Helhetssyn när EOS utvecklar kvalitetskontroll

Tobias Abeln, teknisk chef på EOS.

Överst t v, Tobias Abeln, teknisk chef på EOS.

Helhetssynen är en av de viktigaste aspekterna när EOS utvecklar sin kvalitetskontroll för serieproduktion med 3d-skrivarteknik. Från tillverkning av prototyper, handlar det idag allt mer om att hjälpa kunderna att möjliggöra serieproduktion inom en rad olika industrier, som medicinteknik och flygindustri.

Företaget lägger stora resurser på teknikutveckling och kvalitetskontroll. På huvudkontoret i tyska Krailing, har man avsatt en yta på runt 2300 kvadratmeter och runt 70 EOS-system enkom för FoU, kvalitetskontroll, applikationsutveckling och utbildning. Vid produktionsenheten i Finland står ytterligare femton system där personal kan testa metallmaterial. Desutom utför man liknande tester vid anläggningar i USA, Singapore och Kina.

– En konsekvent kvalitet och repeterbarhet i produktionen är nödvändig för serieproduktion, säger Tobias Abeln, som är teknisk chef på EOS. Med vårt koncept för kvalitetskontroll – unikt för branschen, täcker vi in de tre tekniska parametrar inom 3d-skrivarteknik som direkt påverkar kvaliteten hos den 3d-utskrivna komponenten. Det handlar om systemet, materialet och processen. Med en gemensam utveckling och genom att ömsesidigt ändra inställningarna för dessa tre parametrar, kan vi fastställa de mest optimala förhållanden för bästa kvalitet.

En av förutsättningarna är certifieringar. EOS är certifierad enligt ISO 9001:2008 för utveckling, tillverkning, försäljning och support för sina lasersintringsmaskiner. Man testar och validerar kontinuerligt inom ramen för de acceptansnivåer som införts för EOS system. Referenskomponenter mäts utifrån ett antal kriterier, som densitet, ytkvalitet, draghållfasthet och brottöjning. Både DIN- och ISO-standarder används vid dessa tester.

Nästa fråga handlar om material. Dessa påverkar direkt kvaliteten på den tillverkade komponenten.  Här använder EOS ett kvalitetssystem som sedan 2013 är certifierat enligt ISO 9001:2008 och ISO 13485:2003 sedan 2012. Man utför flera materialtester. Det första testet görs när råmaterialet levereras. Här kollar man kemiska beståndsdelar mot sin spec, samt fördelningen av kornstorlek. Ett andra test utförs mot ett referensjobb. Det utförs genom att man tillverkar provkroppar för densitetsmätning och dragprovsstavar enligt uppsatta kriterier och standarder. Dessa analyseras sedan.

Själva byggprocessen är den tredje parametern i EOS syn på kvalitetskontroll. Här handlar det främst om att utveckla de parametrar som används i produktionen. EOS har under tjugo års tid utfört ett stort antal tester av alla de processparametrar som behövs för att uppnå vissa egenskaper hos den utskrivna komponenten, från laserstyrka till lagertjocklek.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: