Siemens satsar 200 miljoner på verkstad i Finspång

nqiz6gagcgbkyzrtyh0t

Siemens har invigt en ny verkstad för 3d-utskrifter, eller additiv tillverkning, på sin industrianläggning i Finspång. Enligt företaget är det den första anläggningen i Sverige och inom Siemens globalt, där man med 3d-skrivarteknik kan utveckla, tillverka och reparera komponenter i metall för kraftindustrin.

Maskinerna i den nya verkstaden kommer att användas främst för att utveckla, tillverka och reparera komponenter för Siemens serie av industriella gasturbiner. Ett tjugotal anställda arbetar i verkstaden, från operatörer till ingenjörer.

– Siemens ligger längst fram i Sverige och världen inom additiv tillverkning när det gäller utveckling och produktion av avancerade komponenter i metall till kraftindustrin säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery.. Det här är ett steg i en långsiktig satsning inom detta område, där vi ännu inte har sett alla möjligheter. Genom den här investeringen bygger vi upp kompetens och erfarenhet som kan leda till nya idéer och utveckling inom området.

Additiv tillverkning möjliggör upp till 90 procent minskade ledtider jämfört med konventionella metoder, som gjutning, borrning osv, menar företaget. Precisionen i tillverkningen kan leda till upp till tio gånger snabbare tillverknings- och reparationstider, och förkorta utvecklingscyklerna från år till månader eller veckor.

Förutom hastigheten är fördelen med additiv tillverkning jämfört med konventionella metoder dess förmåga att framställa praktiskt taget alla tänkbara former och inre komplexitet utan att behöva använda delkomponenter. Detta möjliggör för designers att tänka långt utöver de begränsningar som design inom konventionell tillverkning innebär. Tidigare komplexa komponenter bestående av flera olika delar kan nu tillverkas som en enda integrerad komponent, och uppnå både hög hållbarhet och förbättrad effektivitet i helt nya konstruktioner.

– Med den här investeringen kan vi utveckla nya och förbättrade komponenter och utföra reparationer, till exempel brännarspetsar för att serva våra industriella gasturbiner SGT-800, betydligt snabbare, säger Thorbjörn Fors, global affärsområdeschef för Distributed Generation på Siemens. Med hjälp av det här innovativa tillvägagångssättet, förkortar vi reparationstider från månader till veckor. Det är ett viktigt steg i vår förmåga att svara på våra kunders behov.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: