt. Med sin lasersmältningsteknik kommer man att kunna producera fler komponenter till en lägre kostnad, menar företaget. I dagsläget har man tre system, med två till på ingång. I maj räknar man med att vara uppe och snurra med fem 3d-skrivare i produktionen.

AEROTEC är en av världens största leverantörer av flygplanskomponenter och specialiserar sig på metallegeringar och kolfiberkompositer. De har produktionsenheter över hela Tyskland samt Rumänien. Det är dock i Tyskland, närmare bestämt i Varel i nordvästra delen av landet. Här har man nyligen moderniserat sin anläggning för att kunna härbärgera och administrera en 3d-skrivarbaserad produktion.

I år kommer AEROTEC även att inleda ett samarbete med 3d-skrivarföretaget Norsk Titanium. Deras egenutvecklade teknik heter Rapid Plasma Deposition och är ett slags extruderingsteknik med metalltråd och plasmasvets.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: