Helhetssyn när EOS utvecklar kvalitetskontroll

Tobias Abeln, teknisk chef på EOS.

Överst t v, Tobias Abeln, teknisk chef på EOS.

Helhetssynen är en av de viktigaste aspekterna när EOS utvecklar sin kvalitetskontroll för serieproduktion med 3d-skrivarteknik. Från tillverkning av prototyper, handlar det idag allt mer om att hjälpa kunderna att möjliggöra serieproduktion inom en rad olika industrier, som medicinteknik och flygindustri.

Företaget lägger stora resurser på teknikutveckling och kvalitetskontroll. På huvudkontoret i tyska Krailing, har man avsatt en yta på runt 2300 kvadratmeter och runt 70 EOS-system enkom för FoU, kvalitetskontroll, applikationsutveckling och utbildning. Vid produktionsenheten i Finland står ytterligare femton system där personal kan testa metallmaterial. Desutom utför man liknande tester vid anläggningar i USA, Singapore och Kina.

– En konsekvent kvalitet och repeterbarhet i produktionen är nödvändig för serieproduktion, säger Tobias Abeln, som är teknisk chef på EOS. Med vårt koncept för kvalitetskontroll – unikt för branschen, täcker vi in de tre tekniska parametrar inom 3d-skrivarteknik som direkt påverkar kvaliteten hos den 3d-utskrivna komponenten. Det handlar om systemet, materialet och processen. Med en gemensam utveckling och genom att ömsesidigt ändra inställningarna för dessa tre parametrar, kan vi fastställa de mest optimala förhållanden för bästa kvalitet.

En av förutsättningarna är certifieringar. EOS är certifierad enligt ISO 9001:2008 för utveckling, tillverkning, försäljning och support för sina lasersintringsmaskiner. Man testar och validerar kontinuerligt inom ramen för de acceptansnivåer som införts för EOS system. Referenskomponenter mäts utifrån ett antal kriterier, som densitet, ytkvalitet, draghållfasthet och brottöjning. Både DIN- och ISO-standarder används vid dessa tester.

Nästa fråga handlar om material. Dessa påverkar direkt kvaliteten på den tillverkade komponenten.  Här använder EOS ett kvalitetssystem som sedan 2013 är certifierat enligt ISO 9001:2008 och ISO 13485:2003 sedan 2012. Man utför flera materialtester. Det första testet görs när råmaterialet levereras. Här kollar man kemiska beståndsdelar mot sin spec, samt fördelningen av kornstorlek. Ett andra test utförs mot ett referensjobb. Det utförs genom att man tillverkar provkroppar för densitetsmätning och dragprovsstavar enligt uppsatta kriterier och standarder. Dessa analyseras sedan.

Själva byggprocessen är den tredje parametern i EOS syn på kvalitetskontroll. Här handlar det främst om att utveckla de parametrar som används i produktionen. EOS har under tjugo års tid utfört ett stort antal tester av alla de processparametrar som behövs för att uppnå vissa egenskaper hos den utskrivna komponenten, från laserstyrka till lagertjocklek.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: