Även Airbus inleder skarp produktion

aerotec

Förra veckan skrev vi om GE Aviations italienska dotterbolag Avio Aero och deras storinvestering i Arcam-teknik. De tio nya maskinerna ska rätt in i produktion när moderbolaget drar igång tillverkning av turbinblad till kommande jetmotorer.

Nu sällar sig Airbus dotterbolag AEROTEC till Avio Aero. Företaget har i ett första skede börjat skriva ut titandelar för bränslesystemet till det militära transportflygplanet A400M, komponenter som ska börja levereras nu i mars. Dessa har tidigare gjutits och sedan svetsats ihop till slutprodukt. Med sin lasersmältningsteknik kommer man att kunna producera fler komponenter till en lägre kostnad, menar företaget. I dagsläget har man tre system, med två till på ingång. I maj räknar man med att vara uppe och snurra med fem 3d-skrivare i produktionen.

AEROTEC är en av världens största leverantörer av flygplanskomponenter och specialiserar sig på metallegeringar och kolfiberkompositer. De har produktionsenheter över hela Tyskland samt Rumänien. Det är dock i Tyskland, närmare bestämt i Varel i nordvästra delen av landet. Här har man nyligen moderniserat sin anläggning för att kunna härbärgera och administrera en 3d-skrivarbaserad produktion.

I år kommer AEROTEC även att inleda ett samarbete med 3d-skrivarföretaget Norsk Titanium. Deras egenutvecklade teknik heter Rapid Plasma Deposition och är ett slags extruderingsteknik med metalltråd och plasmasvets.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: 

Rapport: 3d-print kan få
företag att blomstra

Wohlers har identifierat 3d-print som ett verktyg för företag att spara tid och pengar. Med för att tekniken ska växa krävs en större förståelse för teknikens möjligheter bland ledningsgrupper. I dag används tekniken bland annat för att tillverka jiggar, verktyg och fixturer.

Publicerat av: 

De utvecklar metallskrivare för rymden

Procada, ett svenskt startupföretag, utvecklar en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. 

Publicerat av: 

Arcam expanderar gånger tre

GE Additive nu investerat i en ny produktionslokal i Göteborg. Satsningen kommer efter att företaget sett en ökad efterfrågan på den teknik som dotterbolaget Arcam arbetar med i dag.

Publicerat av: 

Så använder Heineken 3d-print

Öljätten Heineken har dragit nytta av den additiva tillverkningstekniken i sin produktion. Det har lett till både tids- och kostnadsbesparingar, skriver Ultimaker på sin hemsida. 

Publicerat av: