Även Airbus inleder skarp produktion

aerotec

Förra veckan skrev vi om GE Aviations italienska dotterbolag Avio Aero och deras storinvestering i Arcam-teknik. De tio nya maskinerna ska rätt in i produktion när moderbolaget drar igång tillverkning av turbinblad till kommande jetmotorer.

Nu sällar sig Airbus dotterbolag AEROTEC till Avio Aero. Företaget har i ett första skede börjat skriva ut titandelar för bränslesystemet till det militära transportflygplanet A400M, komponenter som ska börja levereras nu i mars. Dessa har tidigare gjutits och sedan svetsats ihop till slutprodukt. Med sin lasersmältningsteknik kommer man att kunna producera fler komponenter till en lägre kostnad, menar företaget. I dagsläget har man tre system, med två till på ingång. I maj räknar man med att vara uppe och snurra med fem 3d-skrivare i produktionen.

AEROTEC är en av världens största leverantörer av flygplanskomponenter och specialiserar sig på metallegeringar och kolfiberkompositer. De har produktionsenheter över hela Tyskland samt Rumänien. Det är dock i Tyskland, närmare bestämt i Varel i nordvästra delen av landet. Här har man nyligen moderniserat sin anläggning för att kunna härbärgera och administrera en 3d-skrivarbaserad produktion.

I år kommer AEROTEC även att inleda ett samarbete med 3d-skrivarföretaget Norsk Titanium. Deras egenutvecklade teknik heter Rapid Plasma Deposition och är ett slags extruderingsteknik med metalltråd och plasmasvets.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: