Bättre batteri med 3d-utskriven superkondensator

supercapacitor_graphene

En grupp forskare från Lawrence Livermore National Laboratory och UC Santa Cruz i Kalifornien har skrivit ut en superkondensator i ett grafenmaterial med extremt låg vikt. Enligt forskarna ska dessa grafenbaserade kondensatorer vara ett steg närmare en energilagringslösning med avsevärt lägre vikt och i mindre format. Ytterligare en fördel med superkondensatorer är att de går snabbt att ladda upp jämfört med vanliga batterier.

Materialet som användes är ett slags bläck som består av grafenoxid. Utskriftstekniken har de döpt till direct-ink writing. Nu menar man att dessa kondensatorer är 10-100 gånger tunnare jämfört med  kondensatorer som tillverkas med elektroder.

– Det här spränger gränsen för vad tvådimensionell tillverkning klarar av, säger Cheng Zhu, en av de forskare som deltagit i projektet. Vi har förmågan att tillverka en rad olika tredimensionella geometrier. I en telefon, till exempel, behöver man bara lämna ett litet utrymme för energilagring och geometrin kan vara väldigt komplex.

Fördelen med att använda ett grafenbaserat material är att det har lägre vikt, är elastiskt och bättre ledningsförmåga jämfört med ett kolbaserat material. Grafenet gör också kondensatorn stabilare.

Nästa steg i forskningen är att ta fram lämpliga geometrier med olika material, något som ska ge bättre prestanda. Enligt forskargruppen kommer detta att ta runt ett år.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: