Singapore finansierar forskning om 3d-utskrivna hus

FOTO WIKIPEDIA

FOTO WIKIPEDIA

I Singapore har ett statligt forskningsinitiativ, Singapore Centre for 3D Printing, sjösatts för att se om det går att 3d-skriva byggkomponenter till höghus, en våning i taget. Tanken är att dessa moduler sedan transporteras till uppförandeplatsen och monteras ihop.

Det forskningscenter som nu byggs upp ska ta både ta fram material, en utskriftsbar betong, och produktionsutrustning som är dimensionerad för de tilltänkta huskomponenterna. Allt ska byggas från grunden, vilket gör att man räknar med att nå de första resultaten om tre år.

Projektet finansieras av staten med 100 miljoner dollar och forskningen kommer att göras i  samarbete med ett företag. Ett första steg är att bygga en testbädd för att testa prototyper, men först ska man utreda vilka byggkomponenter som faktiskt går att skriva ut.

– Med tanke på den rigida säkerheten så är byggbranschen sällan den som testar nya saker, säger professor Chua Chee Kai, chef för centrat. Det är en konservativ bransch som oftast väntar med nyheter.

Utmaningen för Singapore när det gäller bostadssituationen är att man har en åldrande befolkning och att man förlitar sig på utländska gästarbetare i byggsektorn. Det politiska målet är att använda mindre arbetskraft och högre produktivitet, något man hoppas att 3d-skrivartekniken ska kunna bidra till.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: