Helhetssyn när EOS utvecklar kvalitetskontroll

Tobias Abeln, teknisk chef på EOS.

Överst t v, Tobias Abeln, teknisk chef på EOS.

Helhetssynen är en av de viktigaste aspekterna när EOS utvecklar sin kvalitetskontroll för serieproduktion med 3d-skrivarteknik. Från tillverkning av prototyper, handlar det idag allt mer om att hjälpa kunderna att möjliggöra serieproduktion inom en rad olika industrier, som medicinteknik och flygindustri.

Företaget lägger stora resurser på teknikutveckling och kvalitetskontroll. På huvudkontoret i tyska Krailing, har man avsatt en yta på runt 2300 kvadratmeter och runt 70 EOS-system enkom för FoU, kvalitetskontroll, applikationsutveckling och utbildning. Vid produktionsenheten i Finland står ytterligare femton system där personal kan testa metallmaterial. Desutom utför man liknande tester vid anläggningar i USA, Singapore och Kina.

– En konsekvent kvalitet och repeterbarhet i produktionen är nödvändig för serieproduktion, säger Tobias Abeln, som är teknisk chef på EOS. Med vårt koncept för kvalitetskontroll – unikt för branschen, täcker vi in de tre tekniska parametrar inom 3d-skrivarteknik som direkt påverkar kvaliteten hos den 3d-utskrivna komponenten. Det handlar om systemet, materialet och processen. Med en gemensam utveckling och genom att ömsesidigt ändra inställningarna för dessa tre parametrar, kan vi fastställa de mest optimala förhållanden för bästa kvalitet.

En av förutsättningarna är certifieringar. EOS är certifierad enligt ISO 9001:2008 för utveckling, tillverkning, försäljning och support för sina lasersintringsmaskiner. Man testar och validerar kontinuerligt inom ramen för de acceptansnivåer som införts för EOS system. Referenskomponenter mäts utifrån ett antal kriterier, som densitet, ytkvalitet, draghållfasthet och brottöjning. Både DIN- och ISO-standarder används vid dessa tester.

Nästa fråga handlar om material. Dessa påverkar direkt kvaliteten på den tillverkade komponenten.  Här använder EOS ett kvalitetssystem som sedan 2013 är certifierat enligt ISO 9001:2008 och ISO 13485:2003 sedan 2012. Man utför flera materialtester. Det första testet görs när råmaterialet levereras. Här kollar man kemiska beståndsdelar mot sin spec, samt fördelningen av kornstorlek. Ett andra test utförs mot ett referensjobb. Det utförs genom att man tillverkar provkroppar för densitetsmätning och dragprovsstavar enligt uppsatta kriterier och standarder. Dessa analyseras sedan.

Själva byggprocessen är den tredje parametern i EOS syn på kvalitetskontroll. Här handlar det främst om att utveckla de parametrar som används i produktionen. EOS har under tjugo års tid utfört ett stort antal tester av alla de processparametrar som behövs för att uppnå vissa egenskaper hos den utskrivna komponenten, från laserstyrka till lagertjocklek.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: