Efter flera års yrkeserfarenhet i storföretag som Volvo, Scania och Dassault Systèmes, är det dags för CAD-specialisten Armel Semahuna att förverkliga sin dröm. Han ska starta en 3d-teknikerutbildning i Rwanda.
Rwanda, beläget Östafrika, är en av Afrikas folktätaste nation med elva miljoner invånare. Det är ett land som fortfarande lider av stora trauman sedan folkmordet 1994, och där majoriteten arbetar med jordbruk. Men det är samtidigt ett av de afrikanska länder med snabbast tillväxt inom IT, och där en majoritet i parlamentet är kvinnor. Framtidstro och tillväxt är en perfekt grogrund för morgondagens rwandiska 3d-specialister som ska gå utbildningen 3D Cad Center.
– Modern tillverkningsteknik saknas ofta i Rwanda, säger Armel Semahuna. Det finns många utbildade ingenjörer med god kompetens, men det saknas utrustning. Många har endast teoretisk kunskap som de inte kan omsätta i praktiken.
– Samtidigt är den ekonomiska tillväxten en av de bästa i regionen, säger Armel Semahuna. Vi ser att allt fler företag investerar i Rwanda, i synnerhet i infrastruktur och bostäder, men även i jordbruk och utbildning. Rwanda kallas faktiskt för det nya Singapore.
Utbildningen kommer att vara ettårig, med en praktikperiod på runt fyra månader. Praktisk kunskap får man också genom det 3D Fab Lab som man bygger upp i anslutning till 3D Cad Center. Man tar in 40 studenter per år. Det blir en intensiv period, där man varvar teori och praktik.
– Studenterna kommer att lära sig det mesta inom 3d-teknik och de kommer att få en förståelse för hur produkter utvecklas och produceras, från koncept till tillverkning, inom i princip alla tillverkningsindustrier, säger Armel Semahuna. Vi kommer att gå igenom tekniker som CAD, 3d-visualisering, modellering, 3d-skrivarteknik och 3d-scanning.
– Jag har sedan tidigare goda kontakter med Dassault Systèmes, där jag arbetat, så vi kommer att använda Catia och Solidworks studentlicens. Även en rad Autodesk-program. Sedan finns det gott om gratis programvara inom 3d-teknik.
– När det gäller 3d-skrivare så har vi fokuserat på MakerBot. Jag förhandlar just nu med MakerBot om att bli deras återförsäljare i regionen. För oss är det en fördel, för samtidigt som vi är återförsäljare, kommer vi att kunna använda deras 3d-skrivare i utbildningen.
Med på resan har Armel fyra anställda, varav ett par på plats i Rwanda. Han har inlett ett samarbete med Camilo Chavez, som driver det svenska företaget 3D Skaparna. Han kommer att agera gästlärare och vara nere för att undervisa i några veckor i stöten, för att därefter handleda via webben.
Efter många år med politisk turbulens sjösatte regeringen år 2000 en ny strategi för tillväxt och teknisk utveckling. Den heter Vision 2020 och innebär i korthet att man ska förvandla Rwanda till en modern, kunskapsorienterad välfärdsstat. Man lägger stort fokus på kvalificerad arbetskraft genom särskilda satsningar på yrkesutbildningar.
– Vi upplever att den sittande regeringen välkomnar innovationer inom utbildning, även då dessa kommer från utländska entreprenörer, säger Armel Semahuna. Så vi räknar med att få stöd på plats. Utbildningsdepartementet kommer att finansiera själva utbildningsplatserna, medan vi nu med hjälp av investerare ska få ihop till en startsumma.
– Finansieringen för att komma på plats är den tuffaste biten. Vi tar in externa finansiärer och vi söker också nya investerare. Vi har även eget kapital och skapar ett aktiebolag. Vi startar upp som svenskt företag. Eftersom det handlar om en utbildning, så finns det skattelättnader första året. Jag har räknat fram att vi behöver runt en miljon kronor för att kunna köra igång på plats i huvudstaden Kigali.
– Min starkaste drivkraft är att få till en kompetensöverföring inom teknik i allmänhet och 3d-skrivarteknik i synnerhet, säger Armel Semahuna. Jag har arbetat i stora koncerner och fått kunskaper som jag gärna lär ut till andra som inte haft mina möjligheter.
– Vår utbildning har potential i hela regionen, så vi kommer inte att nöja oss med endast Rwanda, avslutar Armel Semahuna.
OM RWANDA
Rwanda, med elva miljoner invånare, är ett fattigt land i Centralafrika med gräns mot Uganda, Tanzania, Demokratiska republiken Kongo och Burundi. Runt 90 procent av befolkningen lever av jordbruk. De största exportinkomsterna kommer från kaffe och te.
Rwanda har sedan folkmordet 1994 stabiliserat sin ekonomi till samma nivåer som före 1994 och ekonomin visar starka tendenser till att fortsätta utvecklas.
Landet blev det första i världen där kvinnorna var i majoritet i den lagstiftande församlingen. I parlamentet sitter 45 kvinnor och 35 män. I president Paul Kagames regerings innehas drygt en tredjedel av posterna av kvinnor.