Örebro universitet, Mittuniversitetet och Högskolan Väst är i full färd med sitt kurskoncept för doktorander med fokus på produktionsteknik och -design. Tanken är att man vid fyra kurstillfällen på fyra orter ska vässa kunskaperna inom metallbaserade 3d-utskrifter. Målet är att få svenska doktorander att börja använda 3d-skrivarteknik.
– Vi har sett att det saknas en utbildning på forskarnivå inom området additiv tillverkning, säger Lasse Rännar, docent på Mittuniversitetet i Östersund. I förlängningen handlar det även om ett behov från företagen.
Kursen går inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 och ges vid fyra tillfällen i Örebro, Östersund, Karlskoga och Trollhättan. Starten gick redan i slutet av förra året, med en välbehövlig ingång till additiv tillverkning och konstruktion för detta.
– Vi inledde med en introduktionskurs under två dagar i Örebro strax före jul, säger Lars Pejryd, professor på Örebro universitet och ansvarig för doktorandkursen. Då tog vi dels upp hur man konstruerar för 3d-utskrift, dels i vilka lägen du bör välja 3d-skrivare som produktionsteknik. Det är något man som konstruktör måste välja tidigt i sin designprocess. Väljer du att producera med 3d-skrivare, då går det endast att göra med denna teknik. Det handlar om ett helt nytt sätt att tänka och det måste konstruktörerna förstå.
Vid det andra tillfället, på Mittuniversitetet, var det fokus på EBM-teknik eftersom man har en Arcam-installation på plats.
– Vi valde att lyfta in Ulric Ljungblad från Arcam för att ge en introduktion till EBM-tekniken, säger Lasse Rännar. Därefter var vi två föreläsare från Mittuniversitetet som gjorde resten. Det var en kombination av materialkunskap, kostnadsanalys, kundfall från vårdsidan och efterbearbetningsproblematik.
Det tredje tillfället hålls på Högskolan Väst i Trollhättan. Då blir det fokus på tekniken LMD, Laser Metal Deposition, laser med tillsatsmaterial.
– Det finns två olika metoder för LMD på Högskolan Väst – pulver, eller ”blown powder” och tråd, säger Lars Pejryd. Metoderna används framförallt för funktioner på ytan på större komponenter och inte för att bygga hela komponenter. De ger också ofta grövre struktur och ytor.
Vid det sista kurstillfället förflyttar man sig till Karlskoga. Här går man igenom pulverbäddsbaserad lasersintring och detaljerad tomografiteknik.
– Det blir också ett tillfälle att knyta ihop säcken, säger Lars Pejryd. Vi kommer att arbeta mycket med beredning, orientering, produktion i byggkammare och stödstrukturer. En av anledningarna till denna inriktning är att för att laserprocessen sker i lägre kammartemperatur jämfört med EBM. Då blir det också större risk för stress i komponenten, vilket man måste ta höjd för. Vi kommer även att ha ett studiebesök på Lasertech, som har erfarenhet av att producerat över 150 olika artiklar.
OM PRODUKTION2030
Produktion2030 är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av Vinnova. Målet är att skapa en nationell bas av forskning, innovation och utbildning för konkurrenskraftig svensk produktion år 2030. Det är insatser som ofta görs genom utlysningar.
Programmet fokuserar på sex olika områden där svensk produktion är konkurrenskraftig idag, men där insatser behöver göras för att företagen ska behålla konkurrenskraften och därmed stärka jobb och välfärd i Sverige.
Programmet syftar till att skapa en långsiktigt attraktiv forsknings- och innovationsinfrastruktur, inklusive demonstrator- och utbildningsmiljöer, som kan attrahera etablerade och nya företag, både stora och små. Insatserna ska bygga på bred samverkan mellan industriföretag, akademi och forskningsinstitut och syftar till att stärka den långsiktiga konkurrenskraften i tillverkningsindustrin och i Sverige framåt mot 2030.
Målet är att Sverige då ska vara ett av världens främsta länder för långsiktigt hållbar produktion utifrån ekologiska, ekonomiska och sociala perspektiv. På kortare sikt handlar konkurrenskraften om att ha stabila och effektiva processer, från innovation till industrialisering. På längre sikt måste företagen reagera på megatrender och svara på samhällsutmaningar.